Τεράστιο βήμα αμερικανών επιστημόνων κατά της λευχαιμίας

Ένα τεράστιο βήμα στην καταπολέμηση του καρκίνου, φαίνεται να έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, καθώς στο πλαίσιο της έρευνάς τους, είδαν να εξαφανίζονται πλήρως τα συμπτώματα σε ασθενείς με λευχαιμία τελικού σταδίου.

Οι πρώτες δοκιμές, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Fox News, μιας πιθανής θεραπείας του καρκίνου στην οποία τα λευκά κύτταρα τροποποιούνται ώστε να στοχεύουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, φαίνεται να είχαν «εξωπραγματική» επιτυχία.

Σε μια από τις μελέτες το 94% των ασθενών που έπασχαν από λεμφοβλαστική λευχαιμία θεραπεύτηκαν από τροποποιημένα κύτταρα, γνωστά ως T-cells.

Είναι δε χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει και το Science News σύμφωνα με το οποίο σε προκαταρτικές κλινικές δοκιμές η θεραπεία CAR-T (κυτταρική θεραπεία), κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα τροποποιημένα με μνήμη Τ-cells εξαφάνισαν τον καρκίνο σε 27 από τους 29 ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Όλες οι άλλες θεραπείες είχαν αποτύχει.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τόσο το Sky News όσο και το Fox News αλλά και το καθαρά επιστημονικό Science News, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν μια μέθοδο με την οποία τροποποιήθηκαν γενετικά οι «εκτελεστές» του ανοσοποιητικού συστήματος, τα επονομαζόμενα T-κύτταρα (T-cells), έτσι ώστε να επιτεθούν, με τη σειρά τους, στα καρκινικά κύτταρα.

Με την μέθοδο αυτή εννέα στους δέκα ασθενείς με σοβαρή μορφή λευχαιμίας είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται πλήρως.

Τα πορίσματα της έρευνας συζητήθηκαν την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Προηγμένων Επιστημών.

Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι τέσσερις στους πέντε ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου του αίματος ανταποκρίθηκαν και αυτοί θετικά στη θεραπεία και πάνω από το 50% των ασθενών δεν εμφάνιζε πλέον κανένα σύμπτωμα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Στάνλει Ρίοντε, από το Ερευνητικό Κέντρο για το Καρκίνο στο Σιάτλ των ΗΠΑ Fred Hutschinson, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά αν ληφθεί υπόψη πως η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε ασθενείς που είχαν προσδόκιμο ζωής μόνο από δύο έως πέντε μήνες.

«Πρόκειται για έκπληξη. Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική, καθώς υπήρξε ανταπόκριση στη θεραπεία ασθενών με πολύ προχωρημένο καρκίνο», τόνισε.

Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου με τους Αμερικανούς επιστήμονες να υποστηρίζουν πως κατάφεραν επιτυχώς να διδάξουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πώς να επιτίθενται σε μεταστατικούς όγκους.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την επαναστατική μέθοδο των Αμερικανών επιστημόνων θα δημοσιευτούν εντός του έτους.

Αν ολοκληρωθούν οι μελέτες και όντως αποδειχθούν όλα αυτά θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της επιστήμης πάνω σε μια από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες της εποχής μας.

koutipandoras

Categories