Δήμος Λαυρεωτικής για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας και νεότερης ιστορίας της Λαυρεωτικής

Συνεργασία Δήμου Λαυρεωτικής, Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Αττικής και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας και νεότερης ιστορίας της Λαυρεωτικής

Η Λαυρεωτική αποδεικνύει ότι η πολυμερής συνεργασία, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, μπορεί να οδηγεί σε έργα μακράς πνοής και διάρκειας. Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Λαυρεωτικής και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώνουν τις δυνάμεις τους, τους πόρους και την τεχνογνωσία τους για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, των μνημείων του μεταλλευτικού και βιομηχανικού πολιτισμού, των δράσεων της σύγχρονης τέχνης, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας», δήλωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης μετά τη σημερινή περιήγησή του στα αρχαία και τα νεότερα μνημεία του Λαυρίου και τη σύσκεψη εργασίας στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για την ιεράρχηση των θεμάτων της Λαυρεωτικής και την ενοποιητική διαχείρισή τους.

Ο κύριος Λουκάς είχε την ευκαιρία να ξεναγήσει στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, αλλά και να φέρει σε επαφή τους υπευθύνους της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του Θορικού με τους κρατικούς φορείς, καθώς και να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος

«Το Τεχνολογικό Πάρκο, το υπό κατασκευήν Μουσείο Μεταλλείας και Μεταλλουργίας, οι αρχαιολογικοί χώροι Θορικού και Σούριζας, ο διάσημος ναός του Ποσειδώνος στο Σούνιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα χιλιόμετρα στοών και εγκαταστάσεων συνιστούν ένα μοναδικό δίκτυο ζωντανών μνημείων που αφηγούνται τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την εργασία και το μόχθο των ανθρώπων επί χιλιάδες χρόνια αδιάκοπα», επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, η Περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κυρία Εύη Αποστολάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Μεταλλείας και Μεταλλουργίας καθηγητής του ΕΜΠ κ. Νίκος Μπελαβίλας, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΤΠΠΛ, καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, ο διευθυντής του ΤΠΠΛ κ. Ασημάκης Χαδουμέλλης, η προϊσταμένη τής Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής κυρία Αναστασία Λαζαρίδου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων κ. Δημοσθένης Σβολόπουλος, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain – la – Neuve κ. Γιώργος Δερμάτης ,ο εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού κ. Δημήτρης Δράκος , ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Θορικός κ.Αντώνης Μακρυωνίτης ,ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής κ.Τάσος Βλάδος.

Και συνέχισε ο υπουργός: «Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια ολιγομελή ομάδα εργασίας για την άμεση κατάρτιση ενός γενικού σχεδίου διαχείρισης και αξιοποίησης με στόχο την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη της Λαυρεωτικής, με πυρήνα την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος. Για τα ώριμα έργα, όπως το Μουσείο, συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις. Στο δίκτυο δράσεων θα περιληφθεί και η ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού, όπως λ.χ. το εγκαταλειφθέν Μεσογειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ».

Μετά από ένα διάστημα χειμερίας νάρκης στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες του τόπου κι έπειτα από προσωπική προσπάθεια του Δημάρχου κ. Δημήτρη Λουκά, ένας διακαής πόθος του Δήμου και των κατοίκων του, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά. Ειδικότερα η συνέχιση της αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Θορικού καθώς και των μοναδικών Μυκηναϊκών τάφων στην κορυφή του λόφου «Βελατούρι». Επίσης η δημιουργία του Μουσείου Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου, μέσω προγραμματικής σύμβασης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ,και με σύμπραξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Λαυρεωτικής.

Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

[sam id=”6″ codes=”true”]
Categories