Η πορεία του έργου από την αρχή έως σήμερα – Οι νέες παρεμβάσεις στο λιμάνι.
Μ. Τσαλικίδης: Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι γιατί παραδίδουμε στην νέα διοίκηση ένα έτοιμο έργο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που θα αλλάξει την εικόνα της Π. Φώκαιας και θα αναβαθμίσει το επίπεδο ζωής των πολιτών της.
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του Αλιευτικού Καταφυγίου, παραθέτουμε ένα σύντομο χρονολόγιο με τις σημαντικότερες αποφάσεις, τις αδειοδοτήσεις και τη χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε την προηγούμενη περίοδο, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν για την πορεία και την προπτική εξέλιξης του τόσο σημαντικού αυτού έργου.
Οι προσπάθειες ξεκίνησαν από το 2005.
Οι πρώτες προσπάθειες για το έργο ξεκίνησαν το 2005, επί προεδρίας Δημ. Φιλίππου, αλλά δεν προχώρησαν εξαιτίας της επίμονης άρνησης από την Ε.Τ.Α. (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων) να παραχωρήσει στην Κοινότητα Π. Φώκαιας τον απαραίτητο χώρο.
Από το 2007 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, όταν την διοίκηση και την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου είχε ο Κοινοτάρχης και μετέπειτα Αντιδήμαρχος κ. Μαν. Τσαλικίδης, καταφέραμε:
Η περίοδος με τη νέα διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού και της Περιφέρειας Αττικής (από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα.)
Συνοπτική τεχνική περιγραφή του έργου.
Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστούν:
1. Νέο τμήμα προσήνεμου μώλου: Νέο τμήμα θωράκισης εγκάρσια στην κεφαλή του υφιστάμενου (προσήνεμου) μώλου, για την περαιτέρω προστασία του αλιευτικού καταφυγίου. Ο νέος μώλος ο οποίος κατασκευάζεται αποκλειστικά από φυσικούς λίθους, έχει μήκος 100 μ. περίπου και καμπύλο σχήμα, στη κεφαλή του δε θα φέρει φάρο με αναλάμποντα φανό.
2. Κατασκευή νέου υπήνεμου – βόρειου μώλου: Ο νέος υπήνεμος – βόρειος μώλος θα έχει συνολικά μήκος 260 περίπου μ., θα ξεκινάει από τον αναπλασμένο χώρο μπροστά από το Λιμεναρχείο Π. Φώκαιας και θα συντελέσει στην πλήρη προστασία της λιμενολεκάνης από τους ανέμους του νότιου και του έστω και μικρού αναπτύγματος δυτικού τομέα.
3. Διαπλάτυνση υφισταμένων κρηπιδωμάτων προσήνεμου μώλου: Για την εξασφάλιση περισσότερων χερσαίων χώρων και μεγαλύτερων ωφέλιμων βαθών για την βέλτιστη λειτουργία και εξυπηρέτηση των χρηστών του Καταφυγίου προβλέπεται διαπλάτυνση του υφιστάμενου κρηπιδώματος.
4. Εκσκαφές λιμενολεκάνης και διαύλου: Οι εκσκαφές εντός της λιμενολεκάνης θα εκτελεστούν στις περιοχές που τα συναντώμενα βάθη είναι μικρότερα των 3,5 μ. καθώς και στην είσοδο του καταφυγίου για την διαμόρφωση διαύλου.
5. Φάροι ακρομωλίων: Στα ακρομώλια των δύο μώλων προβλέπεται ειδική διαμόρφωση για την εγκατάσταση φάρων επισήμανσης και εισόδου του καταφυγίου.
6. Αγωγοί ανανέωσης υδάτων λιμενολεκάνης: Προβλέπεται τοποθέτηση αγωγών ανανέωσης υδάτων στον νέο υπήνεμο μώλο.
7. Δεξαμενή πυρόσβεσης: Για τη λειτουργία δικτύου πυρόσβεσης τοποθετείται στον παράκτιο χώρο υπόγεια δεξαμενή πυρόσβεσης.
8. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις: Περιλαμβάνεται η κατασκευή εξωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δικτύων ύδρευσης και δίκτυο πυρόσβεσης για την εξυπηρέτηση των σκαφών εντός του καταφυγίου.
Μ. Τσαλικίδης: Ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι.
Όλα τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα στοιχεία δείχνουν την ακριβή πορεία του έργου από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα.
Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι γιατί παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την απίστευτη γραφειοκρατία που αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε να αποσπάσουμε όλες τις απαραίτητες άδειες και να παραδώσουμε στην νέα διοίκηση ένα έτοιμο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που θα αλλάξει την εικόνα της Π. Φώκαιας και θα αναβαθμίσει το επίπεδο ζωής των πολιτών της.
Τώρα είναι σειρά της νέας διοίκησης που καλείται να ολοκληρώσει το έργο το συντομότερο δυνατόν.
Το ζήτημα της αρχαιολογικής έρευνας στο Λιμάνι της Π. Φώκαιας.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει γνωμοδοτήσει θετικά για έργα στην περιοχή του λιμανιού της Π. Φώκαιας δύο φορές: πρώτη φορά το 1992 για την «επέκταση της υπάρχουσας προβλήτας» και δεύτερη φορά το 2008 δια του εκπροσώπου της στην θετική απόφαση της ΕΣΑΛ (Επιτρ. Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων).
Οφείλει λοιπόν να ενεργήσει ταχύτατα και υπεύθυνα, να συνεργαστεί με το Δήμο και την Περιφέρεια, συνδυάζοντας την αρχαιολογική της έρευνα και τη διάσωση και ανάδειξη των ευρημάτων με την ταχύτατη κατασκευή του έργου.
Υ.Γ. Δεν λυπόμαστε ούτε ξαφνιαζόμαστε, που στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στα όσα είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Τσαλικίδης, απλώς αναρωτιόμαστε από που πηγάζει τόση μικροψυχία και τέτοια ανασφάλεια.
Ας μην υποτιμούν τόσο πολύ τους Φωκιανούς, που γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι δούλεψαν για αυτό το έργο και ας μην προσπαθούν να διαγράψουν, ή να οικειοποιηθούν μια πραγματικότητα που δεν τους ανήκει.
[sam id=”6″ codes=”true”]