ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Τι βρήκαν οι δύτες που ερευνούν το βυθό του Αλιευτικού. Δηλώσεις-video

Τέταρτη ημέρα ερευνών,από δύτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων, στο βυθό του λιμανιού της Π.Φώκαιας και ο Paraktios εξασφάλισε αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις έρευνες.

Ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής ομάδας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων μας εξήγησε ότι κατ’ αρχήν  το υπάρχον λιμάνι ¨καθεται” πάνω σε αρχαίο λιμάνι αγνώστου ακόμα χρονολογίας.

Το σημαντικότερο απ όλα είναι, ότι εντοπίστηκαν στοιχεία  Αρχαίου οικισμού που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν έχει σχέση χρονολογικά με το αρχαίο λιμάνι. Επιπροσθέτως σε όλη τη λιμενολεκάνη έχουν εντοπιστεί ίχνη δομικού υλικού, κίονες και τουλάχιστον 4 πίθοι και πολλά άλλα ευρήματα τα οποία είναι σε καλή κατάσταση στη βόρεια πλευρά του λιμανιού ενώ τα ευρήματα στη νότια πλευρά όπου έχουν γίνει εκβαθύνσεις λόγω των λιμενικών έργων, είναι κατεστραμμένα αλλά αφήνουν σαφή ευρήματα και ίχνη συνέχειας του αρχαίου οικισμού.

Η αποτύπωση, σε αυτό το στάδιο, θα τελειώσει σε 2 ημέρες και όπως μας απάντησε σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, για να διερευνηθούν όλα αυτά σε βάθος, προφανώς θα χρειαστεί ανασκαφή.

Όμως οι περαιτέρω ενέργειες θα αποφασιστούν από το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όταν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων παραδώσει το σκαρίφημα της προσωρινής αποτύπωσης που οι Δύτες θα εκπονήσουν.

Δείτε τις αποκλειστικές δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας των Δυτών.

[sam id=”6″ codes=”true”]

 

Categories