Το σκίτσο του Charlie Hebdo για τον Αϊλάν που διχάζει

Αντιδράσεις στα social media (κυρίως στο twitter) έχει προκαλέσει σκίτσο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo που συνδέει τον μικρό Αϊλάν, το τρίχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία που βρέθηκε νεκρό στα παράλια της Τουρκίας, με τις επιθέσεις σε βάρος γυναικών στην Κολονία.

«Τι θα γινόταν ο μικρός Αϊλάν αν δεν είχε πνιγεί και είχε καταφέρει να φτάσει στην Ευρώπη;» αναρωτιέται το περιοδικό και ο σκιτσογράφος Riss απαντά: «Θα χούφτωνε γυναίκες στη Γερμανία».
Αντιδράσεις και στην Ελλάδα

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και στην Ελλάδα. Κοινή συνισταμένη αυτών, η ανάγκη να καταδικαστεί κάθε ρατσιστικό στοιχείο.

«Ρατσιστικό το σκίτσο»

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής:

«Το σκίτσο του Charlie Hebdο δεν “διχάζει”. Το σκίτσο του Charlie Hebdo είναι ρατσιστικό.

»Για όποιον του φαίνεται δύσκολο να το καταλάβει και σκαρφίζεται χίλιους δυο λόγους για να το αμφισβητήσει (το “ιδιαίτερο” χιούμορ του περιοδικού, την “ιστορία” του, την “κοσμική παράδοση της Γαλλίας”, την εμπειρία της τρομοκρατικής επίθεσης κ.ο.κ.), ας κάνει ένα απλό τεστ: ας ρωτήσει έναν μουσουλμάνο, έναν μετανάστη, έναν πρόσφυγα για το πώς το βιώνει ο ίδιος.

»Το σκίτσο του Charlie Hebdo είναι το σύγχρονο ανάλογο των αντισημιτικών σκίτσων του Der Stürmer, στην ήπειρο που φέρει ήδη το άγος ένος Ολοκαυτώματος (γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε παρά να φέρει ένα διαφορετικό “περιτύλιγμα”). Είναι η Μαύρη Τρύπα της φωτισμένης Ευρώπης.

»Και η στάση απέναντι σ’ αυτόν τον νέο κοσμοπολίτικο ρατσισμό ξαναχαράσσει τις διαχωριστικές γραμμές. Ας βαθύνουμε λοιπόν τις διασπάσεις, ακόμα και αναμετάξυ μας, με πλήρη συνείδηση της ιστορικότητας των στιγμών που διέρχεται η Ευρώπη».

«Όχι στη βία, αλλά όχι και στον ρατσισμό»

Κωστής Παπαϊωάννου, γ.γ. υπουργείου Δικαιοσύνης:

«To Je suis Charlie ως απροϋπόθετη συμπαράταξη απέναντι στην τυφλή φανατική βία ισχύει και θα ισχύει, χωρίς εκπτώσεις, δηλητηριώδη “ναι μεν αλλά” κι ενδοιασμούς.

»Αυτό είναι ένα πράγμα.

»Η απόρριψη της χοντροκομμένης, χολερικής, ρατσιστικής απανθρωπιάς κάποιων σκιτσογράφων του είναι άλλο πράγμα. Κι αυτή απροϋπόθετη.

»Τα δύο ούτε συμψηφίζονται, ούτε σχετικοποιούνται. Να είμαστε καθαροί».

efsyn

Categories