Με πολύ χαρά θα φιλοξενούμε στο εξής, τις δραστηριότητες του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου και του Λαογραφικού Μουσείου Αναβύσσου, δύο σημεία αναφοράς Πολιτισμού στην Ανάβυσσο αλλά και στον Καλλικρατικό Δήμο μας.
Μετά τις γιορτές θα γίνουν ιδιαίτερες παρουσιάσεις για κάθε φορέα χωριστά, που διοικείται από το ίδιο ΔΣ, ωστόσο θεωρούμε χρήσιμο μία μικρή προκαταρκτική παρουσίαση μέσα από δελτία Τύπου και κείμενα που μας εστάλησαν από την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Γεωργία Σακαρίκου.
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ.
Το χορευτικό τμήμα του Δήμου Αναβύσσου ιδρύθηκε το 1993. Οι πρώτες του συμμετοχές ήταν σε εκδηλώσεις του Δήμου μας, όπως ‘’τα Προσφυγικά’’, το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ, στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα, αλλά και εκτός του Δήμου μας όπως οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Ν. Σμύρνη. Τον Νοέμβριο του 2004, το τμήμα εντάσσεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αναβύσσου και κάνει ένα νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα με έναν καταξιωμένο στον χώρο χοροδιδάσκαλο, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα πέτυχε να συσπειρώσει τις χορευτικές ομάδες του.
Ακολούθησαν συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Αναβύσσου (Κτήμα Νιάσουτζικ). Αποκορύφωμα όλων αυτών η μεγαλειώδης εκδήλωση- αφιέρωμα στη Θράκη και στους πρόσφυγες της Αν. Ρωμυλίας, τον Ιούλιο του 2006, με προσκεκλημένους δυο καταξιωμένους καλλιτέχνες που ύμνησαν με τη φωνή τους την περιοχή και την καταγωγή τους, τον Χρόνη Αηδονίδη και τον Βαγγέλη Δημούδη.
Τον Μάρτιο του 2009, λαμβάνει μέρος στη 3η Διοργάνωση ‘’Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός’’, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με αφιέρωμα στους χορούς της Μ. Ασίας και με μια σύντομη αναφορά στους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και της Καππαδοκίας που κατοίκησαν στην πόλη μας το 1924. Επίσης, στην εκδήλωση ‘’εάλω ή ουκ εάλω η πόλις΄΄ με κεντρική ομιλίτρια την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, στο Plaza Rezort με χορούς Μ. Ασίας.
Τον Ιούνιο του 2010 η χορευτική αυτή ομάδα και εν όψει ‘’Καλλικράτη’’ αλλάζει νομική μορφή και εντάσσεται στον Χορευτικό – Λαογραφικό Όμιλο Αναβύσσου, έναν νεοσύστατο σύλλογο, ο οποίος διοικείται από επταμελές Διοικητικό συμβούλιο.
Ο σύλλογος έχει 130 ενεργά μέλη και πλούσια δράση.
1. Λειτουργεί το τμήμα παραδοσιακών χορών με 145 ενήλικες χορευτές και 50 παιδιά.
2. Το τμήμα παραδοσιακού κεντήματος με 25 μέλη.
3. Ο σύλλογος διοργανώνει εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα λαογραφικού χαρακτήρα δωρεάν για τους μικρούς μας φίλους.
4. Διοργανώνει ειδικά σεμινάρια παραδοσιακών χορών.
5. Οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα.
6. Εκδρομές επιμορφωτικού και λαογραφικού περιεχομένου.
7. Από τον Ιούλιο του 2014 και μετά, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ομίλου, το Λαογραφικό Μουσείο Αναβύσσου.
Μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο του συλλόγου κ. Πρόδρομο Ζιγκιρίδη στο τηλέφωνο 6977285869 ή με τη Γεν. Γραμματέα κα Μιχάλαρου Νάντια στο τηλέφωνο 6948958860 καθώς και στο xloanavissou@gmail.com
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
Το Λαογραφικό Μουσείο Αναβύσσου ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2014, λειτουργεί και διοικείται από το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Αναβύσσου (ΧΛΟΑ).
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, τα μέλη του Ομίλου οραματίστηκαν ένα Μουσείο του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, ως σημείο αναφοράς για την πόλη της Αναβύσσου με έμφαση στη συγκέντρωση, τεκμηρίωση και προβολή του καθημερινού βίου των κατοίκων της. Έτσι, συσπειρώθηκαν προκειμένου να αποθησαυρίσουν υλικό λαογραφικό και ιστορικό, ενδεικτικό της παράδοσης και της ιστορίας της Αναβύσσου και της ευρύτερης περιοχής.
Αυτό το μικρό κόσμημα μνήμης της πολιτισμικής και τοπικής μας κληρονομιάς στεγάζεται σε μια μικρή αίθουσα επί της οδού Β. Κωνσταντίνου 14 & Ηφαίστου. Σκοπός του είναι η συγκρότηση μόνιμης έκθεσης, οργάνωση, μελέτη – καταγραφή – συντήρηση και προβολή του υλικού σε θεματικές ενότητες, οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων. Επίσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες ή ελεύθερης συμμετοχής σε παιδιά.
Ο μεγαλύτερος όγκος της συλλογής του μουσείου εμπίπτει χρονολογικά στον 19ο αι. και στο πρώτο μισό του 20ού αι. και εικονογραφεί την πολιτισμική ταυτότητα της Αναβύσσου με έμφαση στα αντικείμενα που σχετίζονται με την ταπητουργία και παπλωματοποιία, καθώς και στα αντικείμενα από βασικούς τομείς του παραδοσιακού, καθημερινού υλικού βίου: υφαντική, κεντητική, μεταλλοτεχνία, ενδυμασία.
Το βασικότερο έκθεμα αποτελεί ο Μικρασιάτικου τύπου όρθιος αργαλειός (ιστάρ), ο οποίος δεσπόζει επιβλητικά στο βάθος της αίθουσας και προσελκύει αμέσως το βλέμμα του επισκέπτη.
Το Μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Τρίτη και Πέμπτη 6:00 εως 9:00 μμ και Κυριακές πρωί 10-1.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22913 01753
Υπεύθυνη Λειτουργίας & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: κα Πρωτοψάλτη Γεωργία —6932 733892
Υπεύθυνη Έκθεσης, Καταγραφής και Αρχειοθέτησης των Αντικειμένων: κα Σακαρίκου Γεωργία ——6945 578515
Web mail: info@lmanavissou.gr
Fcb: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
Διοικητικό Συμβούλιο 2015-2017
Πρόεδρος: Ζιγκιρίδης Πρόδρομος
Αντιπρόεδρος: Καρολίδου-Λιάπη Αγγελική
Γεν. Γραμματέας: Μιχάλαρου Νάντια
Ταμίας: Μπέκιος Άρης
Μέλη: Πρωτοψάλτη Γεωργία
Τσούνης Γεώργιος
Φώσκολος Στέφανος
Αναπληρωματικά μέλη: Σακαρίκος Βασίλης – Σακαρίκου Γεωργία