Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης σχετικά με την επιμνημόσυνη τελετή της 14/2/16, για τα θύματα του ναυαγίου του ORIA παραθέτουμε και τα αντίστοιχα videos της εκδήλωσης μνήμης.
video 1. Η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από τον Ιταλό Πρέσβη, από τον Στρατιωτικό ακόλουθο της Ιταλικής Πρεσβείας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου, από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, από τον Αντιδήμαρχο Σαρωνικού Ηλία Μπουκουβάλα και από τον Πρόεδρο της “Χρυσής Τομής” Κερατέας.
Video 2. Οι ομιλίες μετά την κατάθεση στεφάνων
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ανιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό και στις συνθήκες του Ναυαγίου το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 1944, όταν το γερμανικό φορτηγό «Ορια» (πρώην νορβηγικό «Norda4») βούλιαξε στον Σαρωνικό, κοντά στο νησάκι Πάτροκλος ή Γαϊδουρονήσι. Το πλοίο είχε αποπλεύσει την προηγουμένη από Ρόδο για Πειραιά, μεταφέροντας πάνω από 4000 Ιταλούς αιχμαλώτους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, οι πρώτες ημέρες ήταν φρικτές για την περιοχή καθώς για πολύ καιρό η θάλασσα ξέβραζε χιλιάδες πτώματα στις ακτές γύρω από τον Χάρακα.
Από τότε το ναυάγιο, παρότι ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ιστορία, ξεχάστηκε μέχρι πρόσφατα, όταν ξεκίνησε η υπόθεση να ξαναέρχεται στο φως. Ο δύτης Τέλης Ζερβούδης βρήκε τις πρώτες καραβάνες στο βυθό της θάλασσας και εντόπισε το ναυάγιο, δίνοντας το έναυσμα της αναζήτησης μέσω διαδικτύου, των συγγενών η απογόνων των θυμάτων.
Ο Δήμος Σαρωνικού σε συνεργασία με την “ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ” της Κερατέας , ξεκίνησαν τις προσπάθειες για την ανέγερση μνημείου των ανθρώπων που χάθηκαν στη περιοχή μας και έτσι πριν 2 χρόνια, ακριβώς 70 χρόνια μετά, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι έργο του Αρχιτέκτονα ΘΥΜΙΟΥ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ.
Εκεί που το ORIA είχε χαθεί μέσα στην ομίχλη του χρόνου ξεχασμένο- συνέχισε ο Π Φιλίππου-ξαναήλθε στη μνήμη μας, μάθαμε και μεις την ιστορία του που πολλοί δεν την γνωρίζαμε και κυρίως οι δύο λαοί μας ήλθαν πιο κοντά γιατί οι Ιταλοί που πνίγηκαν εδώ, δεν ήταν οι Ιταλοί που ήταν αντίπαλοί μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ήταν νέα παιδιά του Ιταλικού Λαού, αιχμάλωτοι Πολέμου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης έκλεισε την ομιλία του με πολιτικό μήνυμα, ευχόμενος το Αιγαίο να είναι ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, κάτι που αυτή την περίοδο το χρειαζόμαστε πάρα πολύ, ειδικά με το προσφυγικό πρόβλημα έτσι όπως εξελίσσεται και που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας. Θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι ενωμένοι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα καθώς και η Ιταλία έχει παρόμοιο πρόβλημα, γιατί το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας η της Ιταλίας που πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν.
Απευθυνόμενος στον Ιταλό Πρέσβη, ο Π.Φιλίππου τόνισε ότι σήμερα πρέπει να στείλουμε μήνυμα Ειρήνης σε όλους, ότι θέλουμε το Αιγαίο και την Μεσόγειο, θάλασσες ΕΙΡΗΝΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ όπως ήτανε πάντοτε.
Ο Ιταλός Πρέσβης Luigi Marras, στην ομιλία του μίλησε για ανθρώπινο δράμα αυτών που χάθηκαν και βρέθηκαν σε έναν πόλεμο που δεν ήθελαν. “Είναι πολύ καλό που έγινε μία θρησκευτική τελετή γιατί η θρησκεία μας βοηθάει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια.Ήμουν χθες στη Λέσβο μαζί με την Πρόεδρο του Ιταλικού Κοινοβουλίου και σκεφτόμαστε και μεις με τον ίδιο τρόπο για το Προσφυγικό… Δυστυχώς δεν συναντήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι και εσείς. Αλλά αυτή η δύναμη που μας ενώνει είναι η ίδια που μας βαστάει ενωμένους και τώρα και με την οποία κάτω από διάφορες συνθήκες πρέπει να εκφραστούμε και να δράσουμε όλοι μαζί, Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Ιταλίας”.
Ακολούθησαν δηλώσεις του Γιώργου Ιατρού που έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ για την τραγωδία του «Ορια», με τον τίτλο «MemORIA», που έχει ήδη προβληθεί στα Φεστιβάλ Χαλκίδας και της Ιταλικής πόλης Σεραβέτσα, παρουσία απογόνων των θυμάτων.Ο Γιώργος Ιατρού αναφέρθηκε σε 3 παρουσίες στη χθεσινή εκδήλωση. Του Νίκου Πηγαδά, Δημοσιογράφου ο οποίος ανακίνησε το θέμα του Ναυαγίου, της Δημοσιογράφου Μαρίας Κουφοπούλου και του Ιστορικού Αγαθοκλή Παναγούλια που έκανε κάτι ανάλογο για τους πεσόντες Έλληνες στην Αλβανία. Επίσης τόνισε ότι ο Αρχιτέκτονας του μνημίου -που δεν υπάρχει πια – πριν βρεθεί η χορηγία του Αθανάσιου Μαρτίνου για την κατασκευή του μνημίου, είχε αποφασίσει να κατασκευάσει το μνημείο με δικά του έξοδα και υλικό που διατηρούσε στο σπίτι του στον Κουβαρα.
Ο τότε 13χρονος Βαγγέλης Ντούνας διηγήθηκε το θέαμα που αντίκρισε με την παραλία να είναι σκεπασμένη από αμέτρητα πτώματα και τους Γερμανούς στρατιώτες, που είχαν καταφτάσει νωρίτερα, να τον απομακρύνουν ενώ η θάλασσα ξέβραζε στην παραλία πτώματα για αρκετές ημέρες μετά το ναυάγιο.
Συγκλονιστική και η μαρτυρία της Καλομοίρας Γεωργακοπούλου που διηγήθηκε πως εκείνη και η οικογένειά της έζησαν το συμβάν καθώς διέμεναν στην περιοχή του Χάρακα και πως μάζεψε μία εικόνα από τη θάλασσα και την παρέδωσε μετά από 70 χρόνια στις Ιταλικές Οικογένειες κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του μνημείου.
Ο Δημοσιογράφος Νίκος Πηγαδάς, ο πρώτος που δημοσιοποίησε το Ναυάγιο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι παρότι δεν έχει αποδείξεις, πεποίθησή του είναι, ότι το συμβάν δεν ήταν τυχαίο αλλά υπήρχε πρόθεση, καθώς τσουβαλιάστηκαν 4000 άνθρωποι σε ένα πλοίο 2000 κόρων μόνο. Αν θα μπορούσε να γίνει νεκροψία σήμερα θα διαπιστωνόταν ότι οι περισσότεροι είχαν πάθει ασφυξία μέσα στα αμπάρια!
Η Εκδήλωση έκλεισε με την δήλωση του Π.Φιλίππου: “Εύχομαι σήμερα να φύγει από δω ένα μήνυμα ΕΙΡΗΝΗΣ προς όλη την Ευρώπη γιατί το χρειαζόμαστε”
Δείτε φωτο πατώντας ΕΔΩ
Επίσης πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε περισσότερα για το ναυάγιο του ORIA
[sam id=”6″ codes=”true”]