Ουκρανία: Αγνωστος ιός ξέφυγε από εργαστήριο – 20 νεκροί, 200 στα νοσοκομεία

Το κρατούσαν μυστικό από τις 12 Ιανουαρίου

 

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Donbass, άγνωστος ιός ο οποίος ξέφυγε από εργαστήριο στρατιωτικής βάσης κοντά στην πόλη Kharkov, της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει 20 θανάτους σε στρατιωτικό προσωπικό ενώ 200 βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Την ύπαρξη της επιδημίας επιβεβαίωσε ο υποδιοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων του Ντόνετσκ, Εντουαρντ Μπασούριν.

Οι πρώτες πληροφορίες για τον ιό είχαν γίνει γνωστές από τις 12 Ιανουαρίου, όταν ιατροί είχαν διαγνώσει την ασθένεια σε αρκετούς στρατιώτες οι οποίοι παρουσίαζαν υψηλό πυρετό και κάποιοι από αυτούς πέθαναν μέσα σε τρεις ημέρες από την εκδήλωση της νόσου. Παρ’ όλα αυτά το θέμα έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, όταν ο Μπασούριν, στην εβδομαδιαία αναφορά του έκανε λόγο για 20 νεκρούς και 200 ασθενείς στα νοσοκομεία της περιοχής.

Αρχικά, οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για στέλεχος της γρίπης της Καλιφόρνιας, τώρα όμως παραδέχονται ότι πρόκειται για έναν εντελώς νέο και θανατηφόρο ιό. Σύμφωνα μάλιστα με το Radio Free Europe περιστατικά προσβολής από τον άγνωστο ιό έχουν σημειωθεί και στην πόλη Κραματόρσκ αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την στρατιωτική βάση του Kharkov. Στη βάση εργάζονται αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τον ιό καθώς το ερευνητικό κέντρο λοιμώξεων βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ το οποίο ελέγχουν οι αυτονομιστές.

matrix24

Categories