Ετοιμο το… προσάναμμα, λείπει η σπίθα

Σε πρώτης τάξεως προσάναμμα για πυρκαγιές που απειλούν σπίτια, αλλά και δασικές εκτάσεις μετατρέπονται οι σωροί των σκουπιδιών που στοιβάζονται σε διάφορα σημεία του Νομού Ηλείας και ειδικά στην περιοχή του Δήμου Πύργου.

Ως γνωστόν, το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην πρωτεύουσα της Ηλείας εξομαλύνθηκε πριν από λίγο καιρό με τη μεταφορά τους σε άλλους ΧΥΤΑ, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και μ’ εκείνα των χωριών του Δήμου Πύργου όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν να δουν απορριμματοφόρο εδώ και έξι μήνες.

Οι σωροί των σκουπιδιών είναι μεγάλοι και πολλοί, η ζέστη τα έχει μετατρέψει σε υγειονομικές βόμβες, με τα ποντίκια και τα έντομα γύρω τους να έχουν αυξηθεί και να απειλούν τη δημόσια υγεία, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι το γεγονός πως αποτελούν εστίες πυρκαγιών.

Τις τελευταίες τρεις μέρες έχουν ξεσπάσει έξι πυρκαγιές στην Ηλεία, οι οποίες ξεκίνησαν απ’ τα σκουπίδια.

Η πιο σημαντική εξ αυτών ξέσπασε παραπλεύρως της εθνικής οδού Πύργου-Τριπόλεως, κοντά στις Κολιρέικες Παράγκες. Επιτόπου έσπευσαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής και κατάφεραν να τη σβήσουν, αφού προηγουμένως η φωτιά πέρασε σε καλλιέργειες τις οποίες κι έκαψε, ενώ το ίδιο συνέβη και με κολόνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή ρεύματος στην περιοχή.

Αλλες δύο απ’ τις πυρκαγιές που ξέσπασαν απ’ τους σωρούς των σκουπιδιών απείλησαν σπίτια στα χωριά Βυτινέικα και Επιτάλιο, αλλά η έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής κατάφερε να αποσοβήσει τα χειρότερα.

Το χειρότερο απ’ όλα, πάντως, που αφορά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, είναι η άθλια κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια στην Ε.Ο. Πύργου-Τριπόλεως, καθώς μέσω αυτής επισκέπτονται οι χιλιάδες τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν στο Κατάκολο την Αρχαία Ολυμπία.

Η κατάσταση αυτή ουδόλως φαίνεται να απασχολεί τους υπεύθυνους της καθαριότητας, οι οποίοι -όπως αποδεικνύεται απ’ την εικόνα που επικρατεί αλλά και τις καταγγελίες των πολιτών- έχουν αφήσει την περιοχή στη μοίρα της.

efsyn

Categories