Σύλλογος Αγίας Μαρίνας: Τριτοκοσμικές καταστάσεις στην αποκομιδή σκουπιδιών

Σύλλογος Οικιστών Αγίας Μαρίνας Θορικού  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  Παράλια Λαυρεωτικής – ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δεκαετίες πίσω βρίσκεται η αποκομιδή απορριμμάτων στις ομορφότερες περιοχές του Δήμου μας.
Οι παραλιακοί οικισμοί, αυτοί που συνεισφέρουν εδώ και δεκαετίες σχεδόν αποκλειστικά στην όποια ανάπτυξη της Κερατέας και του Λαυρίου, αντιμετωπίζονται διαχρονικά και μέχρι και σήμερα, σαν το νόθο, το ξένο παιδί μιας παρασιτικής οικογένειας.
Καμία έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας δεν ισχύει εκεί.
Η αποκομιδή απορριμμάτων στη δική μας παραλιακή ζώνη γίνεται με τη χρήση 2 μεγάλων σιδερένιων κάδων τύπου κοντέινερ στις 2 εξόδους των οικισμών και με 5 περίπου κάδους ανά 1000 σπίτια! Τα απορριμματοφόρα, εάν το θυμηθούν ή εάν τα καταφέρουν (!), περνάνε 2 ή 3 φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού! Ναι, τότε που ο πληθυσμός του Δήμου πενταπλασιάζεται από τους παραθεριστές!

Κι ας υπερχειλίζουν οι κάδοι μέσα σε λίγες ώρες…
Κι ας γίνονται μικρές χωματερές γύρω από τους κάδους…
Κι ας γεμίζουν τα ρέματα κι οι παραλίες με την πρώτη βροχή…
Κι ας πληρώνουν κανονικά όλοι οι «οικιστές» για δημοτικά τέλη…
Ο σύλλογός μας επιμένει ότι οι κάδοι είναι πολιτισμός (τι ειρωνεία να λέγεται κάτι τέτοιο το 2015). Από το 2011 δήλωσε στο Δήμο εγγράφως και με τοπογραφικό ότι η ελάχιστη ανάγκη κάλυψης των αναγκών του οικισμού ήταν τότε 120 κάδοι. Τότε που υπήρχαν μόνο τέσσερις για όλη την Αγία Μαρίνα: 2 σιδερένιοι και 2 μπλε ανακύκλωσης. Αφού ο Δήμος δήλωσε αδυναμία αγοράς κάδων, την επόμενη χρονιά ψάξαμε, βρήκαμε και φέραμε 20 κάδους για δωρεάν παραχώρηση από άλλο Δήμο. Ο δικός μας Δήμος τοποθέτησε 16 από αυτούς στον οικισμό και κράτησε 4 για δικές του ανάγκες!!! Σήμερα έχουν μείνει μόνο 8 ενώ μπλε κάδος δεν υπάρχει εδώ και 2 χρόνια! Κι ο Δήμος δηλώνει άγνοια για το τι έχει συμβεί… Παράδοξο; Καθόλου…

Από το 2005, όταν ηλεκτροδοτήθηκαν σχεδόν όλα τα σπίτια στα παράλια, μπήκαν ταυτόχρονα και τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Σήμερα τα τέλη καθαριότητας είναι 1,44 ευρώ ανά τ.μ. Δηλ. ένα σπίτι 100 τ.μ. πληρώνει 144 ευρώ το χρόνο. Τυπική υποχρέωση του Δήμου αλλά και νομική βάσει του ισχύοντα κώδικα, ήταν τότε, το 2005, να αγοραστούν άμεσα κάδοι για τα οικιακά απορρίμματα αυτών των νέων «αιμοδοτών».

Αντ’ αυτού, επιλέχθηκε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα η ίδια πολιτική. Αυτή της βδέλλας. Ας ρουφήξουμε από τους οικισμούς για να καλύψουμε όσο καλύτερα μπορούμε τους ψηφοφόρους μας στις πόλεις αφού οι «οικιστές» δεν ψηφίζουν στο δικό μας Δήμο. Λες και τα ρέματα κι οι παραλίες δεν ανήκουν σε όλους.

Αν υπάρχουν δημόσιοι φορείς και κρατικοί λειτουργοί που αυτά τα βρίσκουν διασκεδαστικά ως ιστορία ή ενδιαφέροντα ως κουτσομπολιό, ούτε αυτό φαίνεται παράδοξο σε εμάς. Δεν έχουν παρέμβει τόσα χρόνια, γιατί να το κάνουν τώρα; Αν τα ‘βλεπαν σε κανένα ρεπορτάζ στα κανάλια όμως θα ‘τρεχαν όλοι να κρυφτούν. Κι αν γίνονταν στάση πληρωμών των δημοτικών τελών καθαριότητας απ’ τα παράλια, τότε αυτό θα ήταν το «παράδοξο».
Αχ Ελλάδα μου καημένη!

Και για αυτά, το γνωρίζουμε καλά, δικαιολογίες εύκολα θα βρουν αυτοί που ξέρουν και αβίαστα τις βγάζουν απ’ το τσεπάκι: η κρίση, τα κονδύλια, το προσωπικό, οι σεισμοί, ο ανάδρομος Ερμής, ξέρετε τώρα!

Κυριακή, κοντή γιορτή! Το καλοκαίρι ξεκινάει.
Εδώ θα ‘μαστε να ιδούμε τι θα δούμε. Και μετά να κάνουμε κι εμείς ότι πρέπει να κάνουμε.
Γιώργος Μανιώτης

Πρόεδρος του συλλόγου Αγίας Μαρίνας Θορικού

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Categories