Πελοπόννησος: ο φαύλος κύκλος των απορριμμάτων

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει άλυτο πρόβλημα, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, λίγο μετά τη χθεσινή συνάντηση με τη Ρουμάνα επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

«Θα αλυσοδέσουν τους δημότες για 28 χρόνια με μια πανάκριβη σύμβαση» είπε και εμμέσως αποκάλυψε ότι το υπουργείο έχει αποστείλει επικριτική πρόταση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο εξετάζει την επίμαχη σύμβαση και από τη γνωμοδότησή του θα εξαρτηθεί η επικύρωσή της.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ΣΔΙΤ και τη συμμετοχή ιδιωτών, αλλά με την έλλειψη σωστής διαστασιολόγησης του προβλήματος και τα σχέδια που στηρίζονται στο σύμμεικτο σκουπίδι» παρατήρησε και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια είναι ενήμερη από την άνοιξη, αλλά ώς τώρα δεν έχει προχωρήσει στον επανασχεδιασμό του προγράμματος ώστε να λαμβάνει υπόψη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων με την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης.

Ο Γ. Τσιρώνης τόνισε ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις των δημάρχων για τις ποσότητες σκουπιδιών που θα παραδίδουν στο σύστημα, το οποίο διαπραγματεύεται ο περιφερειάρχης, παρ’ ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο φορέας διαχείρισής του. Εκανε κριτική στο πρόγραμμα της περιφέρειας αναφέροντας ότι προβλέπει μεταφορά σκουπιδιών για πάνω από 100 χλμ., ακόμα και προδιαλεγμένων υλικών, παράγοντες που ανεβάζουν το κόστος διαχείρισης και επομένως τα δημοτικά τέλη.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2014 ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών 150.000 τόνων τον χρόνο σε όλη την περίοδο παραχώρησης, όταν σήμερα δεν ξεπερνούν τους 120.000 τόνους.

Επιτελικός φορέας διαχείρισης

Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ιδιωτική πλευρά θα εξασφαλίσει 29,7 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από κοινοτικά προγράμματα και δανεισμό. Περιλαμβάνει τρεις μονάδες επεξεργασίας σκουπιδιών στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, την Καλλιρρόη Μεσσηνίας και τη Σκάλα Λακωνίας, καθώς και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης στο Σπαθοβούνι Κορινθίας και τη Νέα Κίο Αργολίδας.

Η Κορίνα Κρέτσου εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει επιτελικό φορέα διαχείρισης όλων των αποβλήτων.

Μετά την αποχώρησή της, ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε ότι το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 προβλέπει για το περιβάλλον κονδύλια 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία ένα θα διατεθεί για τη διαχείριση των σκουπιδιών, άλλο ένα για συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και τα υπόλοιπα σε δράσεις για τη φύση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αποκάλυψε ότι γίνεται αγώνας για να μειωθούν οι ενεργές χωματερές και να περιοριστεί το πρόστιμο σε βάρος της χώρας μας, το οποίο το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 10,4 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική «καμπάνα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προέβλεπε 14,52 εκατ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ενεργές 49 χωματερές, από τις οποίες όμως 10 έχουν πάψει να λειτουργούν αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης.

Ο Γ. Τσιρώνης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ενταχθεί και πάλι το κτηματολόγιο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, αφού οι Βρυξέλλες έχουν πειστεί ότι το έργο είναι βιώσιμο.

Προανήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ανακοίνωσε ότι στην ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων θα αναφέρει τις πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση της χωροταξικής πολιτικής.

Πρόστιμα στις επικίνδυνες χωματερές της Μεσσηνίας

Σκουπίδια σε χωματερή
Από τις περιφέρειες με το μεγαλύτερο πρόβλημα χωματερών είναι αυτή της Πελοποννήσου και ειδικά ο νομός Μεσσηνίας. Η… διαβόητη Μαραθόλακκα έξω από την Καλαμάτα έχει δεχθεί ουκ ολίγα πρόστιμα κατά καιρούς από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πρόστιμα όμως έχουν πέσει κατά καιρούς και στις άλλες χωματερές του νομού, στους Δήμους Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος, Τριφυλίας και Οιχαλίας, όπου επρόκειτο να γίνει το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο ο Δήμος Μεσσήνης έχει 5 χωματερές, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι ανενεργές.

Για την επικινδυνότητα των εν λόγω χωματερών έχει προειδοποιήσει πολλάκις η πυροσβεστική υπηρεσία (καθώς αποτελούν πρώτης τάξεως αιτία πυρκαγιάς τους θερινούς μήνες), χωρίς ωστόσο οι αρμόδιοι να έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, πάντως, στην τελευταία συνάντηση που είχαν για το θέμα της διαχείρισης είχαν επαναλάβει πως τα ευρωπαϊκά πρόστιμα για τις χωματερές είναι υπόθεση της Περιφέρειας και όχι δική τους.

efsyn

Categories