Το «βαθύ λαρύγγι» της FIFA ομολόγησε δωροδοκία για τα Μουντιάλ του 1998 και του 2010

Στην ομολογία ότι δωροδοκήθηκε για την ανάθεση των Μουντιάλ του 1998 και του 2010 προχώρησε ο Τσακ Μπλέιζερ, πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 1996 ως το 2013, γενικός γραμματέας της CONCACAF από το 1990 ως το 2011 και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που συνεργάστηκε με το FBI, ώστε να ξετυλιχθεί το κουβάρι του σκανδάλου στην FIFA και να προχωρήσουν οι Αρχές σε συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
«Στη διάρκεια της θητείας μου στη FIFA και την CONCACAF, μεταξύ άλλων εγώ και άλλοι συμφωνήσαμε σε τουλάχιστον δύο παράνομες πράξεις. Ανάμεσα σε άλλα, συμφώνησα μαζί με άλλους γύρω στο 1992 να προωθήσω την αποδοχή δωροδοκίας για την επιλογή της χώρας που θα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, ανέφερε ο Μπλέιζερ στην κατάθεση του.

«Γύρω στο 1993 και στη συνέχεια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εγώ και άλλοι συμφωνήσαμε να αποδεχτούμε δωροδοκίες για τηλεοπτικά και άλλα δικαιώματα στα Gold Cup του 1996, του 1998, του 2000, του 2002 και του 2003. Αρχίζοντας περίπου το 2004 και συνεχίζοντας μέχρι το 2011, εγώ και άλλα στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA αποδεχτήκαμε δωροδοκίες για την επιλογή της Νοτίου Αφρικής ως διοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ του 2010», ανέφερε επίσης.

«Επίσης, συμφωνήσαμε να εξαπατήσουμε τη FIFA και την CONCACAF λαμβάνοντας δωροδοκίες, συμφωνώντας να χρησιμοποιούμε e-mail, τηλέφωνο και άλλα δίκτυα για τις συνεννοήσεις μας. Τα χρήματα αυτά περνούσαν στο αεροδρόμιο JFK με τη μορφή επιταγών», κατέληξε.

Ποιός είναι ο Τσακ Μπλέιζερ

Υπηρέτησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου από τα υψηλότερα κλιμάκιά της και γνώριζε όσο λίγοι πρόσωπα και πράγματα γύρω από την (αμαρτωλή) FIFA και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν. Άλλωστε, βούτηξε και ο ίδιος το χέρι του στο μέλι, πιάστηκε, καταδικάστηκε και αναγκάστηκε να συνεργαστεί με το FBI, προκειμένου να ελαφρύνει την θέση του και να πέσει στα πιο μαλακά. Πριν τέσσερα χρόνια πρωταγωνίστησε σε ένα μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας, όπου μέσα από την έρευνα προέκυψαν σημαντικά ευρήματα γύρω από την δράση του.

Στους λογαριασμούς του βρέθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από προμήθειες και δεν απέδιδε φόρους. Κρίθηκε ένοχος και τότε ήρθε η πρόταση του FBI να συνεργαστεί μαζί του και να μπει στα ενδότερα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Άλλωστε, ήταν “δικός” τους άνθρωπος, υπεράνω πάσης υποψίας και πολλοί είπαν πράγματα μπροστά του που ουδέποτε περίμεναν ότι θα έφταναν εκεί που δεν έπρεπε. Μέσω μιας ενσωματωμένης κάμερας σε μπρελόκ, κατέγραφε συνομιλίες με ανθρώπους του κυκλώματος που δρούσε στη Νέα Υόρκη. Η περιοχή αυτή αποτελούσε το πεδίο δράσης του, καθώς εκεί γινόταν ύποπτη διακίνηση χρήματος που έπρεπε να ελέγξουν οι Αρχές. Μέσα από τα ευρήματά του, προέκυψαν λαβράκια και έτσι σιγά σιγά άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του σκανδάλου, μέχρι να φτάσουμε στις πρόσφατες συλλήψεις.

tvxs

[sam id=”9″ codes=”true”]
Categories