Εντυπωσιακές εικόνες προσφέρει η έκρηξη ηφαιστείου στην Ιαπωνία (video)

Το ηφαίστειο Σακουρατζίμα, στη νότια Ιαπωνία, άρχισε σήμερα να εκρήγνυται, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, ενώ η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εντυπωσιακές εικόνες με πέτρες και τέφρα να εκτινάσσονται ψηλά στον ουρανό.

Η ενεργοποίηση του ηφαιστείου, στα ανοικτά της πόλης-λιμάνι Καγκοσίμα (600.000 κάτοικοι) που βρίσκεται περίπου χίλια χλμ νοτιοδυτικά του Τόκιο, ξεκίνησε στις 18:56 τοπική ώρα (11:56 ώρα Ελλάδας). Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκληθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Ένα πύρινο μείγμα αερίου, τέφρας και κομματιών από βράχους μπορεί να διασκορπιστεί σε ακτίνα δύο χλμ, προειδοποίησε η υπηρεσία που ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο 3 μιας πεντάβαθμης κλίμακας, περιορίζοντας την πρόσβαση στο σημείο.

Αντίθετα δεν έχει δοθεί εντολή στους περίπου 4.000 κατοίκους του νησιού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Αισθάνθηκα άνεμο και άνοιξα το παράθυρο. Υπήρχαν γλώσσες φωτιάς που ανέβαιναν στον ουρανό και λάμψεις σαν αστραπές«, δήλωσε ένας κάτοικος στο δημόσιο δίκτυο NHK. «Είμαι ανήσυχος, χωρίς να γνωρίζω τι μπορεί να συμβεί τώρα», είπε.

Ένας εδικός της μετεωρολογικής υπηρεσίας επέστησε την προσοχή. «Η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Σακουρατζίμα μπορεί να ενταθεί», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ στο Τόκιο.

«Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να προσέχουν γιατί η τέφρα μπορεί να ταξιδέψει μακριά», πρόσθεσε, κάνοντας επίσης λόγο για κίνδυνο «κατολίσθησης του εδάφους σε περίπτωση βροχών».
Ειδικός που ρωτήθηκε από τη δημόσια τηλεόραση εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός. «Είναι πιθανό να αυξηθεί η συχνότητα των εκρήξεων, αλλά το περιστατικό αυτό δεν οδηγεί αναγκαστικά σε μαζική έκρηξη», εκτίμησε ο Μασάτο Ιγκούτσι, καθηγητής στο Κέντρο ηφαιστειακών ερευνών της Σακουρατζίμα στο Πανεπιστήμιο Κιότο, ο οποίος ρωτήθηκε επίσης από το NHK. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά το ηφαίστειο».

Το Σακουρατζίμα, που έχει ύψος 1.117 μέτρα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό Σεντάι, του οποίου οι αντιδραστήρες 1 και 2 επαναλειτούργησαν πρόσφατα.

Η εταιρία που εκμεταλλεύεται αυτές τις μονάδες, η Kyushu Electric Power, δήλωσε αμέσως πως δεν έχει διαπιστώσει οποιαδήποτε επίπτωση της έκρηξης στις εγκαταστάσεις της, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Αν και η ρυθμιστική αρχή έκρινε πως αυτοί οι αντιδραστήρες ανταποκρίνονται στα πιο αυστηρά κριτήρια που επιβλήθηκαν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, οι κάτοικοι ανησυχούν και οι οργανώσεις που τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας αντιτίθενται στην επαναλειτουργία τους, η οποία, όπως υποστηρίζουν, αψηφά τους σεισμικούς και ηφαιστειακούς κινδύνους.

Από το 2009, το Σακουρατζίμα, ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Ιαπωνίας, καταγράφει 500 έως 1.000 μικρές εκρήξεις τον χρόνο. Τον Αύγουστο του 2013, μια θεαματική έκρηξη διέσπειρε τέφρα σε όλη την περιοχή.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στη «ζώνη πυρός του Ειρηνικού» μια περιοχή σεισμών και ηφαιστείων. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ένα ηφαίστειο στο κέντρο της χώρας, το όρος Οντάκε, εξερράγη ξαφνικά καταλαμβάνοντας εξαπίνης τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 60 άνθρωποι.

altsantiri.gr

Categories