ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΈΝΗΣ
Παρά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και το νομικό καθεστώς προστασίας των αρχαίων μνημείων και του δασικού χαρακτήρα της χερσονήσου το ΤΑΪΠΕΔ επιμένει στην εκποίησή της
Η χερσόνησος της Βουλιαγμένης συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται περιοχές απολύτου προστασίας, πλούσιο δασικό οικοσύστημα και αρχαιολογικοί χώροι, κινδυνεύει να εκποιηθεί στον Όμιλο Jermyn Street Real Estate παρά την απόρριψη του σχεδίου ΠΔ από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την 28/2015 απόφασή του και παρά το νομικό καθεστώς προστασίας των αρχαίων μνημείων και του δασικού χαρακτήρα που ισχύει για την περιοχή.Τον εν λόγω Όμιλο διαχειρίζεται η εταιρεία AGC, και έχει ως μετόχους κατά 85% αραβικά funds αλλά και επιφανείς οικογένειες επιχειρηματιών από το Κουβέιτ και το Άμπου Ντάμπι. Το υπόλοιπο 15% κατέχει συμμετέχει ο τουρκικός όμιλος Dogus.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που απέρριψε το ΣτΕ προέβλεπε τη δημιουργία ενός πολυτελούς resort που θα αποτελούσε διεθνή πόλο έλξης για κροίσους και θα περιλάμβανε ελικοδρόμια, μαρίνα για τον ελλιμενισμό πολυτελών σκαφών, γήπεδα γκολφ και τένις, 100 πολυτελείς καμπάνες και αυτοτελείς μονοκατοικίες, επτάστερα ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου πήραν την απόφαση της απόρριψης του σχεδίου, αφού ανάμεσα στα άλλα ερμήνευσαν το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, και επισημαίνουν ότι «έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία το οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών. Από το περιεχόμενο του επίμαχου διατάγματος, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, προκύπτει ότι «η μεταβολή των επιτρεπόμενων χρήσεων που επιχειρείται στη ζώνη Ι του ΕΣΧΑΔΑ δεν συνιστά ρύθμιση απορρέουσα από χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα από το νέο ΡΣΑ ή το ΓΠΣ του οικείου Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης».
Εκτός όμως από την προαναφερόμενη απόφαση του ΣτΕ, το Νοέμβριο του 2013, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) χαρακτήρισε σαν αρχαιολογικό χώρο τη Χερσόνησο της Βουλιαγμένης, και τα υπάρχοντα γνωστά αρχαιολογικά μνημεία (Ναός Απόλλωνα Ζωστήρα, Ιερατική Οικία, Αρχαία Δεξαμενή, καθώς οι δύο κυκλικοί πύργοι των κλασικών χρόνων)και τα ενέταξε σε ζώνες απόλυτης προστασίας (Ζώνη Α). μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της αρμόδιας ΚΣΤ΄ Εφορίας.
Οκτώ μήνες αργότερα, στις 31 Ιουλίου 2014, ένας άλλος επίσημος θεσμικός φορέας και μάλιστα διεθνής, Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το δασικό χαρακτήρα της χερσονήσου. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Βασίλης Αναστασόπουλος, με υπόμνημά του προς την Εισαγγελία, κατονομάζει το προηγούμενο, πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και τους απερχόμενους Περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Σγουρό και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κων/νο Καράμπελα, σαν υπαίτιους για την εκποίηση των τριακοσίων ογδόντα (380), περίπου, στρεμμάτων, Δημόσιου Δάσους, μαζί με τον Αστέρα, στον Όμιλο Jermyn Street.
Οι συλλογικότητες και οι πολίτες από το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αλλά και από άλλες περιοχές που για χρόνια αγνιζόμαστε εναντίον της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας μας και εν προκειμένω για την αποτροπή της εκποίησης των μνημείων και του δάσους της Βουλιαγμένης νιώσαμε δικαιωμένοι, όταν μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Όμιλος Jermyn Street δήλωσε ότι αποχωρεί από την επένδυση. Και πιστέψαμε ότι η πρόσφατη πολιτική αλλαγή θα συνέβαλε στην οριστική σωτηρία των αρχαίων μνημείων και του δασικού οικοσυστήματος της Βουλιαγμένης.
Όμως με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι και η σημερινή διοίκηση του ΤΑΪΠΕΔ, συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης και καλεί τον Όμιλο Jermyn Street να επανέλθει και να υποβάλλει νέα πρόταση εξαγοράς της χερσονήσου μέχρι τις 10 Ιουλίου. Με βάση ποιο σχέδιο άραγε, αφού το προηγούμενο έχει απορριφθεί από το ΣτΕ; Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτά, για τα οποία τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε. Στηρίζουμε την απόφαση του ΣτΕ, γιατί γνωρίζουμε ότι αν πραγματοποιηθούν όσα προβλέπονται στο σχέδιο, που απορρίφθηκε, (επτάστερα ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, 100 πολυτελείς καμπάνες και αυτοτελείς μονοκατοικίες, ελικοδρόμια, μαρίνα για τον ελλιμενισμό πολυτελών θαλαμηγών, γήπεδα γκολφ και τένις και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις), το δάσος θα καταστραφεί, τα μνημεία της ιστορίας θα απαξιωθούν και η πρόσβαση θα είναι απαγορευμένη στους πολίτες.
Για τους λόγους αυτούς συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
-Να ακυρωθεί κάθε η διαδικασία εκποίησης της χερσονήσου της Βουλιαγμένης, διότι συνιστά περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και νομικό σκάνδαλο.
Να απεμπλακεί η χερσόνησος της Βουλιαγμένης από το ΤΑΪΠΕΔ.
-Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί είναι γνωστός ο ρόλος του στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της πατρίδας μας.
-Να κηρυχθεί ολόκληρη η χερσόνησος περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο που θα προσφέρει ήπια αναψυχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, σε αρμονική συνύπαρξη με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις,
Οι συλλογικότητες που μέχρι τώρα συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΕΞΟΧΗ” ΒΟΥΛΑΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΘΕΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΥΘΟΥ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΎ
Επικοινωνία 6977990887-6934239530-6932432916-6972200434