“Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο”, θα μπορούσε να ήταν κι ο άλλος τίτλος της εκδήλωσης Μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου που διοργάνωσαν η Διευθύντρια και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων, στο Λαγονήσι, με τίτλο “ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ 2 ΤΑΜΠΛΩ ΚΙ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ”.
Επρόκειτο για συνδυασμό έκθεσης στοιχείων και ντοκουμέντων που παρουσίαζαν την Ελλάδα των δεκαετιών 50-60 και συζήτηση με τον τότε εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου κατά τις ημέρες της εξέγερσης, Δημήτρη Παπαχρήστο ο οποίος “έκλεψε” κυριολεκτικά τη παράσταση.
Η Διευθύντρια του Γυμνασίου κα Καραλέκα Δήμητρα υποδέχτηκε τους επισκέπτες στην Βιβλιοθήκη, στο χώρο της οποίας φιλοξενήθηκε η έκθεση και σύστησε τον Δημήτρη Παπαχρήστο, για να ακολουθήσει μικρή παρουσίαση από την καθηγήτρια Στέλλα Κόλλια η οποία τόνισε πως η Έκθεση του Σχολείου είναι ένας ζωντανός χώρος με δρώμενα, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν και πράγματα εκτός του σχολικού προγράμματος. (Η βιβλιοθήκη είχε παρουσιαστεί και σε πρόσφατη έρευνα του Paraktios, ΕΔΩ )
Σε 2 ταμπλώ είχε συγκεντρωθεί υλικό, ξεκινώντας από τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο, τη δίκη Μπελογιάννη, τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες ΕΔΑ, ΕΡΕ κλπ, τη δολοφονία του Λαμπράκη, του Πέτρουλα κ.α, με σκοπό τα παιδιά φεύγοντας από το σχολείο να έχουν μάθει σημαντικά ιστορικά γεγονότα που δεν είναι εντός διδακτέας ύλης. Ως επίλογο της παρουσίασης της έκθεσης η Στέλλα Κόλλια και συνάδελφός της απήγγειλαν στίχους του Γιάννη Ρίτσου, ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Δείτε το video 1.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ήταν ομιλία-συζήτηση με τον τότε εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, Δημήτρη Παπαχρήστο, ο έτερος εκφωνητής του σταθμού και αναπληρωματικό μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος από τότε παρέμεινε μεν στον χώρο της αριστεράς, αλλά παράλληλα κρατήθηκε έξω από κόμματα. Αρθρογράφος, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός και παραγωγός ντοκιμαντέρ μέχρι σήμερα, έκανε εκπομπές στην κρατική ραδιοφωνία, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ στην ertopen.
Όπως έχουν έλθει τα πράγματα ,ο Αγώνας συνεχίζεται, είπε ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ξεκινώντας τη συζήτηση υπό τον συντονισμό των δύο καθηγητριών του 2ου Γυμνασίου Ευαγγελίας Μπορμπαντωνάκη και Αφροδίτης Σιάσιου, για να μας μεταφέρει σιγά σιγά στο κλίμα της εποχής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Θετική έκπληξη, η παρουσία μαθητών οι οποίοι μάλιστα υπέβαλαν και ερωτήσεις, όπως “ποιος ήταν ο Λαμπράκης”, “ποιος ήταν ο Μαρκεζίνης”, “τι κάνατε όταν είδατε το τανκ να έρχεται προς το μέρος σας” κ.α., κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια του σχολείου έπιασε τόπο και υπάρχει λόγος ύπαρξης και διατήρησης της Βιβλιοθήκης του Σχολείου από την οποία ξεκινούν εξωστρεφείς εκδηλώσεις όπως η χθεσινή (14/11/15). Μόνο Συγχαρητήρια λοιπόν μπορεί να εκφράσει κανείς προς τη Διεύθυνση και τους καθηγητές/ριες του 2ου Γυμνασίου.
Στην εκδήλωση, δεν καταγράψαμε κάποιους εκπροσώπους από τον Δήμο ή άλλους φορείς, με εξαίρεση τον Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ, Χάρη Κυνηγαλάκη. Όμως θεωρούμε ότι η πολύ καλή δουλειά των καθηγητών, είναι ουσιαστική και σπουδαία και οι επόμενες εκδηλώσεις τους θα κεντρίσουν τη προσοχή ακόμα περισσοτέρων.
Στο video 2, διάρκειας 15 λεπτών,παρουσιάζουμε κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα της συζήτησης, ενώ στο video 3, είναι αποτυπωμένη ολόκληρη η συζήτηση.
video 1. Η παρουσία της Έκθεσης από την καθηγήτρια Στέλλα Κόλλια
video2. Αποσπάσματα της ομιλίας-συζήτησης με τον Δ. Παπαχρήστο.(Διάρκεια 16min)
video 3. Ολόκληρη η συζήτηση (διάρκεια 1hr 22 min)
[sam_zone id=”2″ codes=”true”]
[message-ticker group=”group1″ width=”1000″ height=”200″]