Από την Τρίτη, 2 Ιουνίου, δήμοι στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούν ακόμη ενεργοί ΧΑΔΑ, ή ανενεργοί που δεν έχουν αποκατασταθεί θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο 11.440.000 ευρώ, επιπλέον των 14,5 εκ. ευρώ που έχει καταβάλει η χώρα. Το ποσό καταλογίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο 2014, αλλά και με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα καταβάλλονται πλέον από τους δήμους, ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που έχουν εντός των διοικητικών τους ορίων.
Σήμερα λειτουργούν 57 ΧΑΔΑ ενώ 172 είναι ανενεργοί, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. Σύμφωνα με την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανά εξάμηνο θα καταβάλλονται 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που εξακολουθεί να λειτουργεί και 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό, που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος του 2014 λειτουργούσαν 70 ΧΑΔΑ και 223 ήταν ανενεργοί. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 13 ενώ έχουν αποκατασταθεί 643 ΧΑΔΑ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει αναλάβει τον διυπουργικό συντονισμό του θέματος. Ήδη έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις εκπροσώπων συναρμόδιων υπουργείων, δήμων και περιφερειών, με στόχο το κλείσιμο όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού χωματερών και την αποκατάστασή ακόμα περισσότερων εντός του επόμενου εξαμήνου.
Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν συσκέψεις στελεχών της κυβέρνησης με εκπροσώπους περιφερειών και δήμων, με αντικείμενο το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων χωματερών και την αποκατάσταση ακόμα περισσότερων εντός του επόμενου εξαμήνου, έτσι ώστε πρώτον, να μειωθεί δραστικά το πρόστιμο το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και δεύτερον, για να μην εκπέσει η εξασφαλισμένη μέχρι τέλος του χρόνου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης.
Σε ότι αφορά την «κατανομή του προβλήματος», η Πελοπόννησος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς παραμένουν 23 ενεργοί και 58 ανενεργοί και μη αποκατεστημένοι ΧΑΔΑ. Αρκετοί ΧΑΔΑ υπάρχουν και στη Μακεδονία. Στην Αττική σήμερα σε σύνολο 14 ΧΑΔΑ, οι τρεις είναι εν ενεργεία, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο αποκαταστάθηκαν τέσσερις.
Οι 14 χωματερές της Αττικής βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων Σαρωνικού, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Μαραθώνος, Ωρωπού, Μεγαρέων, Κυθήρων, Σαλαμίνας, Σπετσών και Ύδρας, οι οποίοι στις 2 Ιουνίου θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα συνολικού ύψους 680.000 ευρώ.
Πρωτοπόρα στη διαχείριση του προβλήματος είναι η Θεσσαλία καθώς δεν έχει κανέναν ΧΑΔΑ. Ακολουθούν η Ήπειρος και η Κρήτη (Γαύδος), που έχουν από έναν ΧΑΔΑ.
[sam id=”6″ codes=”true”]