Οι εκλογές στον Paraktios. ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Συνέντευξη με Πάνο Κοσμά.

Στην τέταρτη και τελευταία συνέντευξη με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων εν όψει των εκλογών της 20/9/15, ο Paraktios παρουσιάζει τις θέσεις και απόψεις της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, μέσω του μέλους της  Πολιτικής Γραμματείας και υποψηφίου βουλευτή Αττικής, Πάνου Κοσμά.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Πάνου Κοσμά:

Μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου μπήκαμε σ ένα καθοδικό σπιράλ.

Η Αριστερή πλατφόρμα συγκροτήθηκε από τη διάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ 2012 και η κεντρική μας διαφωνία ήταν ότι είχαμε μία κεντρική διαφορετική ιδέα που επαληθεύτηκε από τις εξελίξεις δηλ, ότι η κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας θα μας φέρει σε αναπόφευκτη ρήξη με την Ευρωζώνη και ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε γι αυτή τη σύγκρουση. Βάζαμε το θέμα στα όργανα αλλά από κει και πέρα υλοποιούσαμε τη γραμμή του κόμματος. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μομφή ότι είχαμε μία διαφορετική άποψη.

Ήταν και για μας ένας αιφνιδιασμός και δεν πιστεύαμε ότι τη τελευταία στιγμή δεν θα άρπαζε ο ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία για να μήν υλοποιήσουμε εμείς  (ο ΣΥΡΙΖΑ) τα μνημόνια.

Τα αποτελέσματα των Δημοψηφισμάτων, βάσει του Συντάγματος , είναι δεσμευτικά για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων τους. Αυτό το σχέδιο που απορρίφθηκε, είναι η βάση του Μνημονίου.

Ποιο είναι το πρόγραμμά μας. Να καταργήσουμε τη λιτότητα και να ανατρέψουμε τα μνηνόνια και επειδή δεν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε αυτά επειδή βρίσκουμε ένα τοίχο μπροστά μας, την Ευρωζώνη, γι αυτό συγκρουόμαστε με αυτήν. Η σύγκρουση μπορεί να μας οδηγήσει και σε έξοδο. έτσι θεωρούμε ότι το ερώτημα ευρώ η Δραχμή είναι το παράγωγο και όχι το πρωταρχικό.

Εμείς οφείλουμε μία αυτοκριτική, όχι γιατί δεν κάναμε τίποτα και δεν αντιδράσαμε (για τους 7 μήνες). Την οφείλουμε γιατί δεν αντιδράσαμε και δεν κάναμε όλα όσα θα έπρεπε και δεν είπαμε όλα όσα θα έπρεπε όταν έπρεπε. Αυτό όμως έχει μεγάλη διαφορά με αυτό που λένε ότι είμαστε φρόνιμα παιδιά τόσο καιρό και ξυπνήσαμε όταν ήλθε το μνημόνιο.

Θα πάμε σε πολιτική αστάθεια γιατί είναι τόσο τρομακτικά αυτά που προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε ταχύτατο εκφυλισμό υλοποιώντας το μνημόνιο και θα επιταχυνθεί ξανά η ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού μετώπου ανατροπής των μνημονίων.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχτηκε τόσο μεγάλη πίεση ψυχολογική και προσωπική και με επιθέσεις το τελευταίο διάστημα που στη προσπάθειά της να αντιγυρίσει, πολλές φορές χρησιμοποιεί υπερβολικά σχήματα λόγου. γιατί σχήμα λόγου ήταν αυτό που είπε για τον Τσίπρα (αναφερόμενος στο περί Παπαδόπουλου και γύψου). όλα τα ζητήματα της ουσιαστικής συγκρότησης της ΛΑΕ έχουν μετατεθεί για μετά τις εκλογές όπου θα τεθούν και όλα τα ζητήματα (απολογισμού,σχεδιασμού κλπ) και εκεί βεβαίως όλα τα στελέχη έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τη προεδρία του Κόμματος.

Αυτή η Κυβέρνηση παραιτήθηκε, δεν την έριξε κανείς.

Δεν υπάρχει περίπτωση να καταργήσουμε μνημόνια εκτός αν πάρουμε το ρίσκο να συγκρουστούμε με την Ευρωζώνη,. Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε σε μία δοκιμασία γιατί είναι ένα δύσκολο πράγμα και θα πρέπει να απαντήσουμε σε δύσκολα ερωτήματα. Τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα με τις τράπεζες, τα τρόφιμα, την ενέργεια κλπ. Εκεί επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες απαντήσεις και δεν θα πάμε να ζητήσουμε θολή Λαική εντολή πολύ πριν δημιουργηθεί μία δυναμική.

Υπάρχουν 3 πράγματα για τα οποία πρέπει να παλέψουμε σε αυτές τις εκλογές και για τους οποίους καλούμε το κόσμο να ψηφίσει ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Να μη χαθεί το νόημα και το ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος – 

Να μην επιτρέψουμε  να περιθωριοποιήσουν αυτή την Αριστερά, που βγήκε μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από άλλους φορείς, που θέλει να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια.

Παλεύουμε με το σοκ που δημιούργησε το γεγονός ότι μία Αριστερή Κυβέρνηση έφερε ένα μνημόνιο και μάλιστα πολύ σκληρό που κινδυνεύει να αμαυρώσει την τιμή της Αριστεράς. 

[sam id=”6″ codes=”true”]

 

 

 

 

 

 

Categories