Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού 27/4/15. video – Πίνακας Αποφάσεων

Το σημαντικότερο ζήτημα της συνεδρίασης ήταν αυτό της μεταφοράς των χρηματικών διαθεσίμων. Κατά την πολύωρη συζήτηση όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι,επί της ουσίας, αλλά με  διαφορετικό τρόπο συντάσσονταν με την άποψη να δοθούν τα διαθέσιμα υπό προυποθέσεις.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΑΧΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΉ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΙΟΥ (ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΚΕΔΕ) ΑΦΟΥ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙς ΤΟΥ ΠΡΩΥΘΠΟΥΡΓΟΥ
Το ζήτημα του ΝΑΟΓΑ και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ. Το χρηματοδοτούμενο έργο της επισκευής των παιδικών χαρών αφορά όσες υπάγονται σε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι υπόλοιπες θα επισκευαστούν εξ ιδίων πόρων. Θα ξηλωθεί η παιδική χαρά στο Μαύρο Λιθάρι.
ΤΥΦΛΟ” ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.

Το ζήτημα του ΝΑΟΓΑ και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού – Θέμα καλαισθησίας της κεντρικής πλατείας Καλυβίων από την ύπαρξη πολλών κάδων απορριμμάτων στο κέντρο της – Τα προβλήματα από το αποχετευτικό έργο Αναβύσσου. – Ο Εργολάβος κήρυξε παύση εργασιών λόγω ασυνεννοησίας των εμπλεκομένων οργανισμών (ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ κλπ) αφήνοντας ημιτελές το έργο. Ανεξάρτητα με αυτό όμως, πρόκειται για ένα έργο απορροής ομβρίων χωρίς πραγματική δυνατότητα να δικαιολογήσει την κατασκευή του αφού τα νερά λιμνάζουν στο τέλος του αγωγού επειδή αυτός βρίσκεται χαμηλότερα της στάθμης της θάλασσας – Ζήτημα δυσοσμίας των κάδων απορριμμάτων στην Ανάβυσσο καθώς και πρόβλημα από τη εναπόθεση σκουπιδιών σε ανοιχτό χώρο στον Άγ.Νικόλαο.- θέμα σχεδιασμού για τοπική συγκοινωνία.

ΘΕΜΑΤΑ 1-2 . ΑΠΟΔΟΧΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ,

Το χρηματοδοτούμενο έργο της επισκευής των παιδικών χαρών αφορά όσες υπάγονται σε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι υπόλοιπες θα επισκευαστούν εξ ιδίων πόρων – ασάφεια σε ότι αφορά τη γενικότερη κατάσταση του ιδιοκτησιακού- Θα ξηλωθεί η παιδική χαρά στο Μαύρο Λιθάρι.

ΘΕΜΑ 3. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΤτΕ

Ο Δήμαρχος Γ.Σωφρόνης ενημέρωσε το  Σώμα για τις πρόσφατες εξελίξεις. Δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες διευκρινίσεις για το ζήτημα καθώς από μόνη της η ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική. Το Ταμείο Νομικών, πχ, ως περισσότερο  εξειδικευμένο όργανο ισχυρίζεται ότι η ΠΝΠ δεν διασφαλίζει έναντι του Νόμου τον Πρόεδρο του ταμείου να μεταφέρει τα διαθέσιμα καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχος Νόμος. Το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι έγινε μία κίνηση που αφορούσε στους φορείς χωρίς προηγουμένως να γίνει διάλογος με αυτούς. Μετά την συνάντηση της ΚΕΔΕ με  τον Πρωθυπουργό, η πρώτη απόφαση του Οργάνου διαφοροποιείται και σήμερα (27/4) η ΚΕΔΕ προτείνει στάση αναμονής μέχρι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού μέσα από νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να γίνει αύριο (σήμερα 28/4), με κορυφαίο θέμα την εξαίρεση των Ανταποδοτικών τελών. Επιπρόσθετα αναμένονται απαντήσεις  για τη χρονική διάρκεια της μεταφοράς καθώς επίσης και για το διαδικαστικό όλων των ανωτέρω. Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στις 7/5/15, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση.  (ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ)

Μποστανίτης. (17 min) Η σημερινή Κυβέρνηση καταδίκαζε τις ΠΝΠ και τώρα τις εφαρμόζει – Η απόφαση που θα πάρουμε θα πρέπει να αποτελεί συμπαράσταση στο κράτος της Ελλάδος και ταυτόχρονα προστασία στους πολίτες του Δήμου μας – Στηρίζω και ψηφίζω τη πρόταση της ΚΕΔΕ – Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι τι θέλει να κάνει η κεντρική Διοίκηση με αυτά τα λεφτά. Μήπως θέλει να κάνει ένα ωραίο κούρεμα όπως έγινε στο παρελθόν με τα ομόλογα;- Γιατί μαζεύει από παντού τα λεφτά; Μήπως φοβάται ότι θα σκάσει μία βόμβα χρεοκοπίας στα χέρια Αριστερής Κυβέρνησης; – Μήπως τα μαζεύει στην άκρη για να μας πάει στην Δραχμή;

Ράπτη. (23 min) Αυτές τις ημέρες είδα πολλούς Δημάρχους να αγανακτούν και να κινητοποιούνται για την ΠΝΠ αλλά δεν είδα να αγανακτούν ποτέ  τα τελευταία 5 χρόνια που έχει διαλυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμφέρει τους Δήμους η μεταφορά; Ναι συμφέρει γιατί θα τοκίσουν τα χρήματά τους με 2,5% έναντι 1,5% που παίρνουν σήμερα από τις άλλες τράπεζες. – Τα ζητάει γιατί βρίσκεται στη τελική ευθεία μίας πολύ σοβαρής διαπραγμάτευσης που είναι για πρώτη φορά ουσιαστική – Αν η Χώρα “φουντάρει” δεν θα έχει καμία σημασία αν ο Δήμος Σαρωνικού θα έχει οικονομικά αποθέματα – Οι κόκκινες γραμμές που έβαλε ο Πρωθυπουργός δεν αφορά μόνον αυτόν αλλά όλους μας.

Στο Σημείο αυτό η Αγγελική Ράπτη διάβασε και κατέθεσε κείμενο προς ψήφιση  το οποίο κατέληγε πως ¨κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο Κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και θα σταθούμε στο πλευρό της Κυβέρνησης όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση”.

Πριν απ’ αυτό η Αγγελική Ράπτη δέχτηκε έντονη διαμαρτυρία από τον κο Αποστόλου που αφορούσε στο περιεχόμενο της ομιλίας της. Το ψήφισμα το οποίο τελικά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία μπορείτε να το δείτε στο 29ο min του video.

Κατσούλης. (34 min) Η Κυβέρνηση δίνει τη μάχη και είμαστε σε καθοριστικό σημείο – Αναφέρθηκε στις διευκρινίσεις του κου Μάρδα – Μου προκαλεί εντύπωση η στάση κάποιων Δημάρχων που σε μία ιδιαίτερα κρισιμη περίοδο για τη Χώρα να αντιδρούν για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους και να λένε ότι καταστρέφεται η αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο όταν κοβόντουσαν οι χρηματοδοτικοί πόροι της Αυτοδιοίκησης και  όταν κούρευαν τα αποθεματικά.

Κωνσταντέλος. (42min) Αφού ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για κάποια πράγματα  θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των δεσμεύσεων, να μην προχωρήσουμε σήμερα  σε απόφαση και να συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο πριν τις 7 Μαίου.

Γκίνης. 46,3 (min) Δεν είχα σκοπό να μιλήσω αλλά ακούγοντας το πολιτικό διάγγελμα της κας Ράπτη. παίρνω την αφορμή να μιλήσω όχι από πολιτική διαφοροποίηση αλλά από Αυτοδιοικητική ευαισθησία – Σε αυτό το τραπέζι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι περιττές – Οι περικοπές έχουν γίνει κατά το παρελθόν, Δεν άκουγα όμως την ίδια ευαισθησία όπως την άκουσα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης να μιλάνε για την Κυβέρνηση που έκοβε τους πόρους η για να την προστατεύσουμε γιατί είναι το Κράτος.

Αθανασόπουλος (54min) Δεν μου άρεσε ότι εδώ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ορισμένοι συνάδελφοι άρχισαν πολιτικές αντιπαλότητες – Συντάσσομαι μe την σημερινή Πρόταση της ΚΕΔΕ

Ζεκάκος.( 57min) Και γω δεν ήθελα να πάρω το λόγο. Προεκλογικά όλοι λέγαμε ότι αφήνουμε τις κομματικές μας ταυτότητες και στον Δήμο είμαστε Αυτοδιοικητικοί –  Ν αφήσουμε τα κομματικά και να δούμε όλοι μαζί πως θα βοηθήσουμε τη χώρα αλλά και να μην ζημιώσουμε τους Δημότες στο μέτρο που είναι δυνατόν.

Αποστόλου (1:oo hr). Κανείς από τους αρχηγούς των παρατάξεων δεν έχει πάρει εντολή από τους Δημότες να παίξουν τα λεφτά τους – Με πoιo δικαίωμα θα δώσουμε έτσι τα λεφτά; – Ο Πρωθυπουργός είπε ότι “θα βαράμε νταούλι και όλοι θα χορεύουν” – Ο Πρωθυπουργός είπε “Βλαχοδήμαρχοι” – είπε “θα σκίσουμε το μνημόνιο” – Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μας έδινε τους προηγούμενους μήνες 2,5%; – Συμφωνώ με την πρόταση του Δημάρχου.

Τσαλικίδης (1:06 hr). Θα πρέπει  να προσπαθούμε να αφήνουμε έξω την κομματική ταυτότητα όσοι την έχουμε – Η διαδικασία προφανώς θα έπρεπε να είναι διαφορετική σε ότι αφορά την ΠΝΠ – Ακούω πολλούς δημάρχους να μιλάνε χωρίς να πείθουν γιατί δεν λένε αλήθεια – Ακούω τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να λέει ότι όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλαμε στην στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά τα χρόνια είμαστε αντίθετοι με αυτό που γινόταν στην ΤΑ. – Είμαι σύμφωνος με αυτή την διαδικασία περιμένοντας και την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Ράπτη (1:13 hr). Δεν πρόκειται περί κάποιου πολιτικού διαγγέλματος – Στη ζωή όλα πολιτική είναι και εδώ πολιτική κάνουμε – Η χώρα βρίσκεται σε μία δύσκολη στιγμή – Τα λεφτά τα θέλει η κυβέρνηση όχι για να τα παίξει, αλλά απλά να τα βάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος για να μπορεί βραχυπρόθεσμα να τα χρησιμοποιήσει.- Προτείνω να ψηφίσουμε τώρα ΝΑΙ υπό τις προυποθέσεις στις οποίες όλοι συμφωνούμε.

Δημητρίου (1:20 hr) Εύχομαι να είναι η τελευταία ΠΝΠ και εύχομαι να πάει καλά η διαπραγμάτευση. Οι σχολικές επιτροπές ζήσαμε την αφαίμαξη των χρημάτων εδώ και μία εβδομάδα, ήταν να πάρουμε 35000 και μας έβαλαν 8000 με αποτέλεσμα να μην έχουμε να πληρώσουμε τις καθαρίστριες και να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από άλλο κωδικό.

Κλείσιμο Δημάρχου (1;24 hr). Να μην πέσουμε στο ίδιο λάθος που γίνεται όλα τα χρόνια, δηλ αυτοδιοικητικοί να πυροβολούν αυτοδιοικητικούς. – Καλώ τον καθένα μας όταν βρίσκεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, να πετάει τον κομματικό μανδύα του και να φοράει τον αυτοδιοικητηκό του μανδύα και να σκέφτεται το συμφέρον των ανθρώπων του τόπου. – Οι κομματικές απόψεις με αφήνουν παγερά αδιάφορο και με απασχολεί το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών μας – Αν δεν υπάρξουν οι δεσμεύσεις και οι διορθώσεις που ζητούμε ως αυτοδιοικητικοί, δεν συμφωνούμε.

Δείτε το video

 

[sam id=”6″ codes=”true”]

 

 

 

 

 

 

 

Categories