Άμεση αντίδραση της κ. Ρ. Δούρου σε τροπολογία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Την αντίδραση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, προκάλεσε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η τροπολογία περιέχονταν στο άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και κατά την κ. Ρ. Δούρου «υποβάθμισε το αυτοδιοίκητο».

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ανέφερε ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση που θα κατατεθεί, δεν θα προκύπτει ότι θα υπάρξει παρέμβαση της Κεντρικής Διοίκησης στις αρμοδιότητες της περιφέρειας.

Η τροπολογία ουσιαστικά αφαιρούσε από την –εκάστοτε– περιφέρεια την αρμοδιότητα να αποφασίζει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην επικράτειά της, καθορίζοντας ότι για να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός που γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο (ΠΕΣΔΑ), πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και να εγκρίνεται και από τους υπουργούς Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα, καθώς η περιφερειακή διαχείριση υπήρξε σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και της ίδιας της κ. Δούρου στην προεκλογική της εκστρατεία.
Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειάρχης, στο τέλος του 2014 ακύρωσε τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης που είχαν δρομολογηθεί να γίνουν στην Αττική με ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και έχει προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ) βρίσκεται σε διαδικασία σύνθεσης και όπως είναι ήδη γνωστό, αμέσως μετά την έγκριση του Εθνικού Σχεδιασμού, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα προχωρήσει στην ψήφιση του νέου ΠΕΣΔΑ που ως τότε θα έχει διαμορφωθεί.
Η περιφερειάρχης Αττικής στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο «για τροπολογία που δημιουργεί και δεν επιλύει προβλήματα. Εισάγει μια ακόμα φάση έγκρισης σε κυβερνητικό επίπεδο, προσθέτοντας γραφειοκρατία με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
Καθιστά έτσι τα περιφερειακά συμβούλια από κυρίαρχα όργανα, διαμεσολαβητικούς – διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς, με την κεντρική εξουσία να έχει τον τελευταίο λόγο έναντι των περιφερειών».
Μάλιστα η κ. Δούρου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «υποβαθμίζει τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης έναντι της κεντρικής εξουσίας» και δεν έχει καν συζητηθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

http://www.neologosattikis.gr

Categories