Σε τροχιά επανέναρξης οι συνομιλίες

Σε τροχιά επανέναρξης βρίσκονται οι διακοινοτικές συνομιλίες για το κυπριακό, με τη Λευκωσία αλλά και τον ΟΗΕ, να παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι ο διάλογος θα είναι ουσιαστικός.

Ικανοποίηση για τη συνάντηση Αναστασιάδη-Έϊντε

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης Αναστασιάδη-Έϊντε, εκφράζονται τόσο από το Προεδρικό όσο και από την πλευρά του ΟΗΕ.

Στα θετικά σημειώνεται η πρώτη αναφορά του Έσπεν Μπαρθ Έϊντε σε λύση η οποία θα πρέπει να είναι συμβατή με τα πρότυπα και τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι σοβαρά αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι στην επίλυση του κυπριακού και είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν τις συνομιλίες χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Όπως είπε, και οι δύο, αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ενθαρρυμένος από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε στον Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, τη δέσμευση του για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο.

«Επίσης έγινε συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς το στόχο που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι συνομιλίες που είναι ο τερματισμός του απαράδεκτου στάτους κβο», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μπάϊντεν και συνάντηση με Μπαν

Τις αμέσως επόμενες μέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι οι εξελίξεις στο κυπριακό ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών. Στις 9 Μαΐου θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Μόσχα όπου θα μεταβεί προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Τα βλέμματα στραμμένα στη συνάντηση Ακιντζί-Ερντογάν

Στο μεταξύ την Τετάρτη ο Μουσταφά Ακιντζί θα έχει συνάντηση στην Τουρκία με τον Πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σχετικά.

– See more at: http://www.sigmalive.com

[sam id=”25″ codes=”true”]
Categories