ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ OPENGOV

114 σελίδες αποτελούν το νέο ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ που ανέβηκε σήμερα το μεσημέρι στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων  του ΥπουργείουΠαραγωγικής Ανασυγκρότησης και εντός 10 ημερών μπορούν φορείς και πολίτες να διατυπώσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους.

Η Κατηγορία ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ που αναφέρεται στα περιεχόμενα του κεφαλαίου 3.4.1.1 , είναι σίγουρο ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όσων επισκεφθούν τη σελίδα, αφού αυτό είναι το πιο φλέγον ζήτημα που αποζητά τη λύση του.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, ο νέος ΕΣΔΑ αναμένεται να θέσει στο επίκεντρο των αρμοδιοτήτων την τοπική αυτοδιοίκηση, δίνοντάς της μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην επιλογή μεθόδων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού  «οι δήμοι, που άλλωστε έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα, τυπικά την ιδιοκτησία των απορριμμάτων, θα μπορούν, πλέον, να έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων να επιλέξουν μία από τις πολλές μεδόθους ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, και σ’ αυτήν την προσπάθειά τους θα καταθέτουν τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης και φυσικά θα παίρνουν και τους αντίστοιχους πόρους, που θα δικαιούνται και από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και από τα άλλα συστήματα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών. Μέχρι τώρα αυτό δεν γινόταν σε καλό βαθμό. Τώρα θα το ενισχύσουμε σε πολύ σημαντικό βαθμό. Από εκεί και πέρα θέλουμε οι δήμοι, και με συμπράξεις με την κοινωνική οικονομία, να επιταχύνουν πάρα πολύ την ενημέρωση των πολιτών, να μπει η ενημέρωση στα σχολεία, να μπουν οι μαθητές σ’ αυτήν τη διαδικασία συλλογής, υπάρχουν τρόποι να κερδίζουν το χαρτζιλίκι τους από αυτήν την ιστορία, ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα… Τέλος, προβλέπουμε και κάποιες ενδιάμεσες λύσεις, οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε η υλικοτεχνική υποδομή από τις ενδιάμεσες λύσεις να μην πάει χαμένη, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά και από τις οριστικές λύσεις».

Ο νέος Σχεδιασμός, που αναρτάται την προσεχή Τρίτη στη Διαύγεια για διαβούλευση, εκπονείται σε ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενο σχεδίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια περίπου στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

[sam id=”6″ codes=”true”]
Categories