Με νέους όρους χρήσης Γης, λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου ((ΦΕΚ 142/Α/14) αναρτήθηκε το β1 στάδιο μελέτης των προτεινόμενων χρήσεις γης της Σαρωνίδας. (βλέπε εδώ)
Με πρώτη ματιά, η μελέτη προσπαθεί να προσεγγίσει την κατεύθυνση που έχει δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή να τακτοποιηθούν οι υφιστάμενες χρήσεις κατά μήκος του της Λεωφόρου Σαρωνίδας καθώς και τμήμα της πρόσοψης της οδού Κεφαλληνίας.
Στην πρόταση, που ακολουθεί, σύμφωνα με τον μελετητή, όσον αφορά την ένταξη των υφιστάμενων χρήσεων γης στη Σαρωνίδα στις κατηγορίες του Διατάγματος περί χρήσεων γης (ΦΕΚ 142/Α/14) προτείνεται τόσο περιορισμένη έκταση όσο και ένταση του περιεχομένου των χρήσεων.
Οι νέες ονοματολογίες των χρήσεων που πρέπει να συνηθίσουμε πια και να μελετήσουμε είναι:
- Kατοικία (Κ1)
- Η χρήση Κατοικίας Κ2 τοποθετείται, από άποψη επιτρεπόμενων ειδικών χρήσεων, μεταξύ των παλαιών χρήσεων Αμιγούς και Γενικής Κατοικίας.
- Η χρήση Κατοικίας ΜΚ τοποθετείται μεταξύ των παλαιών χρήσεων Γενικής Κατοικίας και Πολ. Κέντρου.
- Εγκαταστάσεις Κοινής Ωφέλειας (ΚΩ)
- Ελεύθεροι Χώροι − Αστικό Πράσινο (ΠΡ)
Συγκεκριμένα η περιοχή μελέτης, αποτελείται από τέσσερα τμήματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά αναγνωρισιμότητας:
1. Το τμήμα που συνορεύει με την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου.
Παρότι η περιοχή συνορεύει με την παραλιακή, οι χρήσεις που αναπτύσσονται είναι κυρίως η κατοικία ενώ παρατηρούμε μεγαλύτερη ένταση και ανάμειξη χρήσεων στο σημείο που η Λεωφόρος Σαρωνίδας – Αναβύσσου την συναντά.
Στο τμήμα αυτό υπάρχει σημειακά αυξημένη δόμηση και ύψος κτιρίων.
2. Το τμήμα που αναπτύσσεται κατά μήκος της κεντρικής οδού (Λεωφόρος Σαρωνίδας – Αναβύσσου) και διασχίζει τον οικισμό.
Φιλοξενεί χρήσεις εμπορίου, αναψυχής, τουρισμού, διοίκησης και άλλων εξυπηρετήσεων. Υπάρχει ανάμειξη χρήσεων γης, οι οποίες όμως δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση.
Συγκεκριμένα κατά μήκος της κεντρικής οδού διακρίνει κανείς τράπεζες, γραφεία, ιατρεία, αρτοποιϊα, φροντιστήρια, καφετέριες, ταβέρνες, κινηματογράφους, τα γραφεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Σαρωνίδας κομμωτήρια, καταστήματα με είδη δώρων, καταστήματα με οικοδομικά υλικά, μινι-μαρκετ, φυσικοθεραπευτήριο, τεχνικά γραφεία κ.λ.π. ενώ στις καινούριες οικοδομές και κατά προτίμηση στο ισόγειό κτίζονται καταστήματα.
3. Στα βόρεια και ανατολικά της περιοχής μελέτης χαρακτηριστικό είναι οι πολύ έντονες κλίσεις εδάφους.
Το τμήμα αυτό είναι αραιοκατοικημένο με περιορισμένη δόμηση, κύρια χρήση την κατοικία και πολλά αδόμητα οικόπεδα. Το οδικό δίκτυο παρουσιάζει τοπικά προβλήματα, κυρίως αισθητικά, καθώς τέμνει κάθετα πυκνές ισουψείς. Παρόλα αυτά κατά την περίοδο της απογραφής του πρώτου σταδίου διαφαινόταν μια σχετική τάση ανοικοδόμησης στην περιοχή.
4. Στο υπόλοιπο της περιοχής με ήπιες κλίσεις, κεντρικά, νότια και ανατολικά φιλοξενείται κυρίως κατοικία. Υπάρχει ανάμειξη χρήσεων στην συμβολή της Λεωφόρου Σαρωνίδας με την Κεφαλληνίας σε περιορισμένη όμως έκταση.
Η μελέτη κλείνει με πρόταση λειτουργίας οδικού δικτύου.
Για όλα αυτά νομίζουμε ότι θα πρέπει να γίνει πλατιά ενημέρωση στους κατοίκους από το μελετητικό γραφείο και την Δημοτική αρχή προκειμένου όλοι οι κάτοικοι του Δήμου και κυρίως αυτοί της Σαρωνίδας να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις νέες προτεινόμενες χρήσεις και να καταθέσουν τις απόψεις η τις προτάσεις τους.
1.α. Το τμήμα που συνορεύει με την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου στο πρόσωπο των Ο.Τ. 13,14,16,17,96.
Όσον αφορά τις χρήσεις επιπέδου γειτονιάς (Κ2) επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις:
1.1 Κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο
1.2. Κοινωνική πρόνοια
1.2.α) Βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κέντρα απασχόλησης παιδιών ή ηλικιωμένων
1.3. Εκπαίδευση
1.3.α) Ειδική εκπαίδευση: ωδεία, φροντιστήρια, σχολές χορού/τεχνών, σχολές οδηγών μόνο στο ισόγειο του κτιρίου και δυναμικότητας μέχρι 75 μαθητές ανά ώρα
1.3.β) Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια – λύκεια
1.4. Άθληση
1.4.γ) Γυμναστήρια, αθλητικές σχολές μόνο στο ισόγειο του κτιρίου και μέχρι 150 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.5 Πολιτισμός: Πολιτιστικές εγκαταστάσεις: βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης μέχρι 200 τ.μ..
1.7 Γραφεία.
1.7.α) Ιδιωτικά γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών.
1.7.β) Ιατρεία − Οδοντιατρεία – Φυσικοθεραπευτήρια: Ιατρεία νοούνται αυτά που δεν διαθέτουν νοσηλευτική κλίνη, μονάδα εφαρμογής ισοτόπων, ακτινολογικό εργαστήριο και δεν συγκροτούν διαγνωστικό κέντρο.
1.8 Εμπορικά καταστήματα.
1.8.α. Ειδών διατροφής:
1.8.α.1. Γαλακτοπωλείο
1.8.α.2. Κατεψυγμένα προϊόντα
1.8.α.3. Κρεοπωλείο
1.8.α.4. Οπωρολαχανοπωλείο
1.8.α.5. Παγωτοπωλείο
1.8.α.6. Παντοπωλείο
1.8.α.7. Πρατήριο άρτου, γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής
1.8.α.8. Πρατήριο Ζαχαροπλαστικής
1.8.α.9. Πτηνοπωλείο – αυγοπωλείο
1.8.α.10. Τροφίμων και ποτών λιανικής πώλησης συσκευασμένων προϊόντων (άνευ επεξεργασίας, κοπής, συσκευασίας)
1.8.α.11. Προϊόντων αρτοποιίας
1.8.β. Λοιπά εμπορικά καταστήματα:
1.8.β.1. Βιβλιοπωλείο
1.8.β.2. Ημερήσιου περιοδικού τύπου
1.8.β.3. Τροφών κατοικίδιων ζώων που δεν πωλούν ζώα και ωδικά πτηνά
1.8.β.4. Χαρτοπωλείο
1.8.β.5. Ψιλικών ειδών
Όλα τα παραπάνω καταστήματα της παραγράφου 1.8 πρέπει να έχουν επιφάνεια μέχρι 100 τμ ανά οικόπεδο, να βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου, απαγορεύεται να διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα και να ασκούν δραστηριότητα στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.
1.9 Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών
1.9.1. Επιδιορθώσεις ενδυμάτων – υποδημάτων
1.9.2 Κουρείο – κομμωτήριο
1.9.3 Φαρμακείο
Όλα τα ανωτέρω καταστήματα της παραγράφου 1.9 πρέπει να έχουν επιφάνεια μέχρι 100 τ.μ. ανά οικόπεδο και να βρίσκονται μόνο στο ισόγειο του κτιρίου.
1.10 Στάθμευση
1.10.α) Γήπεδα στάθμευσης οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους σε ακίνητα επιφάνειας κατ’ ελάχιστον αρτίου οικοπέδου.
1.10.β) Κτίρια στάθμευσης οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους
1.12 Περίθαλψη: Πρωτοβάθμια περίθαλψη, Μονάδες Αιμοκάθαρσης και Ιδιωτικές Κλινικές άνευ νοσηλείας
1.13 Αρτοποιεία μέχρι 150 τ.μ..
Οι χρήσεις με τα στοιχεία 1.3.β, 1.10.β και 1.12 πρέπει να προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο. Στη χρήση με το στοιχείο 1.5 επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ. για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών.
Στη χρήση 1.10.α επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας οικοπέδου υπό την προϋπόθεση ότι αυτές προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
Οι παραπάνω χρήσεις οι οποίες έχουν περιορισμούς (μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο, δυναμικότητα μαθητών, κλινών κ.λπ.) δύνανται να χωροθετούνται στο ίδιο οικόπεδο υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαφορετικές χρήσεις. Δεν επιτρέπεται η συνένωση διαφορετικών χρήσεων που λειτουργεί ως ενιαίο κατάστημα εφόσον δεν πληρούνται συνολικά οι τιθέμενοι περιορισμοί.
Όσον αφορά τις χρήσεις κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ) επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις:
1.1. Ειδική εκπαίδευση (1.3.α του άρθρου 16) μέχρι 1.500τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.2. Γυμναστήρια και οι αθλητικές σχολές (1.4.γ τουάρθρου 16) μέχρι 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.3. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις: βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης,μουσεία, πινακοθήκες, μέχρι 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.4. Χώροι συνάθροισης κοινού μέχρι 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο (θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές – οικονομικές – πνευματικές εκδηλώσεις, κτίρια εκθέσεων).
1.6. Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών τα οποία δεν αναφέρονται ρητά στις χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2, συμπεριλαμβανομένων των υπεραγορών, πολυκαταστημάτων και των εμπορικών εκθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν τα 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.7. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί.
1.8. Ξενοδοχεία (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενώνες νεότητας) μέχρι 100 κλίνες.
1.9. Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασης − αναψυχής, μέχρι 400 τμ ανά οικόπεδο, πλην των κέντρων διασκέδασης, τα οποία απαγορεύονται.
1.11. Στάθμευση (κτίρια−γήπεδα στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους).
1.12. Πρατήρια Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων και ηλεκτρικής Ενέργειας).
1.13. Πλυντήρια – λιπαντήρια αυτοκινήτων.
1.15. Σταθμοί μετεπιβίβασης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).
Στις περιοχές (ΜΚ) δεν τίθεται ελάχιστο όριο χρήσης κατοικίας ανά κτίριο.
Οι παραπάνω χρήσεις που έχουν περιορισμούς (μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο) δύνανται να χωροθετούνται στο ίδιο οικόπεδο υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαφορετικές χρήσεις. Δεν επιτρέπεται η συνένωση διαφορετικών χρήσεων που λειτουργεί ως ενιαίο κατάστημα, εφόσον δεν πληρούνται συνολικά οι τιθέμενοι περιορισμοί.
Στις χρήσεις με τα στοιχεία 1.3, 1.4 επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ. για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών. Η υπό στοιχείο 1.15 χρήση επιβάλλεται να προβλέπεται από το ρυμοτομικό σχέδιο.
Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, για την χρήση με στοιχεία 1.11, είναι δυνατό να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την πυκνότητα εγκατάστασής της ή και να απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση νέων, προκειμένου να εξυγιανθούν πολεοδομικά επιβαρυμένες περιοχές. Με προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορούν να διαφοροποιούνται η ως άνω χρήση για την οποία επιτρέπεται να επιβληθούν περιορισμοί για την πρόσθεση ή απομείωση χρήσεων και την επιβολή περιορισμών.
Κατά συνέπεια από τις χρήσεις επιπέδου γειτονιάς (Κ2) εξαιρούνται οι χρήσεις:
1.2.β) Βρεφοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιωνπασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα
1.4.α) Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις με επιφάνεια μέχρι 1 στρ: γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, γήπεδα 5×5, πισίνες, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων χώρων υγιεινής, αποδυτηρίων και αναψυκτηρίου.
1.4.β) Αθλητικές εγκαταστάσεις πυρήνα Α (σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ 10788/2004, όπως ισχύει Δ΄ 285)
1.6 Θρησκεία: Θρησκευτικοί χώροι τοπικής σημασίας.
1.11 Ξενοδοχειακά καταλύματα – ξενώνες μέχρι 50 κλίνες
Από τις χρήσεις κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ) εξαιρούνται οι χρήσεις:
1.5. Περίθαλψη (πλην Νοσοκομείων) μέχρι 100 κλίνες ή μέχρι 2.000 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.10. Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης μέχρι 800 τμ ανά οικόπεδο.
1.14. Συνεργεία αυτοκινήτων συνήθων οχημάτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων).
1.β. Επί της Λ. Σαρωνίδος, το πρόσωπο των Ο.Τ. 14, 27, 28, 31, 32, 52, 53, 66, 67, 75, 77, του Ο.Τ. 16 στην οδό Χλόης και οδό Ιθάκης, του Ο.Τ. 17 στην οδό Λευκάδος, το πρόσωπο των Ο.Τ. 30, 53, 54 στην οδό Κεφαλληνίας, καθώς και τμήμα του προσώπου του Ο.Τ. 30 επί της οδού Αθηνάς
Όσον αφορά τις χρήσεις επιπέδου γειτονιάς (Κ2) επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις:
1.1 Κατοικία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανά κτίριο
1.2. Κοινωνική πρόνοια
1.2.α) Βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας, κέντρα απασχόλησης παιδιών ή ηλικιωμένων
1.3. Εκπαίδευση
1.3.α) Ειδική εκπαίδευση: ωδεία, φροντιστήρια, σχολές χορού/τεχνών, σχολές οδηγών μόνο στο ισόγειο του κτιρίου και δυναμικότητας μέχρι 75 μαθητές ανά ώρα
1.3.β) Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση: νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια – λύκεια
1.4. Άθληση
1.4.γ) Γυμναστήρια, αθλητικές σχολές μόνο στο ισόγειο του κτιρίου και μέχρι 150 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.5 Πολιτισμός: Πολιτιστικές εγκαταστάσεις: βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης μέχρι 200 τ.μ..
1.7 Γραφεία.
1.7.α) Ιδιωτικά γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών.
1.7.β) Ιατρεία − Οδοντιατρεία – Φυσικοθεραπευτήρια: Ιατρεία νοούνται αυτά που δεν διαθέτουν νοσηλευτική κλίνη, μονάδα εφαρμογής ισοτόπων, ακτινολογικό εργαστήριο και δεν συγκροτούν διαγνωστικό κέντρο.
1.8 Εμπορικά καταστήματα.
1.8.α. Ειδών διατροφής:
1.8.α.1. Γαλακτοπωλείο
1.8.α.2. Κατεψυγμένα προϊόντα
1.8.α.3. Κρεοπωλείο
1.8.α.4. Οπωρολαχανοπωλείο
1.8.α.5. Παγωτοπωλείο
1.8.α.6. Παντοπωλείο
1.8.α.7. Πρατήριο άρτου, γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής
1.8.α.8. Πρατήριο Ζαχαροπλαστικής
1.8.α.9. Πτηνοπωλείο – αυγοπωλείο
1.8.α.10. Τροφίμων και ποτών λιανικής πώλησης συσκευασμένων προϊόντων (άνευ επεξεργασίας, κοπής, συσκευασίας)
1.8.α.11. Προϊόντων αρτοποιίας
1.8.β. Λοιπά εμπορικά καταστήματα:
1.8.β.1. Βιβλιοπωλείο
1.8.β.2. Ημερήσιου περιοδικού τύπου
1.8.β.3. Τροφών κατοικίδιων ζώων που δεν πωλούν ζώα και ωδικά πτηνά
1.8.β.4. Χαρτοπωλείο
1.8.β.5. Ψιλικών ειδών
Όλα τα παραπάνω καταστήματα της παραγράφου 1.8 πρέπει να έχουν επιφάνεια μέχρι 100 τμ ανά οικόπεδο, να βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου, απαγορεύεται να διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα και να ασκούν δραστηριότητα στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.
1.9 Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών
1.9.1. Επιδιορθώσεις ενδυμάτων – υποδημάτων
1.9.2 Κουρείο – κομμωτήριο
1.9.3 Φαρμακείο
Όλα τα ανωτέρω καταστήματα της παραγράφου 1.9 πρέπει να έχουν επιφάνεια μέχρι 100 τ.μ. ανά οικόπεδο και να βρίσκονται μόνο στο ισόγειο του κτιρίου.
1.10 Στάθμευση
1.10.α) Γήπεδα στάθμευσης οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους σε ακίνητα επιφάνειας κατ’ ελάχιστον αρτίου οικοπέδου.
1.10.β) Κτίρια στάθμευσης οχημάτων μέχρι 3,5 τόνους
1.12 Περίθαλψη: Πρωτοβάθμια περίθαλψη, Μονάδες Αιμοκάθαρσης και Ιδιωτικές Κλινικές άνευ νοσηλείας
1.13 Αρτοποιεία μέχρι 150 τ.μ..
Οι χρήσεις με τα στοιχεία 1.3.β, 1.10.β και 1.12 πρέπει να προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο. Στη χρήση με το στοιχείο 1.5 επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ. για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών.
Στη χρήση 1.10.α επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας οικοπέδου υπό την προϋπόθεση ότι αυτές προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
Οι παραπάνω χρήσεις οι οποίες έχουν περιορισμούς (μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο, δυναμικότητα μαθητών, κλινών κ.λπ.) δύνανται να χωροθετούνται στο ίδιο οικόπεδο υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαφορετικές χρήσεις. Δεν επιτρέπεται η συνένωση διαφορετικών χρήσεων που λειτουργεί ως ενιαίο κατάστημα εφόσον δεν πληρούνται συνολικά οι τιθέμενοι περιορισμοί.
Όσον αφορά τις χρήσεις κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ) επιτρέπονται οι παρακάτω χρήσεις:
1.1. Ειδική εκπαίδευση (1.3.α του άρθρου 16) μέχρι 1.500τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.2. Γυμναστήρια και οι αθλητικές σχολές (1.4.γ τουάρθρου 16) μέχρι 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.3. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις: βιβλιοθήκες, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων τέχνης,μουσεία, πινακοθήκες, μέχρι 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.4. Χώροι συνάθροισης κοινού μέχρι 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο (θέατρα, κινηματογράφοι, συνεδριακά κέντρα, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές – οικονομικές – πνευματικές εκδηλώσεις, κτίρια εκθέσεων).
1.7. Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί.
1.9. Εστίαση, σνακ μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο χώρο της εστίασης − αναψυχής, μέχρι 400 τμ ανά οικόπεδο, πλην των κέντρων διασκέδασης, τα οποία απαγορεύονται.
1.11. Στάθμευση (κτίρια−γήπεδα στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους).
1.15. Σταθμοί μετεπιβίβασης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).
Στις περιοχές (ΜΚ) δεν τίθεται ελάχιστο όριο χρήσης κατοικίας ανά κτίριο.
Οι παραπάνω χρήσεις που έχουν περιορισμούς (μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο) δύνανται να χωροθετούνται στο ίδιο οικόπεδο υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαφορετικές χρήσεις. Δεν επιτρέπεται η συνένωση διαφορετικών χρήσεων που λειτουργεί ως ενιαίο κατάστημα, εφόσον δεν πληρούνται συνολικά οι τιθέμενοι περιορισμοί.
Στις χρήσεις με τα στοιχεία 1.3, 1.4 επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ. για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών. Η υπό στοιχείο 1.15 χρήση επιβάλλεται να προβλέπεται από το ρυμοτομικό σχέδιο.
Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, για την χρήση με στοιχεία 1.11, είναι δυνατό να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την πυκνότητα εγκατάστασής της ή και να απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση νέων, προκειμένου να εξυγιανθούν πολεοδομικά επιβαρυμένες περιοχές. Με προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορούν να διαφοροποιούνται η ως άνω χρήση για την οποία επιτρέπεται να επιβληθούν περιορισμοί για την πρόσθεση ή απομείωση χρήσεων και την επιβολή περιορισμών.
Κατά συνέπεια από τις χρήσεις επιπέδου γειτονιάς (Κ2) εξαιρούνται οι χρήσεις:
1.2.β) Βρεφοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, ιδρύματα χρόνιωνπασχόντων, κοινωφελείς ξενώνες, άσυλα
1.4.α) Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις με επιφάνεια μέχρι 1 στρ: γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, γήπεδα 5×5, πισίνες, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων χώρων υγιεινής, αποδυτηρίων και αναψυκτηρίου.
1.4.β) Αθλητικές εγκαταστάσεις πυρήνα Α (σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ 10788/2004, όπως ισχύει Δ΄ 285)
1.6 Θρησκεία: Θρησκευτικοί χώροι τοπικής σημασίας.
1.11 Ξενοδοχειακά καταλύματα – ξενώνες μέχρι 50 κλίνες
Από τις χρήσεις κατοικίας ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ) εξαιρούνται οι χρήσεις:
1.5. Περίθαλψη (πλην Νοσοκομείων) μέχρι 100 κλίνες ή μέχρι 2.000 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.6. Εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών τα οποία δεν αναφέρονται ρητά στις χρήσεις των περιοχών κατοικίας επιπέδου γειτονιάς Κ2, συμπεριλαμβανομένων των υπεραγορών, πολυκαταστημάτων και των εμπορικών εκθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν τα 1.500 τ.μ. ανά οικόπεδο.
1.8. Ξενοδοχεία (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενώνες νεότητας) μέχρι 100 κλίνες.
1.10. Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης μέχρι 800 τμ ανά οικόπεδο.
1.12. Πρατήρια Παροχής Καυσίμων και Ενέργειας (υγρών, αερίων καυσίμων και ηλεκτρικής Ενέργειας).
1.13. Πλυντήρια – λιπαντήρια αυτοκινήτων.
1.14. Συνεργεία αυτοκινήτων συνήθων οχημάτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων).
2. Εγκαταστάσεις Κοινής Ωφέλειας (ΚΩ)
Προτείνεται ο ΚΧ παραπλεύρως του Ο.Τ. 121 και το Ο.Τ. 49α, ως περιοχές εγκατάστασης Κοινής Ωφέλειας (ΚΩ), σύμφωνα με το άρθρο 20 του ΦΕΚ 142/Α/14.
Από τις χρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΚΩ) επιτρέπονται οι χρήσεις:
1. Κοινωνική Πρόνοια
2. Εκπαίδευση3. Αθλητικές Εγκαταστάσεις
4. Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις
Κατά συνέπεια όσον αφορά τις χρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΚΩ) εξαιρούνται οι παρακάτω χρήσεις:
5. Περίθαλψη
6. Εγκαταστάσεις αστικών υποδομών κοινής ωφέλειας του άρθρου 24 (μικρής κλίμακας υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναιρούν τον προορισμό της περιοχής ως περιοχής παροχής κοινωφελών λειτουργιών).
- Ελεύθεροι Χώροι − Αστικό Πράσινο (ΠΡ)
Στην περιοχή προτείνονται ως Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο (ΠΡ), σύμφωνα με το άρθρο 21 του του ΦΕΚ 142/Α/14, οι υπάρχοντες και θεσμοθετημένοι από το Εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο ελεύθεροι Κοινόχρηστοι Χώροι, καθώς επίσης και οι Κοινόχρηστοι Χώροι πεζοδρόμων που εμφανίζονται στο σχετικό Χάρτη, σε επαφή με τους κοινόχρηστους χώρους και τα κτήρια εκπαίδευσης (Π.02).
Οι περιοχές ελευθέρων χώρων – χώρων αστικού πρασίνου (ΠΡ) αφορούν κοινόχρηστους χώρους που καθορίζονται από το Εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο. Ως κοινόχρηστοι χώροι για την εφαρμογή του παρόντος, νοούνται οι χώροι για την παραμονή, αναψυχή και μετακίνηση πεζών και τροχοφόρων, όπως οδοί, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, αμιγείς πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες, άλση, πράσινο, και παιδικές χαρές. Στις πλατείες − χώρους πρασίνου επιτρέπονται τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 4067/2012, καθώς και επιπλέον περιορισμένης έκτασης χρήσεις εστίασης και αναψυχής για την εξυπηρέτηση του κοινόχρηστου χώρου, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο ή και τον πολεοδομικό κανονισμό. Στους χώρους της παραγράφου αυτής επιτρέπεται η κατασκευή υπογείων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων (σταθμοί αυτοκινήτων) υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπεται από το σχεδιασμό, με μέριμνα όμως διατήρησης της τυχόν υψηλής βλάστησης που φέρουν.
Συγκεκριμένα προτείνονται ως Ελεύθεροι Χώροι − Αστικό Πράσινο (ΠΡ):
- Όλοι οι θεσμοθετημένοι από το Εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου που βρίσκονται μέσα στο αστικό περιβάλλον του οικισμού Σαρωνίδας, που εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δ.Δ. Σαρωνίδας.
- Πεζόδρομοι
– Τμήμα της οδού Νυμφών μεταξύ των Ο.Τ. 69 και ΚΧ.
– Τμήμα της οδού Ολύμπου μεταξύ των Ο.Τ. 86 και ΚΧ.
– Τμήμα της οδού Ιπποκράτος μεταξύ των Ο.Τ. 87 και ΚΧ.
– Η οδός Χλόης και τμήμα της οδού Λευκάδος στο Ο.Τ. 15
– Μεταξύ των Ο.Τ. 59 και 57
– Στο Ο.Τ. 49α, στο οποίο λειτουργεί κτίριο εκπαίδευσης, τμήμα της οδού Αρμονίας μεταξύ των Ο.Τ. 48 και 49α.
– Μεταξύ των Ο.Τ. 49 και 49α
– Τμήμα της οδού Κεφαλληνίας μεταξύ των Ο.Τ. 120, 41, 43, 45 και προτεινόμενου χώρου ΚΩ.
- Προτεινόμενη οδός Ήπιας Κυκλοφορίας
Η οδός Κεφαλληνίας από την συμβολή της με την οδό Παρνασσού εως την οδό Ηρακλέους λειτουργεί σαν σημαντική τοπική οδός, ήπιας κυκλοφορίας, τόσο όσον αφορά τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά αλλά και την εξυπηρέτηση της περιοχής.
- Kατοικία (Κ1)
Όλα τα υπόλοιπα Ο.Τ. του εγκεκριμένου σχεδίου Δ.Δ. Σαρωνίδας προτείνονται στην κατηγορία κατοικίας Κ1, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΦΕΚ 142/Α/14.
Οι περιοχές κατοικίας Κ1 αποτελούν περιοχές όπου επιτρέπεται η χρήση κατοικίας.
Επισημαίνονται διάσπαρτες χρήσεις σε Ο.Τ. του εγκεκριμένου σχεδίου:
– Ο.Τ. 13 επί της οδού ΣΠΑΡΤΗΣ (Γραφεία)
– Ο.Τ. 29 επί της οδού ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ (Γραφεία)
– Ο.Τ. 30 επί της οδού ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ (Αστυνομικό τμήμα)
– Ο.Τ. 52 επί της οδού ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Καφετέρια)
– Ο.Τ. 66 επί της οδού ΑΘΗΝΑΣ (Εμπόριο οικοδομικών υλικών)
– Ο.Τ. 87 επί της οδού ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ (Φροντιστήριο)
– Ο.Τ. 89 επί της Λεωφ. ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ (Κάβα)
Προτείνεται για όλες τις παραπάνω χρήσεις, η διατήρησή τους ως προϋφιστάμενες της παρούσας μελέτης μέχρι οποιασδήποτε αλλαγής της συνθήκης λειτουργίας τους, οπότε και θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τη γενική χρήση της περιοχής (Κ1).
2.2. ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Η παραλιακή Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου λειτουργεί ως πρωτεύον οδικός άξονας και παρεμβάλλεται μεταξύ του οικισμού και της θάλασσας. Η οδός αυτή είναι ελεύθερη λεωφόρος με υψηλούς φόρτους.
Η Λεωφόρος Σαρωνίδας – Αναβύσσου λειτουργεί ως δευτερεύον οδικός άξονας από τη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου μέχρι την οδό Πάρνηθος και μετά συνεχίζει ως σημαντική τοπική οδός όσον αφορά τις συνδέσεις με τις γύρω περιοχές. Είναι ο κύριος άξονας που φιλοξενεί τις υποστηριχτικές χρήσεις της περιοχής, έχει μεγάλο πλάτος με εσωτερική νησίδα.
Η οδός Κεφαλληνίας από την συμβολή της με την οδό Παρνασσού εως την οδό Ηρακλέους προτείνεται να λειτουργεί ως οδός ήπιας κυκλοφορίας.
Παράλληλα προτείνεται η διαμόρφωση των παρακάτω οδών ως πεζόδρομων σε επαφή με κοινόχρηστους και κοινοφελής χώρους.
– Τμήμα της οδού Νυμφών μεταξύ των Ο.Τ. 69 και ΚΧ.
– Τμήμα της οδού Ολύμπου μεταξύ των Ο.Τ. 86 και ΚΧ.
– Τμήμα της οδού Ιπποκράτος μεταξύ των Ο.Τ. 87 και ΚΧ.
– Η οδός Χλόης και τμήμα της οδού Λευκάδος στο Ο.Τ. 15
– Μεταξύ των Ο.Τ. 59 και 57
– Στο Ο.Τ. 49α, στο οποίο λειτουργεί κτίριο εκπαίδευσης, τμήμα της οδού Αρμονίας μεταξύ των Ο.Τ. 48 και 49α.
– Μεταξύ των Ο.Τ. 49 και 49α
– Τμήμα της οδού Κεφαλληνίας μεταξύ των Ο.Τ. 120, 41, 43, 45 και προτεινόμενου χώρου ΚΩ.
Τέλος, σε συνδιασμό με τις προαναφερόμενες περιπτώσεις οδικών αξόνων στο εσωτερικό της περιοχής μελέτης, υφίσταται ένα δίκτυο τοπικών οδών διαφορετικής κλιμάκωσης εξυπηρέτησης αλλά και γεωμετρικών (ποιοτικών) χαρακτηριστικών.
Για περαιτέρω λεπτομέρειες συμβουλευτείτε τους χάρτες της Μελέτης
Β1 ΣΤΑΔΙΟ_KEIMENO ΣΑΡΩΝΙΔΑ_ΤΕΛ (3)
[sam id=”6″ codes=”true”]