ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΤΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ.

Συνδημότης μας, κάτοικος Σαρωνίδας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα για υποβολή ερωτήσεων προς τον Δήμαρχο, μας έστειλε την πιο κάτω επιστολή. Την δημοσιοποιούμε και επικεντρώνουμε στην πρόταση για τον υπολογισμό των χρεώσεων που υποβάλλει καθώς και γιατί υπάρχει το συγκριτικό διάγραμμα χρεώσεων με άλλες περιοχές – σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό του αναγνώστη μας τον οποίον ευχαριστούμε. Το ζήτημα των αυξήσεων σίγουρα θα είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί με τον Δήμαρχο.

Το 2015, τα ήδη ακριβά τιμολόγια ύδρευσης στο δημοτικό διαμέρισμα Σαρωνίδας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 40%. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τα περισσότερα νοικοκυριά, χωρίς να δικαιολογείται από αύξηση κόστους ή πρώτης ύλης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει ένα ακόμη βάρος για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, με μόνη δικαιολογία την εναρμόνιση των χρεώσεων σε όλο το Δήμο Σαρωνικού.

Για παράδειγμα, οικογένεια με κατανάλωση 80 κυβικά το 4μηνο, από 67€, καλείται να πληρώσει 93€ (επιβάρυνση 80€ ετησίως!). Ενώ το νέο χαράτσι εκτοξεύεται για λίγο μεγαλύτερες καταναλώσεις που αφορούν κυρίως μόνιμους κατοίκους σε οικίες με κήπο. Για παράδειγμα, οικογένεια με κατανάλωση 120 κυβικά το 4μηνο, από 105€, καλείται να πληρώσει 155€ (επιβάρυνση 150€ ετησίως!). Τέλος, η παραδοσιακή πάγια ελάχιστη κατανάλωση (που επιβάρυνε μόνο τους μη-μόνιμους κατοίκους με 20 ευρώ περίπου ετησίως), μετατράπηκε σε πάγια χρέωση 12,3€ (που επιβαρύνει όλους ανεξαιρέτως με 37€ ετησίως).

Τα νέα τιμολόγια είναι πλέον τα πιο ακριβά της χώρας! 50% πιο ακριβά από το λεκανοπέδιο Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και υπερδιπλάσια (ακόμη και τριπλάσια) από επαρχιακούς δήμους! Όσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες; Απαρχαιωμένο δίκτυο με φθαρμένους καρκινογόνους σωλήνες, διακοπές σε μηνιαία βάση και χαμηλή έως ανύπαρκτη πίεση για όσους έχουν την ατυχία να κατοικούν στα «ψηλά βουνά» της Σαρωνίδας.

Το δημοτικό διαμέρισμα Σαρωνίδας έχει μικρούς συντελεστές δόμησης, χάρις στους οποίους διατηρείται σε κάποιο βαθμό το πράσινο που όλοι έχουμε ανάγκη. Ένας περιποιημένος κήπος βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο όχι μόνο αυτού που τον έχει, αλλά όλης της περιοχής. Η ύπαρξη κήπων δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι χαρακτηριστικό της περιοχής, το οποίο την διαφοροποιεί από άλλες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού.

 

ΧΡΕΩΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ (ΑΝΑ 4ΜΗΝΟ)

ΧΡΕΩΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ (ΑΝΑ 4ΜΗΝΟ)

κ.κ. Δήμαρχε, Αντιδήμαρχε, Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Χωρίς καμία διάθεση κομματικής ταύτισης, χωρίς διάθεση αντιπολίτευσης στους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, ζητάμε από όλους τους νυν, πρώην και εν δυνάμει δημάρχους, και δημοτικούς συμβούλους να πράξουν τα δέοντα και να καταργήσουν άμεσα τις προκλητικές αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης, καθώς και την κατάργηση της τακτικής πάγιας χρέωσης.

Το επιχείρημα εναρμόνισης σε όλο το Δήμο Σαρωνικού είναι προκλητικό και γελοίο, όταν για βασικές παροχές (πχ παιδικοί σταθμοί, κέντρο υγείας, ΚΕΠ, αστυνόμευση) υπάρχει πλήρη δυσαρμονία, και ουδείς κόπτεται!

Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε πέρα από την απλή λογική, επιχειρήματα -ομολογουμένως με αδυναμίες- που θα δώσουν λύση, καλύπτοντας συγχρόνως την βούληση για ενιαία τιμολογιακή πολιτική σε όλο το Δήμο Σαρωνικού, σας παραθέτουμε την εξής πρόταση:
Με βάση την άδεια οικοδομής και πρόσφατη δήλωση μηχανικού περί του ακάλυπτου χώρου πράσινου, να αυξάνεται η πρώτη κλίμακα (το κόστος της οποίας θα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα του μέσου όρου της χώρας, ήτοι 0,40€/κυβικό) από 5 κυβικά το μήνα (ή 20 κυβικά το τετράμηνο) με 2 κυβικά το τετράμηνο ανά 10 τετραγωνικά πράσινου. Συνεπώς, 200 τετραγωνικά πράσινου θα δικαιούνται 40 επιπλέον κυβικά το τετράμηνο με 0,40€ και αντιστοίχως, 300 τετραγωνικά κήπου θα δικαιούνται 60 επιπλέον κυβικά στην πρώτη χαμηλή κλίμακα. Τα 2 κυβικά ανά 10 τετραγωνικά κήπου ανά τετράμηνο, δηλαδή 6 κυβικά νερό ανά 10 τετραγωνικά κήπου το χρόνο, είναι η ελάχιστη δυνατή ανάγκη ποτίσματος και έτσι δεν προωθείται το γκαζόν, αλλά φυτά κατάλληλα για το κλίμα της περιοχής μας. Η διαφορετική κλιμάκωση, υποστηρίζεται οργανωτικά για κοινωνικά τιμολόγια, και άρα είναι εύκολη η εφαρμογή της.

Επιπροσθέτως, πέρα από την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, θα πρέπει να δύνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να προσθέτουν νέα σύνδεση (για πότισμα) χωρίς να απαιτείται άδεια οικοδομής, με λογικό κόστος (100€) και χωρίς πάγιο (αλλά μόνο με μία μικρή ελάχιστη χρέωση). Ενδεικτικά, το κόστος νέας παροχής ανά την επικράτεια κυμαίνεται από 80 έως 200€. Και εδώ όμως η Κοινότητα Σαρωνίδας έχει το προβάδισμα, χρεώνοντας για την ίδια υπηρεσία 800€!

Αν δεν το πράξετε άμεσα, θα έχουμε δυστυχώς:
· Αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών.

· Αύξηση των παράνομων και καταστροφικών για το περιβάλλον γεωτρήσεων.

· Υποβάθμιση της περιοχής με παραμελημένους κήπους και αύξηση κινδύνου μετάδοσης πυρκαγιάς.
Με εκτίμηση,
Υπογραφή και τηλ αποστολέα.

Categories