«ΦΩΚΑΕΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Θυμηθήκαμε πάλι την αλησμόνητη πατρίδα, εμείς από την Παλαιά Φώκαια και πολλοί φίλοι που θέλουν να ταξιδέψουν για ένα ακόμα προσκύνημα στα χώματα των προγόνων μας. ΄Ετσι οργανώνουμε άλλο ένα ταξίδι στην Παλαιά Φώκαια (Μ. Ασίας κάποτε), και με την ευκαιρία, διατρέχουμε τα παράλια της απέναντι όχθης.

Ξεκινάμε από το Λιμάνι του Πειραιά, την Πέμπτη 25 Ιουνίου στις 21.00 το βράδυ με το πλοίο Blue Star. Φτάνουμε στη Μυτιλήνη 7.30 το πρωί 26/6 , και σχεδόν αμέσως επιβιβαζόμαστε στο σκάφος που μας πάει απέναντι στο Αϊβαλί (Κυδωνίες).
Μια βόλτα με το πούλμαν στα σοκάκια του, για να θαυμάσουμε τα πετρόχτιστα ελληνικά αρχοντικά, τις ελαιουργίες με τα μεγαλόπρεπα κτίσματα και συνεχίζουμε για την αρχαία Πέργαμο. Ο ελληνικός πολιτισμός στο μεγαλείο του στην Ακρόπολη και η θέα πανοραμική.

Κατά τις 4.00 το απόγευμα 26/6 αντικρίζουμε, πάνω από τα βουνά που την περιβάλλουν, την Πατρίδα. Η θέα είναι απίστευτα όμοια μ’ αυτήν της δικής μας Π. Φώκαιας , από την Συντερίνα . Τα λόγια είναι περιττά… . Θα ζήσουμε εκεί τις μνήμες που μιλάνε στη θέα των ελληνικών σπιτιών, θα αφουγκραστούμε τους αρχαίους προγόνους μας μέσα απ’ τα ερείπια των αρχαιοτήτων της Ιωνίας, θα νοιώσουμε το αεράκι του Αιγαίου να μας χαιρετίζει απ’ την απέναντι Μυτιλήνη. Και τις ανοιχτές αγκαλιές των ντόπιων Φωκιανών, που απ’ την πρώτη φορά που πήγαμε εκεί, το 1992, μας αισθάνθηκαν δικούς τους, μας έβαλαν στα σπίτια τους και έτσι άνοιξε ο δρόμος της φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την προτροπή των παππούδων που μας συνόδευαν. Το 2001 η Φώκαια Τουρκίας και η Φώκαια Ελλάδας αδελφοποιήθηκαν.

Στην Παλ. Φώκαια θα μείνουμε και την επόμενη μέρα. Λίγος ο χρόνος, αλλά μας περιμένει η χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη. Ξεκινάμε πρωί-πρωί στις 28 Ιουνίου φτάνουμε στη Σμύρνη, πολύ διαφορετική απ’ ότι την ακούσαμε, την είδαμε στις παλιές φωτογραφίες, το μικρό Παρίσι της Ανατολής, πριν το 22. Μια μέρα ασφαλώς είναι λίγη αλλά και αρκετή για να δούμε την ελληνική συνοικία, να προσκυνήσουμε στον ΄Αγιο Βουκόλο, που λειτουργεί από φέτος. Και να κάνουμε μια βόλτα στη μαγευτική απέραντη παραλία της, το Και.

Στην ανατολίτικη αγορά της μπορούμε να τσιμπήσουμε, να πάρουμε μια γεύση από τις μυρουδιές και τα καλούδια της Ανατολής και το βράδυ επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας γιατί την άλλη μέρα μας περιμένει η ΄Εφεσσος. Ξενάγηση στην Βιβλιοθήκη του Κέλσου και το θέατρο, φαγητό στο κοντινό Σιρίγκε, στο χωριό της Διδώς Σωτηρίου, σ’ ένα πετρόκτιστο εστιατόριο, κτίσμα του ελληνικού σχολείου, με σεβασμό διατηρημένο.
Τέλος ε ιστροφή για Τσεσμέ (Κρήνη) για να πάρουμε το βράδυ στις 11.00 το πλοίο για Πειραιά, όπου φτάνουμε στις 6.30 το πρωί της Τρίτης.

Αυτό το ταξίδι είναι ένα πέρασμα στην ιστορία, τον πολιτισμό, τις μνήμες των προγόνων μας, στα απέναντι παράλια, που πολλοί από μας το έχουμε κάνει πολλές φορές , μα δεν το χορταίνουμε ποτέ.

Θάχουμε και ελληνική ξενάγηση μαζί μας, όπως και μικρό φυλλάδιο για ιστορική ενημέρωση.

Το κόστος του ταξιδιού ανέρχεται σε 320 έως 330 Ευρώ το άτομο ( τρίκλινο, δίκλινο δωμάτιο) και περιλαμβάνει:

1. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια (τετράκλινες και δίκλινες καμπίνες).
2. Πήγαινέλα από τα νησιά Λέσβος και Χίος στην Τουρκία.
3. Μεταφορές στην Τουρκία με πούλμαν.
4. Ξενοδοχεία με πρωϊνό.
5. Δύο γεύματα.
6. Ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και συνοδό ξεναγό
καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα:
Δημήτριος Μάγειρας : 22910.37423
Ζαχαρώ Φρατζέσκου : 6972.996367

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν το δυνατόν συντομότερο,( τουλάχιστον μέχρι 20 Μαίου), για να μπορέσουμε να κλείσουμε καμπίνες, διότι έχει ξεκινήσει ήδη η τουριστική περίοδος . Η προκαταβολή συμμετοχής είναι 150 Ευρώ.

ΦΩΚΑΕΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Categories