Δελτίο μηνιαίων αναφορών στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης (Σ.τΔ.Ε.) Μάιος 2015

Πιο συστηματική  και με ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια φαίνεται να γίνεται η λειτουργία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης αφού κάθε μήνα πια, δημοσιοποιούνται όλες οι περιπτώσεις Δημοτών που προσέφυγαν στην υπηρεσία. Το αν οι παρεμβάσεις του Συμπαραστάτη είναι αποτελεσματικές, μένει να το δούμε καθώς και τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής στα προβλήματα που αναδεικνύονται

1. Κοινοποίηση αναφοράς δημότη, για την παραχώρηση χώρου στην πλατειά της Σαρωνίδας προς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε όμορη επιχείρηση.
Σε απάντηση ο Σ.τ.Δ.Ε. ενημέρωσε πως οι αποφάσεις των αιρετών οργάνων δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του,σε ότι αφορά όμως τις υπηρεσίες του δήμου ήταν υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την απόφαση του Δ.Σ. του δήμου (95/2011),οπότε προώθησαν την αίτηση, έχουν επίσης την ευθύνη τήρησης της νομοθεσίας για την εφαρμογή της παραχώρησης απ το Τοπικό Συμβούλιο .
Οι αποφάσεις του Δ.Σ. ακυρώνονται μόνο με νεώτερη απόφαση του Δ.Σ., είναι δε δεσμευτικές για τις υπηρεσίες και τους ασκούντες διοίκηση στο δήμο.

2. Κοινοποίηση αναφοράς δημότη από τη Σαρωνίδα:
α) για πλημμελή αντιμετώπιση από την υπηρεσία ύδρευσης σε συνεχόμενες υποδείξεις για διαρροή ύδατος στην οδό Αύρας.
Ο Σ.τ.Δ.Ε. ζήτησε την παρέμβαση του προϊσταμένου της υπηρεσίας και με έγγραφο του προς τον διευθυντή της υπηρεσίας να διευκρινιστούν η λόγοι των συνεχόμενων αναφορών για βλάβες στην συγκεκριμένη οδό.
Η απάντηση της υπηρεσίας εκκρεμεί.

β)Αδιαφορία ιδιοκτήτη γειτονικού στην κατοικία του οικοπέδου,για τον επιβαλλόμενο καθαρισμό του.
Ο Σ.τ.Δ.Ε. ενημερωσε τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σαρωνιδας ο οποίος και το χειρίζεται λόγω αρμοδιότητας.
Και οι δυο αναφορές είναι υπό παρακολούθηση από τον Σ.τ.Δ.Ε.

3. Καταγγελία δημότη για μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου εντός του δημαρχείου Σαρωνικού στα Καλύβια.
Ο Σ.τ.Δ.Ε. ενημέρωσε την Διοικητική Διευθύντρια του Δήμου με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στη Γεν. Γραμματέα του Δήμου, ζητώντας να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες προς ενημέρωση των εργαζομένων για τις συνέπειες που έχει η συγκεκριμένη παράβαση του νόμο, καθώς και στην απαράκλητη εφαρμογή του.
Η απάντηση της υπηρεσίας εκκρεμεί.

4. Σειρά τηλεφωνικών αναφορών για προβλήματα στην διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον δήμο.
Ο Σ.τ.Δ.Ε. σταχυολόγησε τα συνηθέστερα και ζήτησε την συνδρομή της αρμόδιας υπηρεσίας,με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στη Γεν. Γραμματέα του Δήμου:
α) Άρνηση του συστήματος να δεχθεί εφ άπαξ καταβολή και άρα απάλειψη των προσαυξήσεων αν η οφειλή ,μετά την αφαίρεση, είναι λιγότερη των 20 ευρω, που ορίζεται από τον νόμο ως ελάχιστο ποσό δόσης.
Η ταμειακή υπηρεσία του δήμου έκανε επίσημο ερώτημα στο Υπουργείο, η απάντηση αναμένετε.

β)Έλλειψη ως δυνατότητας της πληρωμής του καταλογισθέντος ποσού, χωρίς ρύθμιση, σε τραπεζικό λογαριασμού του δήμου ο οποίος να αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, αφορά συνήθως μικροποσά και κυρίως τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην α) παράγραφο.
Η υπηρεσία δεσμεύτηκε να ενημερώνει για τον αρθμ. λογαριασμού έστω τηλεφωνικά.

γ)Έλλειψη δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, για τους δημότες που έχουν την δυνατότητα της ηλεκτρονικής υπογραφής.
Ο Δήμος Σαρωνικού δεν έχει ακόμα την ανάλογη πλατφόρμα στο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το θέμα προωθείται ώστε σύντομα να υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.
Δεν προβλέπεται όμως να καλύψει την ανάγκη της τρέχουσας ρύθμισης.

5. Συνεχίστηκαν οι αναφορές για προβλήματα επικινδυνότητας στις παιδικές χαρές του Δήμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε χρηματικό ποσό
για άμεση επισκευή επικίνδυνων σημείων, με την ευθύνη των Τοπικών Συμβουλίων.

6. Αναφορές για λακκούβες στο οδικό δίκτυο.
Ενημέρωση για το περιεχόμενο των αναφορών τους Προέδρους των Τοπικών που αφορούσαν και του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο Σ.τ.Δ.Ε. ενημερώθηκε πως σύντομα θα γίνει η προμήθεια των απαραίτητων υλικών και θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις.

7. Αναφορά για υψηλή επικινδυνότητα στην είσοδο της οδού Κύπρου από το από το νέο φανάρι λόγω των παρκαρισμένων αυτοκίνητων αφού δεν μπήκαν τα κολωνάκια που θα απέτρεπαν το παρκάρισμα.
Για το θέμα ενημερώθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

8. Καταγγελίες για πλήρη κατάληψη και συνεχόμενη διέλευση από αυτοκίνητα του πλακόστρωτου – πεζόδρομου στη πλατεία Καλυβίων που δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες διέλευσης στους πεζούς και κάνει απαγορευτική την πρόσβαση στο Κτίριο του Ταχυδρομείου ,όπως και την, έστω ,απλή διέλευση παιδιών.
Ο Σ.τ.Δ.Ε. ξεκίνησε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Ευάγγελος Μιχάλης

Categories