Αρνείται τις υποδομές για τον διαχωρισμό υπολειμμάτων ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας!

‘Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η άρνηση του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την εγκατάσταση υποδομών που έχουν ως σκοπό την υποδοχή και τον διαχωρισμό των μιγμάτων υπολείμματος πετρελαίου και νερού που προκύπτουν από την λειτουργία των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά. Η εταιρεία Oil One εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, αλλά για υποδομές διαχωρισμού των υπολειμμάτων η ύπαρξη των οποίων είναι υποχρεωτική σε όλα τα λιμάνια από τους διεθνείς κανονισμούς και τις εθνικές νομοθεσίες ώστε τα μίγματα αυτά να παραδίδονται υποχρεωτικά και να μην απορρίπτονται στην θάλασσα προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Διαβάστε ολόκληρη της απάντηση της Oil One

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρία μας βάλλεται από τη Δημοτική Αρχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ανώνυμα ιστολόγια και σχολιαστές, που παραποιούν συντονισμένα την αλήθεια αναφορικά με την εγκατάσταση και τις δραστηριότητες της Oil One στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Βρεττάκος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση “διυλιστήριο”, ως “χώρο που γίνεται επεξεργασία τοξικών αποβλήτων”, έκανε λόγο για φωτογραφικές υπουργικές αποφάσεις και για φωτογραφικούς νόμους. Οι δηλώσεις αυτές έχουν ως μόνο αποτέλεσμα να παραπλανούν τους πολίτες, δημιουργώντας ανακριβείς εντυπώσεις και να προκαλούν εντάσεις στους κατοίκους της περιοχής μέσα από συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Για την εξυπηρέτηση της σχετικής προπαγάνδας χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και φωτογραφίες πραγματικών διυλιστηρίων που δεν έχουν καμία σχέση με την εγκατάσταση της Oil One.

Η Oil One δηλώνει με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι στον ιδιόκτητο χώρο της ΔΕΝ υπάρχουν εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, ΔΕΝ υπάρχουν χώροι αποθήκευσης ή επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων, σε κάθε δε περίπτωση σε όλα τα στάδια αδειοδότησης και λειτουργίας της εγκατάστασης κινηθήκαμε με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια. Η εγκατάσταση της Oil One ΔΕΝ είναι ρυπογόνος βιομηχανία, ΔΕΝ επιβαρύνει σε τίποτα περιβάλλον της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται, ΔΕΝ απειλεί τη δημόσια υγεία, αντιθέτως προστατεύει την δημόσια υγεία και η λειτουργία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία του θαλασσίου και χερσαίου περιβάλλοντος.

Προς διευκρίνηση των όποιων παρεξηγήσεων επισημαίνουμε ότι η λειτουργούσα εγκατάσταση ανάμειξης λιπαντικών και διακίνησης καυσίμων της εταιρίας BP, από την οποία γινόταν η τροφοδοσία όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετατράπηκε από την Oil One στην πιο σύγχρονη περιβαλλοντική υποδομή σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία υπερκαλύπτει τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ασφαλείας όχι μόνο της ελληνικής νομοθεσίας, αλλά και των διεθνών κανονισμών.
Η λειτουργία της υποδομής της Oil One αποσκοπεί στην υποδοχή και τον διαχωρισμό των μιγμάτων υπολείμματος πετρελαίου και νερού που προκύπτουν από την λειτουργία των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά. Η ύπαρξη τέτοιων υποδομών είναι υποχρεωτική σε όλα τα λιμάνια από τους διεθνείς κανονισμούς και τις εθνικές νομοθεσίες ώστε τα μίγματα αυτά να παραδίδονται υποχρεωτικά και να μην απορρίπτονται στην θάλασσα προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ευχόμαστε να γίνει κατανοητό πως η ορθή λειτουργία της εγκατάστασης που θέλει να υπονομεύσει ο κύριος Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας είναι κρίσιμη και καθοριστική για να συνεχίσει να λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά, είναι κρίσιμη και καθοριστική για την προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική αυτή υποδομή είναι απολύτως αναγκαία για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων του Δήμου, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, της Αττικής.

Κατά τους προηγούμενους μήνες, κρίναμε συνετό να επιδείξουμε ανοχή λαμβάνοντας υπ’ όψη τον πρόσφατο χρόνο ανάληψης καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και ευελπιστούσαμε ότι προϊούσας της θητείας τους θα ενημερώνονταν για τη σκοπιμότητα της εγκατάστασης της Oil One. Οι πρόσφατες όμως αναληθείς δημόσιες δηλώσεις δημιουργούν ένα κυκεώνα ανακριβειών, παραποιήσεων και υπονοιών, κατάσταση η οποία μας αναγκάζει να προβούμε στην παρούσα ανακοίνωση ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια. Είμαστε δε πρόθυμοι να ενημερώσουμε αναλυτικά και ολοκληρωμένα την Δημοτική Αρχή και κυρίως τους πολίτες επί των όρων λειτουργίας και του ρόλου της περιβαλλοντικής υποδομής.

Εμείς δεν πρόκειται να χτίσουμε πάνω στην παραπλανητική συναισθηματική φόρτιση της εύλογης ευαισθησίας του κοινού, αλλά μόνο στη δύναμη της αλήθειας και των επιχειρημάτων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου αγαθού του περιβάλλοντος και της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας».

enikos

Categories