ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Μετά από την ψήφιση του 3ου μνημονίου
ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Δάση, παραλίες και αρχαιολογικοί χώροι παραχωρούνται από το ΤΑΪΠΕΔ άρον-άρον σε όμιλο ξένων συμφερόντων παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
Συνάντηση φορέων και πολιτών την Τρίτη 15/9
Δεν πρόλαβε καλά-καλά να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές του 3ου μνημονίου και, όπως ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών , 5/9, το ΤΑΪΠΕΔ καλεί πίσω άρον-άρον, στο τέλος Σεπτεμβρίου τον Όμιλο Jermyn Street Real Estate, αραβικών και τουρκικών συμφερόντων, τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία AGC να συνεχίσει την διαδικασία εξαγοράς της χερσονήσου της Βουλιαγμένης, συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων, για πραγματοποίηση της επένδυσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανωτέρω όμιλος είχε αποχωρήσει από την επένδυση μετά από την απόρριψη από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την 28/2015 απόφασή του της επένδυσης, απόρριψη που στηρίζεται στο νομικό καθεστώς προστασίας των αρχαίων μνημείων και του δασικού χαρακτήρα που ισχύει για την περιοχή. Όπως μάλιστα φαίνεται από το δημοσίευμα το ΤΑΪΠΕΔ αναζητά τρόπους παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που απέρριψε το ΣτΕ προέβλεπε τη δημιουργία ενός πολυτελούς resort που θα αποτελούσε διεθνή πόλο έλξης για κροίσους και θα περιλάμβανε ελικοδρόμια, μαρίνα για τον ελλιμενισμό πολυτελών σκαφών, γήπεδα γκολφ και τένις, 100 πολυτελείς καμπάνες και αυτοτελείς μονοκατοικίες, επτάστερα ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου πήραν την απόφαση της απόρριψης του σχεδίου, αφού ανάμεσα στα άλλα ερμήνευσαν το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, και επισημαίνουν ότι «έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία το οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων των πόλεων και των οικισμών. Από το περιεχόμενο του επίμαχου διατάγματος, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, προκύπτει ότι «η μεταβολή των επιτρεπόμενων χρήσεων που επιχειρείται στη ζώνη Ι του ΕΣΧΑΔΑ δεν συνιστά ρύθμιση απορρέουσα από χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα από το νέο ΡΣΑ ή το ΓΠΣ του οικείου Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης».
Εκτός όμως από την προαναφερόμενη απόφαση του ΣτΕ, το Νοέμβριο του 2013, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) χαρακτήρισε σαν αρχαιολογικό χώρο τη Χερσόνησο της Βουλιαγμένης, και τα υπάρχοντα γνωστά αρχαιολογικά μνημεία (Ναός Απόλλωνα Ζωστήρα, Ιερατική Οικία, Αρχαία Δεξαμενή, καθώς οι δύο κυκλικοί πύργοι των κλασικών χρόνων)και τα ενέταξε σε ζώνες απόλυτης προστασίας (Ζώνη Α). μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της αρμόδιας ΚΣΤ΄ Εφορίας.
Οκτώ μήνες αργότερα, στις 31 Ιουλίου 2014, ένας άλλος επίσημος θεσμικός φορέας και μάλιστα διεθνής, Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το δασικό χαρακτήρα της χερσονήσου. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Βασίλης Αναστασόπουλος, με υπόμνημά του προς την Εισαγγελία, κατονομάζει το προηγούμενο, πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και τους απερχόμενους Περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Σγουρό και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κων/νο Καράμπελα, σαν υπαίτιους για την εκποίηση των τριακοσίων ογδόντα (380), περίπου, στρεμμάτων, Δημόσιου Δάσους, μαζί με τον Αστέρα, στον Όμιλο Jermyn Street.
Οι συλλογικότητες και οι πολίτες από το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αλλά και από άλλες περιοχές που για χρόνια αγνιζόμαστε εναντίον της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας μας και εν προκειμένω για την αποτροπή της εκποίησης των μνημείων και του δάσους της Βουλιαγμένης νιώσαμε δικαιωμένοι, όταν μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Όμιλος Jermyn Street δήλωσε ότι αποχωρεί από την επένδυση. Και πιστέψαμε ότι η πρόσφατη πολιτική αλλαγή θα συνέβαλε στην οριστική σωτηρία των αρχαίων μνημείων και του δασικού οικοσυστήματος της Βουλιαγμένης.
Όμως με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η σημερινή διοίκηση του ΤΑΪΠΕΔ, επιχειρεί εσπευσμένα την πραγματοποίηση της παράνομης επένδυσης προτού καν σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση. Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτά, για τα οποία τόσα χρόνια αγωνιστήκαμε. Στηρίζουμε την απόφαση του ΣτΕ, γιατί γνωρίζουμε ότι αν πραγματοποιηθούν όσα προβλέπονται στο σχέδιο, που απορρίφθηκε, (επτάστερα ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, 100 πολυτελείς καμπάνες και αυτοτελείς μονοκατοικίες, ελικοδρόμια, μαρίνα για τον ελλιμενισμό πολυτελών θαλαμηγών, γήπεδα γκολφ και τένις και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις), το δάσος θα καταστραφεί, τα μνημεία της ιστορίας θα απαξιωθούν και η πρόσβαση θα είναι απαγορευμένη στους πολίτες.
Για τους λόγους αυτούς συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
-Να ακυρωθεί κάθε η διαδικασία εκποίησης της χερσονήσου της Βουλιαγμένης, διότι συνιστά περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και νομικό σκάνδαλο.
Να απεμπλακεί η χερσόνησος της Βουλιαγμένης από το ΤΑΪΠΕΔ.
-Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί είναι γνωστός ο ρόλος του στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας της πατρίδας μας.
-Να κηρυχθεί ολόκληρη η χερσόνησος περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο που θα προσφέρει ήπια αναψυχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, σε αρμονική συνύπαρξη με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις,
Για να συντονίσουμε τον αγώνα μας εναντίον της καταστροφής του του δάσους των ακτών και των αρχαιολογικών μνημείων της χερσονήσου της Βουλιαγμένης καλούμε τις συλλογικότητες και σε ανοιχτή συγκέντρωση την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 6.30μμ στο ανοιχτό θέατρο δίπλα στην Πνευματική Εστία Βούλας (Αγίου Ιωάννου 2, κεντρική πλατεία Βούλας, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου), τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 8μμ
Οι συλλογικότητες που μέχρι τώρα συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΘΕΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” ΒΟΥΛΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΥΘΟΥ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΎ
Επικοινωνία 6934239530-6932432916-6972200434-6977990887

Categories