Αγ.Νικόλαος Αναβύσσου. Προτάσεις …Ανάδειξης !

Τυχαία αλλά πολύ επίκαιρη λόγω της επικείμενης κατεδάφισης της έδρας του ΝΑΟΑΠΦ  (βλέπε πρόσφατες αναρτήσεις μας εδώ κι εδώ), επιστολή της Μάνιας που μαζί με τον “ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ” οργάνωσε εκπαιδευτική εκδρομή στον Αγ. Νικόλαο Αναβύσσου στις 20/6. Αυτά που περιγράφονται αποτελούν πολύτιμη πληροφόρηση και πρόταση Αξιοποίησης.

Αγαπητοί μου,

χθες το πρωί, 20 Ιουνίου, μια μέρα πριν το θερινό ηλιοστάσιο, συναντηθήκαμε με τις επιστημόνισσες του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, για την Ανακάλυψη του βιοτόπου του Αγίου Νικολάου !

Δεν σας λέω ότι πάλι , χάσατε που δεν ήρθατε…όμως οφείλω να σας ενημερώσω, γιατί έχουμε άλλον ένα θησαυρό πλάι μας, που πρέπει να προστατεύσουμε. Κάποιοι, θα χαμογελάσουν ειρωνικά, ότι ασχολούμαστε με φύκια και χόρτα, αλλά η σοφία της Φύσης και η μαγική προσαρμοστικότητα των Φυτών, ίσως μας χρειαστεί. Ας είναι και μόνο ως αλληγορία !

Μάθαμε λοιπόν, ότι εδώ, υπάρχει ένα νησί -του Αγ. Νικολάου- που σε κατοπινούς χρόνους, ενώθηκε με αμμολωρίδα, λόγω της αέναης κίνησης και μετατροπής του τοπίου, σχηματίζοντας, το λεγόμενο “τόμπολο” -(σπάνιο φαινόμενο, ενοποίησης ενός νησιού με την υπόλοιπη ακτογραμμή, με αμμολωρίδα !) Είδαμε από ψηλα, εμφανώς, τα ίχνη, από την “παλαιοακτή”, ολόκληρο κυματοειδή σχηματισμό από συγκόλληση πετρωμάτων, που υποδηλώνουν την πρωταρχική ακτή, που με τα χρόνια διαβρώθηκε και καλύφθηκε με νερό…

Λιμνοθάλασσα, κι αυτή δημιουργημένη ανατολικά του τόμπολο, από διάβρωση και όπου διαβιούν ιδιαίτερα είδη φυτών, φυκών, κοχυλιών και μικρών πλασμάτων. Beach cusps, εφήμεροι ημισελινοειδείς σχηματισμοί από άμμο, αλλά και αμμοθίνες !

Αλμυρόβαλτο , που καλύπτεται από αλλόφυτα ( φυτά που επιβιώνουν σε αλμυρό περιβάλλον) , όπως η σαλικόρνια !

Όλα αυτά τα στοιχεία, συγκροτούν ένα μοναδικό τοπίο , σε όλη την Αττική ! μια μικρογραφία
παράλιου οικοσυστήματος,που σε συνδυασμό με τις Αλυκές, προσφέρουν ένα ιδιαίτερο επιστημονικό και παιδευτικό υλικό !

Μάθαμε τα είδη των φυκών και φυτών, όπως και ότι η περίφημη Ποσειδωνία, που βγαίνει κατά περιόδους στις ακτές μας- όταν πεθαίνει ( γιατί ανανεώνεται, όπως οποιοδήποτε φυτό)- δεν είναι σκουπίδι, να “καθαρίζεται” από τον Δήμο, αλλά πολύτιμο συστατικό της φύσης, που εμπλουτίζει την άμμο με υγρασία και συστατικά σαν λίπασμα, κι έτσι βοηθά τα φυτά της άμμου, να επιβιώσουν. Όταν δε, είναι σε στρώματα, η φυσική διεργασία είναι να περιμένουμε τους “καιρούς” να την παίρνουν, πίσω στη θάλασσα, να ανακυκλώνεται στο φυσικό της περιβάλλον. Αφήστε δε, που αν ξεπλυθεί και μπει στα χωράφια μας, δίνει εκπληκτικό λίπασμα και ” κάτι ντομάτες , ΝΑ ! ” , που μας έλεγε και ο Τάσος …Δοκιμασμένο.

Είδαμε τα αυγά ! του γνωστού κοχυλιού “πορφύρα” , που στα βυζαντινά χρόνια, έδιναν την βασιλική πορφυρή βαφή , στους Πορφυρογέννητους βασιλιάδες, να επωάζονται πάνω σε σπογγοειδές υπόστρωμα, είδαμε μαργαριτοφόρα ! δίθυρα ξενικης προέλευσης, πέτρες σαν γλυπτά, “φαγωμένες ” από σπόγγους, μια και είναι αυτός, ζωντανός οργανισμός ! Και άλλα του ρηχού βυθού της λιμνοθάλασσας, που δεν τα άκουσα και είδα, γιατί είχαμε μόνο πέντε ” γυαλιά” ψαράδων…Στην επόμενη !

Εντοπίσαμε περί τα δέκα ! είδη φυτών , μέσα στις αμμοθίνες, κάποια ανθισμένα, με μωβ ψιλά λουλουδάκια, άλλα με αγκάθια και μυθικά ονόματα (Κενταύρεια) και άλλα με απίθανες ικανότητες αυτοπροστασίας, γονιμοποίησης και φωτοτροπικά κόλπα !

Δεν θα σας τα πω όλα ! Αυτό που νιώθω ως αναγκαιότητα, είναι η διάχυση της γνώσης, αυτής της ποικιλότητας και μοναδικότητας του Τοπίου, η ανάγκη προστασίας και ανάδειξής του και η μέριμνα Δημοτικών και Εκπαιδευτικών φορέων, για την αποτροπή ανεξέλεγκτης τουριστικής εκμετάλλευσης… Αυτή είναι εξ άλλου και η πρόταση των Επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ, μαζί με την χωροθέτηση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων ( ειδικών χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων, που “πατάνε” πάνω στις αμμοθίνες και τα φυτά, χωρίς γνώση και αιδώ, κατασκευή υπερυψωμένων μονοπατιών για την προστασία της εξέλιξης των αμμοθινών, καθαρισμό ακτών και βυθού, από τα σκουπίδια μας…)

Εμείς, ως Αριστόδικος και πολίτες , θα συνεχίζουμε να επισκεπτόμαστε τον τόπο αυτό , όλο και περισσότεροι, ώστε να τον γνωρίσουμε, μαζί με τους ενθουσιώδεις επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, που πάντα -ως γνήσιοι Ερευνητές – προσφέρουν χρόνο και γνώσεις εθελοντικά! Και τους ευχαριστούμε από καρδιάς !

Προτείνω στους Δασκάλους και Διευθυντές σχολείων του Δήμου Σαρωνικού- και γιατί όχι και Λαυρεωτικής- να οργανώσουμε ένα διήμερο, ή έστω μονοήμερη συνάντηση Ενημέρωσης /Ξενάγησης του Ιδιαίτερου αυτού Τοπίου, με οδηγούς μας τις Εμμανουέλλα Βουτσινά, Ελένη Μπιντούδη, Ρούλα Ανδριοπούλου ( και όσους άλλους μπορούν , από το Ωκεανογραφικό) , τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, πριν παραλάβουμε τα παιδιά…Θα έχουμε έτσι , ένα έτοιμο παιδαγωγικό πρόγραμμα, για μια υπέροχη ημερήσια εξόρμηση των μαθητών μας, στον τόπο τους, που μπορεί να οργανωθεί, για όλες τις ηλικίες και όλες τις εποχές του χρόνου ! Σκεφθείτε το σοβαρά ! Και θα μπορούσε και ο Δήμος να συνεισφέρει, προσφέροντας π.χ.δωρεάν λεωφορεία, για την γνωριμία του τόπου μας…

Πατήστε  St Nikolas Anavyssou Env Educ_HCMR_Jun2015 (1)

[sam id=”6″ codes=”true”]
Categories