Σύμφωνο συμβίωσης στην Κύπρο

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο ενέκρινε νομοσχέδιο για τη θέσπιση του Συμφώνου Συμβίωσης. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε ότι δημιουργείται το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης μεταξύ δύο προσώπων.
Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, ρυθμίζονται όλοι οι όροι και τα έννομα αποτελέσματα της συμβίωσής τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη της. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το νομοσχέδιο αφορά ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, «λόγω των γνωστών αντιδράσεων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο υπουργός, προσθέτοντας ότι έρχεται να καλύψει ένα κενό, η θεσμοθέτηση του οποίου ανταποκρίνεται σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και στις ανάγκες της εποχής μας.

Στόχος του νομοσχεδίου, είπε, είναι η ανταπόκριση στην αναγκαιότητα ρύθμισης, εκ μέρους της Πολιτείας, των υπαρκτών κοινωνικών και άλλων συνεπειών που επιφέρουν άλλης μορφής συμβιωτικές σχέσεις, οι οποίες συνθέτουν τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και την εντεινόμενη διαφορετικότητά της.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις σύναψης Συμφώνου Συμβίωσης, καθορίζει τη διαδικασία σύναψης, προβλέπει την έκδοση Πιστοποιητικού Συμφώνου και δημιουργεί Ειδικό Μητρώο για την καταχώρησή τους. Περαιτέρω, περιέχει διατάξεις αναφορικά με τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην ιδιότητα των παιδιών.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει, επίσης, ζητήματα διατροφής, τις περιουσιακές σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων, τις διαδικασίες λύσης του Συμφώνου, καθώς επίσης και τις περιπτώσεις των άκυρων, ακυρώσιμων και ανυπόστατων Συμφώνων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κοινωνία είναι αρκετά ώριμη για να το αποδεχθεί, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης αποτελεί αίτημα της κοινωνίας. Ως προς τις ενδεχόμενες αντιδράσεις εκ μέρους της Εκκλησίας, ο κ. Χάσικος είπε ότι έχει κάθε δικαίωμα να έχει τις δικές της αντιρρήσεις ή διαφωνίες.

Χαιρετίζουν οι ΛΟΑΤ

Η ανακοίνωση της έγκρισης του νομοσχεδίου για το «Σύμφωνο Συμβίωσης» από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ήταν φυσικό ικανοποίησε πλήρως τη ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ) κοινότητα στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή της η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, αναφέρει ότι η θεσμοθέτηση του Συμφώνου, «θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς την εξάλειψη σημαντικών διακρίσεων απέναντι στις οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών αφού αναγνωρίζει τον δεσμό μεταξύ τους και κατοχυρώνει νομικά τα εμπλεκόμενα μέρη, σε θέματα που αφορούν ανάμεσα σε άλλα σε ζητήματα ασφάλισης, κληρονομιάς, φορολογίας, περιουσίας, διακίνησης, σύνταξης και υγείας».

Μετά από χρόνια επεξεργασίας και καθυστερήσεων, αναφέρει η ανακοίνωση «το πολυσυζητημένο “Σύμφωνο Συμβίωσης” προωθείται στη βουλή προς ψήφισή του από τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε μια κίνηση ιστορικής σημασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας».

tvxs

[sam id=”21″ codes=”true”]
Categories