Το νέο Δ.Σ. δείχνει «ξεπάγωμα»

 

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Η επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, που σηματοδοτούν οι επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ για την κάλυψη τεσσάρων κενών θέσεων στη διοίκηση της κρατικής εταιρείας «Ελληνικόν Α.Ε.», προκαλεί αναταράξεις στις οργανώσεις και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα νότια προάστια.

Προχθές προέκυψε νέα παραίτηση, αυτή τη φορά από τον Χρήστο Καπάταη, αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα.

Casus belli φαίνεται ότι αποτελεί ο διορισμός του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης, που είχε εκλεγεί με «σημαία» το ξεπούλημα του δημόσιου ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων σε επιχειρηματικό σχήμα με επικεφαλής τη Lamda Development, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του ομίλου Λάτση.

«Εκανα το αυτονόητο, που λείπει από τη χώρα μας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Καπάταης, διευκρινίζοντας ότι η συμβολική κίνησή του «δεν συνδέεται με διαφορές με πρόσωπα, αλλά με τις πολιτικές που εκφράζουν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Υπενθυμίζει ότι για την υπεράσπιση του Ελληνικού έχουν δοθεί πολύχρονοι αγώνες και ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες που την ψήφισαν.

Οι παραιτηθέντες

Ο Χρήστος Καπάταης συμμετείχε στη νέα διοίκηση της «Ελληνικόν Α.Ε.», που είχε οριστεί τον Ιούλιο από την τότε αναπλ. υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, εκπροσωπώντας κατ’ εθιμικό δίκαιο την Περιφέρεια Αττικής.

Στην προηγούμενη διοίκηση συμμετείχε ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός. Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την κάλυψη της θέσης.

Ο πρόεδρος της «Ελληνικόν Α.Ε.», Στέφανος Πάντος-Κίκκος, και ο πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους λίγο πριν τις εκλογές, λόγω πολιτικών διαφωνιών με την κυβέρνηση.

Ανάλογη κίνηση είχε κάνει κι ο αρχιτέκτονας-δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, Τάσος Ταστάνης, αλλά για να περιληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες έγινε γνωστό ότι έχει παραιτηθεί και ο χημικός μηχανικός Λάζαρος Σταθάκης, από τους πιο σεμνούς εκπροσώπους της γενιάς του Πολυτεχνείου. Εκπροσωπούσε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, από την οποία έχει επίσης υποβάλει την παραίτησή του.

«Κατά τη σύντομη θητεία μας ασχοληθήκαμε με την υλοποίηση των αιτημάτων των κινημάτων», μας ενημέρωσε ο Χρήστος Καπάταης. Αποφασίστηκε το άνοιγμα ενός δρόμου, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των κατοίκων του Κάτω Ελληνικού στον σταθμό του μετρό.

»Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτου στην παραλία του Αγίου Κοσμά, που είναι εστία μόλυνσης, και έγινε δεκτό το αίτημα των φορέων των ΑμεΑ για τη φύλαξη των λουτρικών εγκαταστάσεων που έχουν. Φυσικά δεν ασχοληθήκαμε με εξώσεις κοινωνικών φορέων που στεγάζονται σε κτίρια του παλιού αεροδρομίου», υπογραμμίζει και θυμίζει ότι σε χώρο μέσα στο Ελληνικό λειτουργεί και το ΚΤΕΟ της Περιφέρειας, που με βάση τη σύμβαση πρέπει να… ξεσπιτωθεί.

«Επιφυλασσόμαστε, για να διασφαλίσουμε την περιουσία μας», διαβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Εκ των έσω

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η νομαρχιακή επιτροπή νότιας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές που αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία ως αντικείμενο σκανδαλώδους εκμετάλλευσης, είτε για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Δημοσίου είτε για δήθεν οικονομική ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος», αναφέρει στην ομόφωνη απόφασή της και υιοθετεί τις προτάσεις του Ε. Μ. Πολυτεχνείου για την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου.

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στον διορισμό του σημερινού δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης, για τον οποίο αναφέρουν ότι «έχει δείξει με λόγια και έργα» την ταύτισή του με πολιτικά και ιδιωτικά συμφέροντα που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου.

Θεωρούν επίσης ότι στη νέα διοίκηση έχουν τοποθετηθεί πρόσωπα που είναι πρόθυμα να υλοποιήσουν εντολές της Lamda Development.

«Θυμίζουν έντονα το αμαρτωλό παρελθόν του ΤΑΙΠΕΔ, αμαυρώνουν την εικόνα της κυβέρνησης και ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς στην κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

•Υπενθυμίζεται ότι ορίστηκαν ήδη τα τέσσερα νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελληνικόν Α.Ε.» σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων.

Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος είναι η Σουλτάνα (Νανά) Σπυροπούλου ενώ οι Ιωάννης Κωνσταντάτος (δήμαρχος Ελληνικού–Αργυρούπολης), Ιωάννης Μανούσος και Αθηνά–Μαρία (Νάγια) Κόλλια ορίστηκαν μέλη

efsyn

Categories