Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
«Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ρητά εξαιρείται από οποιαδήποτε αξιοποίηση», διαβεβαιώνει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ήπιες παρεμβάσεις στη σημαντική αρχαιολογική ζώνη στο Καβούρι, που συνορεύει με το τουριστικό συγκρότημα του «Αστέρα» στη Βουλιαγμένη.
Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα
Με αφορμή τις τεκμηριωμένες ανησυχίες των αρχαιολόγων, χθες ο πρόεδρος του Ταμείου, Στέργιος Πιτσιόρλας, έστειλε επιστολή προς τον σύλλογό τους στην οποία κάνει λόγο για «παρανοήσεις».
Διευκρινίζει πως ο ναός δεν έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, επιβεβαιώνει όμως ότι «μικρή έκταση του περιβάλλοντος χώρου» του βρίσκεται μέσα στα όρια του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που έχουν εκπονήσει οι επενδυτές και θα εξεταστεί από το ΣτΕ.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επικαλείται νομολογία του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται να ενταχθούν σε ΕΣΧΑΔΑ τμήματα αρχαιολογικών χώρων, με την προϋπόθεση ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις «τελούν υπό τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού» και «τηρείται το σύνολο της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων».
Ερωτήματα πάντως προκαλεί η αναφορά του ότι «οι κατευθύνσεις του ΕΣΧΑΔΑ τείνουν προς τη διαφύλαξη, ανάδειξη και εν γένει προστασία των οριοθετημένων αρχαιολογικών χώρων». Μένει να αποδειχθεί αν οι επενδυτές θα… τείνουν στην «εν γένει» προστασία του αρχαιολογικού χώρου…
Τονίζει επίσης ότι το νέο ΕΣΧΑΔΑ «τελεί σε πλήρη συμμόρφωση» με την 28/2015 απόφαση του ΣτΕ με την οποία είχαν απορριφθεί τα αρχικά σχέδια που προέβλεπαν να κατασκευαστούν 100 μεζονέτες συνολικής επιφάνειας 45.000 τετραγωνικών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή!
Οι μεζονέτες
Αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει δόμηση στη ζώνη αρχαιολογικής προστασίας και θα διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις ακτές, αλλά επιβεβαιώνει ότι σε τμήματα με αυξημένο πράσινο θα κατασκευαστούν έως 15 μεζονέτες συνολικής επιφάνειας 15.000 τετραγωνικών, με μόνη δέσμευση ότι θα διαφυλαχθεί «το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους».
Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος αρχαιολόγων είχε στρέψει τα βέλη του προς την κυβέρνηση, διαπιστώνοντας «με λύπη και οργή ότι παραμένουν το μνημονιακό πλαίσιο» και οι ειδικές ρυθμίσεις για τους κάθε λογής επενδυτές, αλλά και προς το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι «συνεχίζει ανενόχλητο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», ακόμη και όταν αφορά αρχαιολογικούς χώρους και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Υπογραμμίζει, όπως είχε κάνει και το 2013 με τον νόμο τής τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ότι ο περιβάλλων χώρος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ναού.
Αποκαλύπτει όμως ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομίας, επιχειρεί την ενεργοποίηση του νόμου 4146/2013 και την παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίες για την αδειοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων με την ίδρυση νέας υπηρεσίας.
Ο σύλλογος ζητά να αποσυρθεί ο νόμος 4146/2013, να παγώσει η συγκρότηση της νέας υπηρεσίας και να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας έκτασης στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.
https://www.efsyn.gr/arthro/taiped-zonei-ton-nao