Γνωρίζουμε τον ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ (X.Λ.Ο.Α.) μέσω συνέντευξης του Προέδρου του Ομίλου, Πρόδρομου Ζιγκιρίδη.
Είναι άλλο να αναδημοσιεύεις κάποια κείμενα που βρίσκονται έτοιμα προκειμένου να παρουσιάσεις κάποιους φορείς και άλλο να μιλάς απ ευθείας με τους πρωτεργάτες μίας τεράστιας προσπάθειας για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, να βρίσκεσαι μαζί με τους πρωταγωνιστές εν ώρα ¨δράσης”, να καταγράφεις τα μαθήματα παραδοσιακού χορού και να ακούς και να βλέπεις ζωντανά τα μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού με μαθητές όλων των ηλικιών. Τότε επιβεβαιώνεται πλήρως και ο τίτλος προηγούμενης ανάρτησης “X.Λ.Ο.Α. ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ”.
Μετά λοιπόν την έρευνα, ήλθε και η ώρα της συνέντευξης με τον Πρόεδρο του ΧΛΟΑ, Μάκη Ζιγκιρίδη που έγινε στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ για το οποίο θα αφιερώσουμε ιδιαίτερη παρουσίαση μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο Πρόεδρος του ΧΛΟΑ, εξιστόρησε το ιστορικό της δημιουργίας του Ομίλου που αφού το 1993 είχε προηγηθεί η ίδρυση του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Αναβύσσου (κατόπιν ιδέας της κας Ουρανίας Γιαλελή) και η μετέπειτα ένταξή (1994) στο Πνευματικό Κέντρο Αναβύσσου, τον Ιούνιο του 2010 η χορευτική αυτή ομάδα και εν όψει ‘’Καλλικράτη’’ αλλάζει νομική μορφή και εντάσσεται στον Χορευτικό – Λαογραφικό Όμιλο Αναβύσσου, έναν νεοσύστατο (τότε) σύλλογο, ο οποίος διοικείται από επταμελές Διοικητικό συμβούλιο. Δείτε σχετική ανάρτηση πατώντας ΕΔΩ
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης
Από 80 παραδοσιακές στολές που είχαν κατασκευαστεί με πολύ κόπο από το 1993, διασώζονται σήμερα μόνο 27 και υπάρχουν στο βεστιάριο του Συλλόγου.
Η μοναδική χορηγία από τον Δήμο Σαρωνικού, 1800 ευρώ επί Δημαρχίας Π. Φιλίππου.
Ο Σύλλογος αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από όλους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής.
Πολύτιμη η βοήθεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ΙΝ Αγ.Θεοδώρων Αναβύσσου με την παραχώρηση της Αίθουσας εκδηλώσεων
Η Πρώτη δραστηριότητα του Ομίλου είναι το Χορευτικό τμήμα και εστιάζει στους παραδοσιακούς χορούς με δάσκαλο τον Σάκη Τσακογιάννη
Κατά την τρίτη χρονιά λειτουργίας δημιουργείται η δραστηριότητα Παραδοσιακού Κεντήματος υπό την κα Αγγελική Λιάπη-Καρολίδη.
Ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Αναβύσσου (το 2014).
Μετά τον 5ο χρόνο λειτουργίας ιδρύεται το Τμήμα Παραδοσιακού Τραγουδιού με δάσκαλο τον Βαγγέλη Δημούδη.
Έγινε προσπάθεια δημιουργίας Τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, η οποία δεν καρποφόρησε λόγω μεγάλου κόστους.
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες, δεν υπάρχει συνεργασία η κοινή δράση με τους άλλους ομοειδείς Συλλόγους στον Δήμο Σαρωνικού.
Ο ΧΛΟΑ διοργανώνει καρναβάλι στις 6 Μαρτίου και η ΚΟΖΑΝΗ έρχεται στην Ανάβυσσο!! Ο κόσμος θα γλεντήσει με τα “Χάλκινα της Κοζάνης”. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την κατασκευή και διανομή 200 Χαρταετών στα παιδιά, θα ακολουθήσουν 7 Σύλλογοι με αποκριάτικα δρώμενα από όλη την Ελλάδα και μετά τις 2μμ θα υπάρχει γλέντι για όλο τον κόσμο.
Σε σχετική ερώτηση γιατί ο ΧΛΟΑ επιλέγει να διοργανώσει το καρναβάλι ταυτόχρονα με το καρναβάλι του Δήμου Σαρωνικού στα Καλύβια, ο Πρόεδρος εξήγησε ότι στις 20 Οκτωβρίου 15, πολύ πριν ανακοινώσει (στις 21/1) ο Δήμος την ημερομηνία διεξαγωγής του δικού του καρναβαλιού , είχε κάνει τις ανάλογες επαφές με την Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου και με άλλους εκπροσώπους του Δήμου και είχε λάβει διαβεβαίωση ότι το καρναβάλι στα Καλύβια θα γίνει την τελευταία Κυριακή ,δηλαδή στις 16/3. Συνεπώς ο ΧΛΟΑ προγραμμάτισε τη συμμετοχή του στο καρναβάλι του Δήμου στις 16/3 και του δικού του καρναβαλιού στις 6/3, υποβάλλοντας μάλιστα το πρόγραμμά του στην Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου στις 25/10/15, προχωρώντας παράλληλα στις απαιτούμενες ενέργειες για να εξασφαλίσει έγκαιρα τη συμμετοχή συγκροτημάτων φορέων κλπ. Το κάλεσμα από τον Δήμο για τη συμμετοχή του ΧΛΟΑ στο καρναβάλι Καλυβίων ήλθε στις 21/1 ,όταν είχαν ήδη προγραμματιστεί οι συμμετοχές για το καρναβάλι της Αναβύσσου και ήταν αδύνατον να ακυρωθούν.
Σημείωση Σύνταξης: Η ύπαρξη Συλλόγων που προσπαθούν να διατηρήσουν την Πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση, αποτελεί ευτυχές γεγονός για τον Δήμο μας και ανεκτίμητη προσφορά . Η μεταξύ τους συνεργασία και κοινή δράση, χωρίς να χάνεται η αυτονομία τους, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον τόπο μας. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάδειξής τους !!
Δείτε την συνέντευξη του Πρόδρομου Ζιγκιρίδη, Προέδρου του ΧΛΟΑ
Οι δράσεις του Συλλόγου μέχρι το 2014, μέσα από video της Γεωργίας Σακαρίκου, μέλους του ΔΣ του ΧΛΟΑ
https://www.youtube.com/watch?v=f4FS1Cq31Hc
[sam id=”6″ codes=”true”]