Όλα ρευστά για τις αυριανές “εκλογές” στα κατεχόμενα

Ρευστό είναι το σκηνικό ως προς το τελικό αποτέλεσμα των αυριανών λεγόμενων «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα. Με βάση τα δεδομένα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι εκλογές θα ολοκληρωθούν σε δύο γύρους.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται στις 176.916. Οι 55.764 «ψηφίζουν» στην “επαρχία” Λευκωσίας, και ακολουθούν οι “επαρχίες” Αμμοχώστου 45.993, Κερύνειας 35.397, Μόρφου 20.811 και Τρικώμου 18.951. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Θα λειτουργήσουν 693 κάλπες και θα εργαστούν πέραν των 4.000 ατόμων στα εκλογικά κέντρα.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων απαγορεύεται πριν από τις 19:00. Από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 αποτελέσματα μπορεί να ανακοινώνει μόνο το “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο”. Η προεκλογική εκστρατεία που άρχισε στις 24 Μαρτίου ολοκληρώνεται σήμερα στις 18:00μμ.

Ο δεύτερος γύρος, αν πραγματοποιηθεί, θα γίνει στις 26 Απριλίου.

Εφτά υποψήφιοι διεκδικούν την «προεδρία». Πρόκειται για τους Μουσταφά Ακιντζί (ανεξάρτητος), Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ονουρέρ (Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου), Κουντρέτ Οζερσάι (ανεξάρτητος), Σιμπέλ Σιμπέρ (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και Ντερβίς Έρογλου (ανεξάρτητος).

Οι Τ/κ ψηφίζουν με σφραγίδα τοποθετώντας τη σφραγίδα που γράφει “ναι” κάτω από τον υποψήφιο της αρεσκείας τους μόνο μία φορά. Την ημέρα των “εκλογών” απαγορεύεται το αλκοόλ ενώ κλειστά κατά την ψηφοφορία θα είναι τα κέντρα διασκέδασης.

Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με το “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο”, αναμένονται περίπου στις 18.30.

Τα «προγνωστικά»

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου στην Κίπρις ποστασί από την εταιρεία Metropoll, ο Ντερβίς Έρογλου είχε ποσοστό 39,2%, η Σιμπέλ Σιμπέρ 27,6%, ο Μουσταφά Ακιντζί 22,6% και ο Κουντρέτ Οζερσάι 9%.

Τον Έρογλου στηρίζουν τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό, ωστόσο πολλές είναι οι διαρροές, ειδικά των τελευταίων ημερών, προς την υποψηφιότητα Οζερσάι. Η Σιμπέλ Σιμπέρ έχει τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος που αντιμετωπίζει και αυτό κάποια εσωκομματικά προβλήματα και μια προβληματική συνεργασία με το έταιρο “συγκυβερνών” κόμμα ΔΚ. Την υποψηφιότητα Ακιντζί στηρίζουν τα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ενωμένη Κύπρος, τα οποία είναι μικρότερα, ωστόσο έχει πολυσυλλεκτικότητα γι` αυτό και μεγαλύτερο ποσοστό από τη δύναμη αυτών των κομμάτων. Ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε αποχωρήσει από τη θέση του διαπραγματευτή ιδρύοντας την κίνηση “Συγκεντρωνούμαστε” που πολλοί λένε ότι μπορεί να μετατραπεί σε κόμμα. Ωστόσο στις “εκλογές” αυτές δεν έχει τη στήριξη κόμματος, αλλά συγκεντρώνει τις διαμαρτυρόμενες ψήφους της δεξιάς και πολλών νέων ψηφοφόρων.

Τα αποτελέσματα στις τελευταίες “προεδρικές εκλογές” τον Απρίλιο του 2010 ήταν:

Ντερβίς Έρογλου (υποψήφιος του ΚΕΕ): 50.38%
Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (ανεξάρτητος): 42.85%
Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (ανεξάρτητος): 3.81%
Ζεκί Μπεσίτεπελί (ανεξάρτητος): 1.61%
Μουσταφά Κεμάλ Τουμκάν (ανεξάρτητος): 0.79%
Αρίφ Σαλίχ Κιρτάγ (ανεξάρτητος): 0.43%
Αϊχάν Καϊμάκ (ανεξάρτητος): 0.14%

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

– See more at: http://www.sigmalive.com

Categories