Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα κάηκαν στην πυρκαγιά της λεωφ. Λαυρίου! (Φωτος)

Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας γλίτωσε την περιοχή από τα χειρότερα στην πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε ελαιώνες δίπλα στη λεωφόρο Λαυρίου λίγο μετά τη διασταύρωση των Καλυβίων, στο ρεύμα προς Λαύριο.

Τελικά κάηκαν 15 περίπου στρέμματα ελαιώνων οι οποίοι όμως ήταν εγκαταλειμμένοι και υπήρχαν πολλά αγριόχορτα ανάμεσα.

Αυτός ήταν και ο μεγάλος φόβος των πυροσβεστών που με τη βοήθεια και των ανέμων μετέδιδαν την πυρκαγιά από τη μια ελιά στην άλλη.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί και επεσήμαναν στο notioanatolika.gr πυροσβεστικές πηγές είναι ότι πολλά από τα ελαιόδεντρα που κάηκαν είναι υπεραιωνόβια και κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μνημεία της φύσης.

Παράλληλα όμως υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος ιδιαίτερα επικίνδυνη. Στα υπεραιωνόβια αυτά δένδρα υπάρχουν πάρα πολλές κουφάλες με αποτέλεσμα όταν τα αγκαλιάζει η φωτιά να περνάει μέσα σε αυτά με τη βοήθεια του αέρα και να φτάνει να καίει σε βάθος μέχρι και ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της γης.

Αυτό σημαίνει ότι η κατάσβεση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να διαρκέσει ώρες ενώ φαινομενικά όλα δείχνουν να έχουν τελειώσει!

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΣΤΗ ΠΗΓΗ

Categories