Π.Φώκαια: Οι καντίνες στο επίκεντρο αντιδράσεων. Έρευνα

Πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα λαμβάνουμε τις τελευταίες ημέρες για τη νομιμότητα η όχι,  των καντινών που ξεκίνησαν να στήνονται στην Παλαιά Φώκαια. Διερευνήσαμε τις επίμαχες περιπτώσεις και με κύρια πηγή το σύστημα “Διαύγεια” και άλλες  αξιόπιστες πληροφορίες, σας παραθέτουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

ΘΥΜΑΡΙ.

unnamed

Ο χώρος μαζί με αυτόν της Γαλάζιας Ακτής, παραχωρήθηκε μέσω δημοπρασίας (δείτε εδώ) από την Μονομετοχική Εταιρεία του Δήμου Σαρωνικού. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στις 10.000 ευρώ και τελικά κατακυρώθηκε στις 46.000 ευρώ! Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Σαρωνικού δημοπρατεί καντίνα σε αυτό το σημείο το οποίο βρίσκεται καθαρά σε Δημοτικό χώρο. Πολλά σχόλια και ερωτήματα που λάβαμε αν θα έπρεπε η δημοτική Κοινότητα να δημοπρατήσει, η απάντηση είναι ότι η Μονομετοχική Εταιρεία έχει αυτό το προνόμιο αφού διαχειρίζεται όλες τις Καντίνες του Δήμου είτε αυτές είναι σε Δημοτικό χώρο είτε στον αιγιαλό (βάσει της εκάστοτε ΚΥΑ παραχώρησης). Η δημοτική Κοινότητα γνωμοδοτεί μόνο (χωρίς να είναι απαραίτητο) και σε αυτή την περίπτωση  δεν βρήκαμε κάτι σχετικό.  Όμως η δημιουργία της καντίνας  η οποία έγινε πλησίον άλλης καντίνας παρακείμενου parking σκαφών, δημιούργησε αντιδικίες με αποτέλεσμα  ο ιδιοκτήτης του parking σκαφών ( για το οποίο δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις λειτουργίας στο σημείο που είναι μια και μιλάμε για περιοχή κάτω από την λεωφ Σουνίου στην οποία μόνο συγκεκριμένες χρήσεις επιτρέπονται) προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για ακύρωση του Διαγωνισμού. Έτσι λοιπόν καθυστερεί η επίσημη κατακύρωση της νέας  καντίνας μέχρι την εκδίκαση, ενώ η Μονομετοχική ανταποδίδει με ένδικα μέσα στον ιδιοκτήτη του parking σκαφών ο οποίος κατά τη γνώμη μας θα έχει προβλήματα με τη κίνηση που έκανε.

ΚΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΙΑ ΣΠΟΡ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ PLAZA.

Screenshot_1702

Πρόκειται για το χώρο που βρίσκεται κάτω από την λ.Σουνίου προς τη παραλία στο ύψος της οδού Κωνσταντινουπόλεως.Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την καντίνα “blue deep” η οποία λειτουργούσε πέρσι ως προβολή αντίστοιχου καταστήματος επί της Λ Σουνίου  ( δίπλα από τις ομπρέλες του PLAZA).

Η σειρά γεγονότων προκύπτει από το site του Δήμου Σαρωνικού όπου δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις των συμβουλίων της Π.Φώκαιας

1. Συνεδρίαση 28/1/15 . Συζητείται η από 14/11/15 (προφανώς υπάρχει λάθος στην απόφαση και μάλλον η αίτηση πρέπει να έχει ημερομηνία 14/1/15) και γνωμοδοτεί θετικά με την προυπόθεση να έχουν τη γνώμη των υπηρεσιών του Δήμου. Στην απόφαση δεν αναφέρεται το περιεχόμενο της αίτησης.

2. Συνεδρίαση 16/3/15. Αναβάλλεται η συζήτηση του θέματος, βλέπουμε όμως ότι το αίτημα αναφέρεται σε άδεια για ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ. Επίσης κατά σύμπτωση, ο Paraktios καταγράφει τη συνεδρίαση η οποία αναφέρεται σε ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ.

3.Συνεδρίαση 1/4/15 Αποφασίζεται ομοφωνα η ΑΡΝΗΤΙΚΗ γνωμοδότηση για παιδότοπο.

4. Συνεδρίαση της 3/4/15. Ανακαλείται η θετική γνωμοδότηση για παιδότοπο. ( Είναι προφανές ότι η ανάκληση έγινε λόγω του ότι απαγορεύεται από τις χρήσεις γης ,αυτή η δραστηριότητα.

Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε την απόφαση νο 30/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στις θέσεις στάσιμου υπαίθριου εμπορίου και περιγράφει για την Π.Φώκαια, εκτός άλλων και 1 θέση κάτω από την παραλιακή, για παιχνίδια και παιδότοπο. (Εσφαλμένα κατά τη γνώμη μας, αφού τέτοια χρήση δεν προβλέπεται από το φεκ χρήσεων γης.

5. Στις 28/5/15, με απόφαση της  ΑΔΜΚΕΣ και σε ανταπόκριση της ΝΕΑΣ διαφοροποιημένης αίτησης του ενδιαφερομένου της 18/5/15 για παραχώρηση χώρου – αυτή τη φορά για χρήση πλωτών θαλάσσιων παιχνιδιών- κάτι που είναι συμβατό με τις χρήσεις γης , αποφασίζει τη προσωρινή παραχώρηση του χώρου υπό την προυπόθεση ότι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα προσδιορίσει ακριβώς τις τεχνικές προδιαγραφές και με τίμημα σύμφωνα με τον κανονισμό επιβολής τελών κοινοχρήστου χώρου. (Δηλαδή περί τις 2000 ευρώ).

Σήμερα(1/7) που επισκεφτήκαμε το χώρο, διαπιστώθηκε μία τροχήλατη Καντίνα η οποία λειτουργούσε κανονικά και επίσης δεν είδαμε κάποια θαλάσσια παιχνίδια η ανάλογη σηματοδότηση εντός της θάλασσας, εκτός αν ακόμα δεν έχουν εγκατασταθεί.

Για την ύπαρξη της Καντίνας που θα λειτουργεί για την υποστήριξη των πελατών των θαλάσσιων παιχνιδιών, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει σχετική άδεια από τον Δήμο Σαρωνικού.

Επιπρόσθετα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η καντίνα βρίσκεται εντός της ζώνης του αιγιαλού που δεν έχει δικαιοδοσία ο Δήμος Σαρωνικού (γιατί τότε θα έπρεπε να γίνει δημοπρασία υπό την έγκριση της ΚΥΔ) και θα πρέπει να “τραβηχτεί” πιο πίσω,κάτι που θα παρεμποδίζει τον χωματόδρομο που βρίσκεται εκεί και ο οποίος οδηγεί στο Λιμεναρχείο.

Πάντως, έτσι η αλλιώς, ένας έξυπνος ελιγμός οδήγησε κάποιον να εκμεταλλεύεται μία καντίνα πληρώνοντας μόνο 2000 ευρώ, τη στιγμή που άλλοι επιχειρηματίες για παρόμοιο σημείο πληρώνουν 47000 ευρώ η και ακόμα, 75000 ευρώ.

[sam id=”6″ codes=”true”]

 

 

Categories