Εισαγγελέας για τους διαγωνισμούς στον τομέα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, για τους διαγωνισμούς της διεύθυνσης ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου, σύμφωνα με όσα είδαν το «φως» της δημοσιότητας, προέκυψαν σοβαρές εμπλοκές.

Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που ανατέθηκαν σε μία συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου διαπίστωσε παρατυπίες σε όλα τα στάδια των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και απέρριψε ως αθεώρητα χρηματικά εντάλματα τα οποία είχαν εκδοθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για την πληρωμή της εταιρείας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέθεσε την υπόθεση σε επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών, από τον οποίον ζητά να εξετάσει όλες τις πτυχές τις υπόθεσης. Μεταξύ αυτών, ο οικονομικός επιθεωρητής εντέλλεται να διερευνήσει εάν έγιναν οι εργασίες στις οποίες αναφέρονται οι επίμαχοι διαγωνισμοί, αν ζημιώθηκε και πόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης κ.ά.

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης, σε βαθμό κακουργήματος, κι ό,τι άλλο προκύψει από την έρευνα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής καλούνται να καταθέσουν ενόρκως όσοι απαρτίζουν την οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης και δύο δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν την υπόθεση. Εξάλλου, καλούνται να καταθέσουν ανωμοτί (χωρίς όρκο ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινης πράξης) ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών ανακύκλωσης, καθαριότητας και γραφείου κίνησης, τα μέλη των επιτροπών διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς ζητά -τέλος- να προσκομιστούν τα πορίσματα της επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου, αλλά και της ένορκης διοικητικής εξέτασης (όταν αυτή περαιωθεί) που διέταξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, αφορούσε την επισκευή 961 κάδων απορριμμάτων, ενώ ο δεύτερος, προϋπολογισμού 224.721 ευρώ, την επισκευή κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων σε εξωτερικά συνεργεία. Η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου διαπίστωσε «παραβάσεις ουσιωδών όρων της διακήρυξης, που καθιστούν άκυρη τη διαγωνιστική διαδικασία», αρνούμενη -ως εκ τούτου- να εγκρίνει εντάλματα πληρωμής της αναδόχου εταιρείας.

newsbeast

Categories