Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς , στην 3η συνάντηση των Δήμων με Λιμάνια

Στη συνάντηση για τη συμμετοχή των δήμων με λιμάνι στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διοίκηση των Οργανισμών Λιμένων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες 18/2/2016 στα γραφεία της ΚΕΔΕ, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.
Οι δήμαρχοι κατέθεσαν τα συγκεκριμένα αιτήματά τους, η υλοποίηση των οποίων, όπως τόνισαν, θα συμβάλει και στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και των λιμανιών.
Στην πολύωρη αυτή συνάντηση του κ. Λουκά με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θόδωρο Δρίτσα, ήταν παρών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αλλά και Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από τους Δήμους Ηγουμενίτσας, Πύλου, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ραφήνας-Πικερμίου και Χαλκιδέων.
Ειδικότερα οι δήμοι ζητούν:
•Να τροποποιηθεί το άρθρο 44 του Ν. 4150/2013, έτσι ώστε να συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.).
•Με νομοθετική ρύθμιση να διασφαλιστεί η συμμετοχή των δήμων στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων.
•Τμήματα των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων να παραχωρηθούν στους κατά τόπους δήμους, με εξαίρεση αυτών οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ.
•Να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα ή να προωθηθεί νομοθετική παρέμβαση για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων από τους οικείους Δήμους, στα πλαίσια του άρθρου 103 παρ. 1β του Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
•Να θεσπιστούν πάγιες ανταποδοτικές εισφορές επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων στους δήμους.
•Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των χερσαίων ζωνών λιμένα να γίνεται βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία και προπάντων λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες λειτουργίες της πόλης.
•Να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων και να γίνουν έργα βελτίωσης της σύνδεσης πόλεων και λιμένων, καθώς και λειτουργίας κοινωνίας και λιμένων.
•Να εγκατασταθούν σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία των λιμένων και επιβάλλονται τέλη σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος κ. Λουκάς έθεσε το σοβαρό θέμα των χρήσεων γης των parking σκαφών, που στην περιοχή μας ο αριθμός τους πλησιάζει τα 20 και τα οποία έχουν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Οι υπουργοί επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν τις προτάσεις των δήμων και δεσμεύθηκαν να δώσουν έγγραφες απαντήσεις στα αιτήματα τους άμεσα.
Κατά τη συνάντηση, όλοι οι Δήμαρχοι επισήμαναν πως οι δήμοι διεκδικούν το αυτονόητο: να έχουν λόγο στη διαχείριση των χώρων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της πόλης τους, προς όφελος των πολιτών. Επιπρόσθετα ανέπτυξαν τις προτάσεις τους, τονίζοντας πως περιμένουν σαφείς απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν. Παράλληλα υπογράμμισαν πως είναι αναγκαίο να συσταθεί μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η οποία θα έχει αντικείμενο εργασίας την επεξεργασία των προτάσεων των Δήμων και την αναζήτηση, από κοινού, των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που προκύπτουν.
Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

Categories