‘Εφυγε από την ζωή ο Σταμάτιος Μανώλης ο μακροβιότερος Κερατιώτης που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

Ο Σταμάτιος Μανώλης γεννήθηκε την 5η Ιανουαρίου 1915 στην Κερατέα Αττικής. Γιος της πενταμελούς οικογένειας του Κωνσταντίνου Σ. Μανώλη (1875-1972), με καταγωγή από τα Μέθανα από όπου ο παππούς του, Θανάσης Μανώλης με τους τρεις γιους του (Ιωάννη, Σταμάτη και Νίκο) ήρθαν στην περιοχή για να δουλέψουν στα κτήματα των Λογοθέτη, Μαρκέλλου και Μελισσουργού. Παντρεύτηκε την Πηγή Παπανικολάου και απέκτησαν 3 παιδιά, 8 εγγόνια και 6 δισέγγονα. Εργάστηκε ως αγρότης και στη συνέχεια ως αυτοκινητιστής. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος διατηρούσε τον μοναδικό παραδοσιακό Αλευρόμυλο της Κερατέας που σώζεται μέχρι σήμερα. Έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ηλικία 25 χρονών όταν ήταν ήδη παντρεμένος, με βρέφος 3 μηνών. Τραυματίστηκε στον πόλεμο και ήταν ανάπηρος πολέμου.
Από την νεαρή του ηλικία ασχολήθηκε με τα κοινά και για αρκετά χρόνια ήταν μέλος της διοίκησης στον Κεραυνό Κερατέας. Η πίστη του και η αγάπη του για την εκκλησία ήταν πολύ μεγάλη καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του και γι’ αυτό διατέλεσε ενοριακός επίτροπος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κερατέας . Από το προσωπικό του αρχείο βρέθηκε και η ακριβής ημερομηνία ανέγερσης του ναού.

Τα τελευταία χρόνια παρά την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις σχολείων και φορέων και υπήρξε με την απόλυτη διαύγεια πνεύματος και την μνήμη του, ζωντανή ιστορική μαρτυρία για τους νεότερους. Οι γνώσεις και τα βιώματα του, βοήθησαν πολλούς μαθητές να γνωρίσουν τα δεινά του πολέμου από πρώτο χέρι, αλλά και πολλούς άλλους νεότερους ή μεγαλύτερους να αντλήσουν στοιχεία για τις εργασίες τους για τις ευρύτερες πτυχές της ζωής στην πόλη μας τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 ώρα 03:30μμ στον Ιερό Ναό Αγ. Δημήτριου Κερατέας.

http://www.forkeratea.com

Categories