Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δήμου Λαυρεωτικής για τα αποθεματικά.

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 21/04/2015 στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου, η 7η έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής, με μόνο θέμα της συνεδρίασης την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβερνησης για την δέσμευση των ταμιακά διαθέσιμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα Ελλάδος.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς, ανέλυσε τις θέσεις και τους προβληματισμούς που τέθηκαν στην συνεδρίαση που είχαν η Κ.Ε.Δ.Ε. με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος δέχτηκε οξύτατη κριτική και σφοδρή επίθεση από τους δημάρχους κυρίως της αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής ο οποίος συμμετείχε στην συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε.
Ο κύριος Μάρδας ζήτησε από τους δημάρχους να προϋπολογίσουν τις δαπάνες για το επόμενο δεκαπενθήμερο και μίλησε για δανεισμό διάρκειας δύο μηνών.Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την απόδοση των διαθέσιμων χρημάτων των δήμων.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής ήταν από τους πρώτους δήμους της χώρας που μετά την συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον κο Μάρδα, έφερε το θέμα προς ψήφιση και απόφαση σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, για να προλάβει τυχόν απρόσμενες εξελίξεις επί του θέματος, μιας και αύριο θα κατατεθεί στην Βουλή η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στην συνεδρίαση πήραν τον λόγο για να τοποθετηθούν και οι : Οι Αντιδήμαρχοι Λαυρεωτικής κ.κ. Ιωάννα Κουλουβράκη, Ιωάννης Αδάμης, Παναγιώτης Τσίκλος, οι εντεταλμένοι Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτριος Δράκος, Μιχαήλ Μαθιουδάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ιωάννης Παρασκευής, Χαρίκλεια Πρίφτη, Σταύρος Ρόζης.

Σε σύνολο 17 παρόντων η τροποιημένη πρόταση που κατατέθηκε έλαβε 16 ψήφους σε σύνολο 17 παρόντων με την κα Χαρίκλεια Πρίφτη να ψηφίζει όχι, αφού πρώτα είχε καταθέσει τις απόψεις της στην συνεδρίαση με την οποία τόνισε πως προέχει το εθνικό συμφέρον, αφού αν δεν υπάρξει αυτό, δεν θα υπάρχει ούτε χώρα ούτε Δήμοι, τονίζοντας την κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρας μας.

Η ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής επί των παρόντων που συμμετείχαν σε αυτό, συντάσσεται με το ψήφισμα και την απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. η οποία είναι αναλυτικά η παρακάτω (σ.σ. στο Δ.Σ.τροποποιήθηκε ώστε να αναφέρεται ο Δήμος Λαυρεωτικής στο κείμενο).

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.

4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.

5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

6. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.

7. Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης η ΠΟΛΗ ΜΑΣ εξασφάλισε αποκλειστικές δηλώσεις του Δημάρχου Λαυρεωτικής κου Δημήτρη Λουκά για να ακούσει τις θέσεις και τι εντυπώσεις του.

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: Κύριε Δήμαρχε συμμετείχατε σήμερα στην συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον αρμόδιο υπουργό όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την δέσμευση των ταμιακά διαθέσιμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα Ελλάδος. Τι εντυπώσεις αποκομίσατε.;;;
Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.Δήμήτρης Λουκάς (Δήμαρχος Λαυρεωτικής) : «Καταρχήν αυτό που έγινε εκ μέρους της Κυβέρνησης ήταν άδικο, ήταν μία ενέργεια μονομερής, χωρίς κουβέντα, χωρίς συζήτηση με τα αρμόδια θεσμικά μας όργανα την Κ.Ε.Δ.Ε. και μόνο που μία τέτοια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από μία Αριστερή Κυβέρνηση, που καταδίκαζε όλες τις αντίστοιχες πράξεις στο παρελθόν έρχεται τώρα και χωρίς να ερωτηθούμε καν ο στόχος τους να πάρουν τα ταμιακά διαθέσιμα των Δήμων, χωρίς διάλογο και λοιπές λεπτομέρειες για αόριστο χρόνο, αυτό είναι η ταφόπλακα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήμουν στην συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. και προς τιμήν πολλών συναδέλφων Δημάρχων ακόμα και Δήμαρχοι που εκλέχθηκαν υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα όλοι καταγγείλαμε αυτή την ενέργεια της Κυβέρνησης και υποστηρίξαμε πως με κάθε πρόσφορο τρόπο θα διαφυλάξουμε τα χρήματα τα διαθέσιμα των Δήμων, διότι δεν είναι χρήματα ούτε του Δημάρχου, ούτε των Δημοτικών Συμβούλων, είναι χρήματα των Δημοτών, που από το υστέρημα τους πληρώνουν φόρους δημοτικά τέλη και έτσι μπορεί και λειτουργεί ένας Δήμος. Αν υλοποιηθεί ο στόχος της κυβέρνησης, που δεν το πιστεύω προσωπικά, τότε όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να βάλουν λουκέτο».
Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: Στο εξής τι να περιμένουμε κύριε Δήμαρχε μετά την σημερινή ψήφιση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;;;
Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.Δήμήτρης Λουκάς (Δήμαρχος Λαυρεωτικής): Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος Λαυρεωτικής, και γώ ως Δήμαρχος Λαυρεωτικής και με ότι συνεπάγεται αυτό και το λέω με πλήρη ειλικρίνεια και θάρρος, δεν θα δώσω ούτε ένα ευρώ στην Τράπεζα Ελλάδος διότι προτιμώ να πάω για παράβαση καθήκοντος παρά για απιστία για το συμφέρον των Δημοτών μου.
*Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής θα παραστεί στις 22 Απριλίου στο προσυνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε στο Λουτράκι και στις 7-9 Μαϊου στο Κεντρικό Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στην Χαλκιδική όπου και θα ληφθουν και οι τελικές αποφάσεις για το τρέχον ζήτημα της Π.Ν.Π.

Ρεπορτάζ-Συνεντευξεις-Επιμέλεια Κειμένου : Άρης Αρίφογλου- Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

 

[sam id=”17″ codes=”true”]
Categories