ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και ο Δήμος Λαυρεωτικής με τίτλο «Γεωπάρκο Λαυρεωτικής – Όραμα για Εκπαίδευση και Γεωτουρισμό» την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Γεώτοποι, γεωδιαδρομές, υποδομή για γεωπάρκα και ένταξή τους στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO» του Ε.Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2010-2015, ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 (ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ)» συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετισμούς απέστειλαν η Αν. Υπουργός Τουρισμού κα Ε. Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Α. Αλεξόπουλος. Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Γεν. Δ/ντής του ΙΓΜΕ κ. Ν. Νικολάου, ο Δ/ντής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ κ. Παναγιώτης Τσόμπος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αθήνας κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, ο Γενικός Δ/ντής Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λουκάς Γεωργαλάς, ο Καθηγ. Δημήτρης Καλιαμπάκος εκ μέρους του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ο κ. Δ. Τσαγκάς, εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, και ο κ. Χρήστος Χρυσομάλλης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ .Δημήτρης Λουκάς στην ομιλία του τόνισε ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά, πολιτισμικά αποθέματα της Γης και είναι διάσπαρτος από μοναδικής μεταλλευτικής αξίας και σπουδαιότητας φυσικά μνημεία. Διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την υλοποίηση αυτού του οράματος που θα επιφέρει τόνωση των τοπικών κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων ώστε να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον Γεωτουρισμό, τη διάδοση και την προώθηση επισκέψεων και περιηγήσεων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ίδιος παρέμεινε στο Προεδρείο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι ομότιμοι Καθηγητές Ηλίας Μαριολάκος, Αντώνης Φραγκίσκος, Κωνσταντίνα Τσάιμου, Δημοσθένης Μουντράκης, Κώστας Παναγόπουλος, Νίκος Σκαρπέλης και Μαρία Οικονόμου, πολλά διευθυντικά στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ, ΕΛΚΕΘΕ, ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και φορέων, μουσείων της περιοχής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και του Δασαρχείου Λαυρεωτικής.
Ομιλίες εκφώνησαν ο κ. Νικόλαος Ζούρος (Γεωλόγος, Καθηγ. Τμήματος Γεωγραφίας Παν. Αιγαίου, Δ/ντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου), ο οποίος αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και στον ρόλο της UNESCO, η Γεωλόγος Ειρήνη Θεοδοσίου που παρουσίασε το έργο «Γεωπάρκο Λαυρεωτικής», η υπεύθυνη του έργου Ευγενία Μωραΐτη, Γεωλόγος/ΙΓΜΕ, αναφέρθηκε στην Γεωλογία της περιοχής και τόνισε ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής χερσονήσου, τόσο από γεωλογική όσο και από κοιτασματολογική άποψη, αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές του ελληνικού χώρου, επειδή συνδυάζει χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τη στενή σχέση μεταξύ τεκτονικής, λιθολογίας και μεταλλογενετικών διεργασιών. Το ανάγλυφο της περιοχής επιτρέπει τη μελέτη ποικιλίας λιθολογιών, τεκτονικών δομών και τύπων μεταλλοφορίας. Στη συνέχεια ο Γεωλόγος Σπύρος Σταρίδας παρουσίασε τις θεματικές γεωδιαδρομές του

Screenshot_1547

Screenshot_1548

Screenshot_1546

 

Οι Ομ. Καθηγητές  Κωνσταντίνα Τσάιμου και Νίκος Σκαρπέλης παρουσίασαν αντιστοίχως το υπαίθριο μουσείο της αρχαίας μεταλλείας και τη δυνατότητα τα παλαιά μεταλλεία της Λαυρεωτικής να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης του γεωτουρισμού.

Screenshot_1549

 

[sam id=”6″ codes=”true”]

 

Categories