Επίθεση της ΝΔ κατά κυβέρνησης και κατά Θάνου

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, εξαπέλυσε η ΝΔ.

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης, Χαράλαμπος Αθανασίου, τονίζει πως «η επιλεγείσα πρόεδρος του Αρείου Πάγου επελέγη ως πρόεδρος ειδικού σκοπού, για να υπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ήδη επιδίδεται σε σωρεία πρωτοφανών ενεργειών, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει δικαστικούς λειτουργούς που χειρίσθηκαν, με σθένος και ευθυκρισία, συγκεκριμένες ευαίσθητες πολιτικές υποθέσεις, χωρίς λόγο και χωρίς να έχει καμιά, απολύτως, αρμοδιότητα, με μοναδικό σκοπό να αποτελέσουν αυτές αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου «κατά την ακρόαση των υποψηφίων για την επιλογή της συγκεκριμένης προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος της Βουλής παρέστη με διπλή ιδιότητα, ήτοι ως πρόεδρος της Βουλής και ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πράγμα που απαγορεύεται, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, σύμφωνα με τον οποίο ουδείς μπορεί να συμμετέχει με διπλή ιδιότητα σε συλλογικά όργανα».

«Συνεπώς», τονίζει ο κ. Αθανασιου, «η επιλογή της κας Θάνου ως προέδρου του Αρείου Πάγου, πάσχει, εκτός του ηθικού μέρους για τη μεθόδευση επιλογής της, και λόγω μη τήρησης της διαδικασίας που ο νόμος επιβάλλει».

Στη ΝΔ επισημαίνουν πως «στις 30 Ιουνίου αποχώρησαν από την υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οι πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και δώδεκα αντιπρόεδροι των ανωτάτων αυτών Δικαστηρίων» και καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως «κίνησε τη διαδικασία και προέβη στην επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο, μόνο του προέδρου του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας (περί ώρα 02:00 μεταμεσονυχτίως της 29/6/2015, ήτοι πριν τη λήξη της θητείας του προέδρου), ως πρόεδρο του δικαστηρίου αυτού, την τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας αντιπρόεδρο, κατά κατάφορη παραβίαση της επετηρίδας, την οποία (επετηρίδα) οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου είχαν τηρήσει με ευλάβεια και με στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης σε περιόδους κρίσιμες για τη χώρα».

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Αθανασίου «η επιλογή της είχε αποφασισθεί πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος (προκηρύχθηκε Παρασκευή), γι’ αυτό, εξάλλου, κλήθηκαν εσπευσμένα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προς ακρόαση, οι δικαστές του Αρείου Πάγου μόλις την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη)».

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, μέχρι σήμερα δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των προέδρων των άλλων δύο δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου) ούτε οι θέσεις των Αντιπροέδρων.

Κατόπιν των ανωτέρω στη Ν.Δ. διερωτώνται «αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό ή κατ’ εφαρμογή του εδαφίου γ΄ της παρ. 3 του άρ. 37 του Συντάγματος, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτική προσωπικότητα, με μόνο σκοπό τη διενέργεια των εκλογών».

«Η χώρα δεν αντέχει άλλα θεσμικά ατοπήματα» τονίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ.

altsantiri.gr

Categories