Την ανάγκη ενός «μητροπολιτικού πόλου αναψυχής και πολιτισμού για ντόπιους και επισκέπτες, με πολύπλευρες χρήσεις και δράσεις, στα πλαίσια μιας ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας με δικαιώματα» θέτει ως προτεραιότητα η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
H Επιτροπή Αγώνα, διοργάνωσε χθες με μεγάλη επιτυχία, δημόσια συζήτηση, στο Μουσείο της ΠΟΛΚΕΟΑ. Αναπληρωτές υπουργοί, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, πρώην και νυν δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων και μερικές δεκάδες κατοίκων, έδωσαν το «παρών» καταθέτοντας την άποψή τους.
Δεν παρέστη ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος όπως και κανένας εκπρόσωπος από τη διοίκηση του δήμου μας. Απουσία και για τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θοδωρή Λιάππη. Παρόντες οι Βαζαίος και Σπυρόπουλος.
Τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα
Τις θέσεις και τα αιτήματα της Επιτροπής παρουσίασε ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης.
«Πιστεύουμε ότι η δημόσια περιουσία, ο δημόσιος χώρος, πρέπει ως τέτοιος να αξιοποιείται, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Κορτζίδης.
Ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης στάθηκε στα τέσσερα αιτήματα που θέτει η Επιτροπή:
«1. Να ακυρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης στον Λάτση.
Αυτό πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση για πολλούς λόγους. Η διαδικασία αυτή συνιστά ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και νομικό σκάνδαλο.
Να υπενθυμίσουμε ορισμένες βασικές πτυχές αυτού του σκανδάλου.
• Ότι σχετικά με το εξευτελιστικό τίμημα παραχώρησης του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ στο Λάτση, διεξάγει έρευνα η Εισαγγελία Διαφθοράς για απιστία του ΤΑΙΠΕΔ σε βαθμό κακουργήματος.
• Ότι κατά τη διάρκεια του λεγόμενου διαγωνισμού που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξαν αλλαγές στους όρους με τους οποίους προκηρύχτηκε, πράγμα που αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία.
• Ότι έχουν εντοπιστεί παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά το θέμα των κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επενδυτή. Αλλά και της πρόσβασης των πολιτών στη πληροφόρηση, της διαβούλευσης και της εκπόνησης ΣΠΕ και ΣΜΠΕ που απαιτείται για παρεμβάσεις τέτοιας εμβέλειας.
• Ότι ενδεχομένως υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος που αφορά στη διαχείριση κοινόχρηστων πραγμάτων που ανήκουν στη δημόσια κτήση και το περιβαλλοντικό κεκτημένο.
Η Επιτροπή μας αλλά και έγκριτοι νομικοί μπορούν να βοηθήσουν με πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα, για την ακύρωση της παραχώρησης στον Λάτση ακόμη και με βάση την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που έγινε στο Eurogroup. Η οποία προβλέπει ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη – και τέτοια είναι η περίπτωση του Ελληνικού μιας και η σύμβαση της δεν έχει κυρωθεί από την Βουλή – θα γίνουν σεβαστές οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί εφόσον είναι σύμφωνες με το νόμο.
Είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε απολύτως απέναντι αν η κυβέρνηση επιλέξει την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον Λάτση.
2. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και σε κάθε περίπτωση να απεμπλακεί από αυτό το Ελληνικό.
Το ΤΑΙΠΕΔ είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός.
Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που ξεφεύγει πολύ των ορίων του Ελληνικού.
Ως Επιτροπή υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις προσπάθειες και συσπειρώσεις που παλεύουν για την κατάργηση του.
Όσο το Ελληνικό είναι στο ΤΑΙΠΕΔ ή οτιδήποτε παρόμοιο του, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή αξιοποίηση του.
Και μόνο το γεγονός πως οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ καλύπτονται από αδιαφάνεια, συμπεριλαμβανομένου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Λάτση καθώς και άλλα σχετικά έγγραφα και ενδιάμεσες αποφάσεις, είναι αρκετά για του λόγου το αληθές.
3. Να ακυρωθεί άμεσα ο μνημονιακός νόμος 4062/12 που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του Ελληνικού και να αντικατασταθεί στη συνέχεια με ένα νόμο πλαίσιο που θα θεσμοθετεί την ταυτότητα και τις χρήσεις του μητροπολιτικού πάρκου για το οποίο τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε.
Πιστεύουμε ότι βάση για τον νέο νόμο μπορεί να είναι η μελέτη – έρευνα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, η οποία γίνεται προσπάθεια συνεχώς να επικαιροποιείται.
Εν τω μεταξύ διατυπώνονται απόψεις για την αξιοποίηση του Ελληνικού που είναι στην ίδια λογική, παράλληλες ή συμπληρωματικές με αυτή του ΕΜΠ.
Στη συνέχεια θα ακούσουμε τις εισηγήσεις δύο εξαίρετων επιστημόνων και ανθρώπων του κινήματος που συμμετέχουν και στην Επιτροπή μας.
Είναι πιο ειδικοί από μένα για να μιλήσουν για την αναγκαιότητα δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου, την περιβαλλοντική του σημασία, τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ευρύτερα, τις ρεαλιστικές δυνατότητες χρηματοδότησης της δημιουργίας και συντήρησης του.
Πιστεύουμε και ως Επιτροπή μπορούμε να συμβάλλουμε στην έναρξη το συντομότερο δυνατό μιας διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης για το μητροπολιτικό πάρκο και το νέο νόμο πλαίσιο που θα το θεσμοθετεί.
Αυτό θα βοηθήσει στο να δοθεί μια καλύτερη ενημέρωση στους πολίτες και να διαλυθούν μύθοι και φόβοι που συστηματικά έχουν καλλιεργήσει οι συστημικές δυνάμεις και μέσα ενημέρωσης.
4. Να δημιουργηθεί Φορέας Δημιουργίας & Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με την ουσιαστική συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης β’ & α’ βαθμού, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων και κινημάτων.
Μέχρι να γίνει αυτό να αντικατασταθεί άμεσα η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ που υπηρέτησε τις μνημονιακές πολιτικές αυτών που την διόρισαν, πολλές φορές μάλιστα με προκλητικό τρόπο και επιθετικότητα απέναντι σε όσους αγωνίζονταν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και δυστυχώς παραμένει ακόμη στη θέση της και εξακολουθεί να προκαλεί».
Η Επιτροπή σημειώνει πως η «ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα και να ξεκινήσουν αμέσως ενέργειες και δράσεις που ενώ θα διαμορφώνουν ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου, ταυτόχρονα θα ανοίγουν άμεσα το χώρο στους πολίτες και τους φορείς τους, θα αξιοποιούν με σχετικά μικρές παρεμβάσεις χώρους και εγκαταστάσεις που είναι σχεδόν έτοιμες να αποδοθούν σε χρήση, θα βελτιώνουν την κατάσταση χώρων που ήδη χρησιμοποιούνται και θα αποκαθιστούν τις αδικίες και σε ορισμένες περιπτώσεις τη βίαιη εκδίωξη φορέων από το πρώην αεροδρόμιο και την παραλία».
Οι δύο δήμαρχοι
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας Ανδρέας Κονδύλης και Γιώργος Παπανικολάου, αντίστοιχα. Χαιρέτησαν τις διεκδικήσεις της Επιτροπής Αγώνας ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει με την έκταση του πρ. αεροδρομίου και την παραλία του Αγ. Κοσμά. Ο κ. Παπανικολάου έθεσε θέμα ανταποδοτικότητας και ο κ. Κονδύλης είπε πως δε μπορεί να συνεχίζεται η απραξία.
Ο δήμαρχος Αλίμου πρότεινε να ανοίξουν χώροι εντός του πρ. αεροδρομίου προς χρήση για τους πολίτες.
Οι πρώην
Τη σταθερή και αμετακίνητη θέση τους για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, έρευνας και κοινωνικών εξυπηρετήσεων όπως αυτή έχει διατυπωθεί από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, επανέλαβαν οι Θάνος Ορφανός και Κώστας Κόκκορης.
Η Περιφέρεια
Ο αντιπεριφερειάρχης νότιου τομέα Αττικής Χρήστος Καπάνταης, επανέλαβε τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής υπενθυμίζοντας πως υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον όποτε αυτό χρειάστηκε. «Η Περιφέρεια Αττικής στο μερίδιο που τις αναλογεί θα κάνει ότι πρέπει ώστε το Ελληνικό να αποδοθεί στο λαό» τόνισε με νόημα ο κ. Καπάνταης.
«Τώρα ανοίγει το κεφάλαιο της εκτέλεσης του έργου»
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, υποστήριξε πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης η εφαρμογή της μελέτης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που εκπονήθηκε για λογαριασμό των δήμων της περιοχής, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να μιλούμε με όρους του 2010».
Ο κ. Μπελαβίλας σημείωσε πως «τώρα ανοίγει το κεφάλαιο της εκτέλεσης του έργου» και έκρινε απαραίτητο τη σύσταση ενός οργανωμένου φορέα Μητροπολιτικής εμβέλειας.
Η Ελένη Πορτάλιου παρουσίασε το σχέδιο για μια παραγωγική ανασυγκρότηση της παράκτιας ζώνης της Αττικής εντάσσοντας σε αυτή και το Ελληνικό.
«Δεν μπορεί να είναι γκέτο πλουσίων»
Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.
Παρά τις καλές προθέσεις που επέδειξαν τα δύο κυβερνητικά στελέχη, δε δεσμεύτηκαν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Η κ. Βαλαβάνη αναφερόμενη στο μέλλον του Ελληνικού υποστήριξε πως δεν μπορεί να είναι γκέτο πλουσίων. Είπε επίσης, πως το επόμενο χρονικό διάστημα «θα αλλάξουν κάποια ζητήματα από το καταστατικό του ΤΑΙΠΕΔ και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ μετά από δύο χρόνια θα σταματήσει να υπάρχει».
Επίσης ανέφερε πως θα αλλάξει η διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε..
Ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση απέναντι στους επενδυτές καθώς δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση και υποστήριξε πως πρέπει να φτιαχτεί ένας φορέας διαχείρισης που θα κληθεί να αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο.
synergasia.gr