Πρόεδρος ΔΚ Π.Φώκαιας: “Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Σαρωνικού είναι η Διαχείριση των κλαδεμάτων – Δεν είναι παράνομη η καύση όταν γίνεται με προυποθέσεις όμως πρέπει να οδηγηθούμε σε κλαδοτεμαχισμό και κομποστοποίηση – Δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα ο εργολάβος για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ”
Η ιστορία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Π. Φώκαιας ακολουθεί αυτή των Καλυβίων (από το 2013) καθώς ήταν τμήμα της Δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Μεγάρων, Κερατέας και ΝΑ Αττικής (Καλύβια -Φώκαια) , με τον διαγωνισμό να ακυρώνετε είτε λόγω αδυναμίας του εργολάβου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές και για τα τρία έργα είτε, κατ άλλη εκδοχή, λόγω ύπαρξης επιπρόσθετων αποθέσεων απορριμμάτων και ογκωδών υλικών σε σύγκριση με την προ του διαγωνισμού καταγραφή , οι οποίες μετέβαλαν σημαντικά το ανάγλυφο, την έκταση και τον όγκο του υφιστάμενου ΧΑΔΑ με αποτέλεσμα η υπάρχουσα μελέτη να χρειάζεται τροποποίηση σε ότι αφορά το οικονομικό αντικείμενο του έργου.
Έστω και με αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στον ΧΑΔΑ Καλυβίων,για τον οποίον αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, όμως κανείς δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα στον ΧΑΔΑ Π.Φώκαιας!!!
Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΔΚ Π.Φώκαιας, Νάσο Παπουτσή που θα δείτε στο video που ακολουθεί, έγινε στις 19/2/16 με κύριο θέμα το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των κλαδεμάτων που η εναπόθεσή τους γίνεται στην είσοδο του τέως ΧΑΔΑ, καθώς ο υπόλοιπος κυρίως χώρος είναι εντελώς ΑΝΕΝΕΡΓΟΣ, κάτι που διαπιστώθηκε από τον γράφοντα σε μικρό περίπατο εντός του ΧΑΔΑ. Μεμονωμένες και πολύ μικρής έκτασης ρίψεις μπαζών και άχρηστων υλικών καταδεικνύουν μόνο, τη δραστηριότητα “συμπολιτών” μας που συνεχίζουν να κουβαλούν τη νοοτροπία άλλων εποχών.
Όμως το ζήτημα της διαχείρισης των κλαδεμάτων είναι το νο 1 πρόβλημα στη διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο μας και αυτό θα οξυνθεί καθώς το Πάσχα είναι πολύ κοντά και οι ποσότητες θα πολλαπλασιαστούν. Οι κατά καιρούς αναθέσεις διαχείρισης σε υπεργολάβους δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα καθώς τα ποσά που διατίθενται δεν είναι ικανά να απορροφήσουν τόσο μεγάλο όγκο κλαδεμάτων. Από την άλλη πλευρά τα τελευταία 2 χρόνια, ο Δήμος Σαρωνικού επιβαρύνθηκε με 1,5 εκ ευρώ λόγω της μεγάλης αύξησης των μεταφορών κλαδεμάτων στη ΦΥΛΗ με αποτέλεσμα οι Δημοτικές Κοινότητες να καταφεύγουν στη λύση της καύσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας όλων μας έστω και αν ο Πρόεδρος Νάσος Παπουτσής δηλώνει ότι δεν είναι παράνομη πράξη όταν η καύση γίνεται με τις κατάλληλες προυποθέσεις. Αυτό όμως μέχρι τον Απρίλιο, ύστερα τι? Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος. Πρέπει να οδηγηθούμε κατ αρχήν σε κλαδοτεμαχισμό για να μειωθεί ο όγκος που μεταφέρεται στη ΦΥΛΗ και στη συνέχεια σε κομποστοποίηση.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Δήμος Σαρωνικού κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα θέλει να λύσει το πρόβλημα όμως οι διαδικασίες χρηματοδότησης μέσα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας της Περιφέρειας και του Κράτους είναι πολύπλοκες, χρονοβόρες και δυσκίνητες με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει. Ένας κλαδοτεμαχιστής έστω και μέσω ιδιοκατασκευής είτε από χορηγίες των συνδημοτών μας ίσως να έλυνε μέρος του προβλήματος μέχρι την πλήρη χρηματοδότηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης.
Μετά τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δ.Κοινότητας ο paraktios περπάτησε στον ΧΑΔΑ και περνώντας τα χαλάσματα του παλιού λατομείου, κατέγραψε με την κάμερα τους χώρους που θα δείτε. Στην επιστροφή μιλήσαμε και με έναν …μόνιμο κάτοικο του ΧΑΔΑ.
Με εξαίρεση την είσοδο του ΧΑΔΑ όπου έγινε η συνέντευξη, ήταν ένας ωραίος περίπατος!!
Δείτε το video
Για την ιστορία, σας παραθέτουμε κάποια βασικά τμήματα της μελέτης αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Π.Φώκαιας ενώ μπορείτε να δείτε όλόκληρη την μελέτη πατώντας ΕΔΩ.
Ο ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας ξεκίνησε τη λειτουργία του το έτος 1975 και την ολοκλήρωσε στο τέλος του 2010. Σήμερα ο Χ.Α.Δ.Α. Παλαιάς Φώκαιας θεωρείται ανενεργός.Το υπόβαθρο και η ευρύτερη περιοχή του Χ.Α.Δ.Α. βρίσκονται εν μέσω θαμνωδών εκτάσεων, σε χώρο που ανήκει στην Κοινότητα και λειτουργούσε παλιά λατομείο.
Η μεταφορά των απορριμμάτων στο Χ.Α.Δ.Α. γινόταν με τα απορριμματοφόρα της κοινότητας. Σε γενικές γραμμές πραγματοποιόταν επικάλυψη, όμως η χωματοκάλυψη δεν περιελάμβανε το σύνολο των αποβλήτων. Κατά τη λειτουργία του χώρου δεν πραγματοποιόταν συστηματική καύση, πέραν της καύσης των πράσινων αποβλήτων, σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφώσει η κοινότητα εντός του ΧΑΔΑ.
Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στοιχεία στην εγκεκριμένη ΤΜΠΑ του ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας, στο χώρο έχουν διατεθεί κυρίως οικιακά απορρίμματα και υλικά εκσκαφών. Υπολογίστηκε ότι ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων του Χ.Α.Δ.Α. Παλαιάς Φώκαιας ανέρχεται σε 121.500 m3 και η απόσταση από τον υδροφόρο ορίζοντα είναι από 2-10 μέτρα.
Σε μερικά τμήματα ο χώρος έχει καλύψει το ανάγλυφο που διαμορφώθηκε μετά τη λειτουργία των λατομείων.
Η έκταση που καταλαμβάνει ο χώρος είναι 17 στρέμματα περίπου, με το μέσο ύψος του απορριμματικού αναγλύφου να ανέρχεται σε 7 m περίπου.
Η γενικότερη κλίση του αρχικού πρανούς, επί του οποίου βρίσκεται ο Χ.Α.Δ.Α., δεν μπορεί να προσδιοριστεί συνολικά, λόγω και της πολυπλοκότητας του ανάγλυφου από την ανθρώπινη δραστηριότητα (λατομεία) και της διασποράς των αποθέσεων.
Ο χώρος διαθέτει περιορισμένη περίφραξη στο δυτικό παράκτιο τμήμα, πύλη εισόδου, και μία υποτυπώδη αντιπυρική ζώνη.
Η γεωλογική δομή της περιοχής αναγνωρίσθηκε όχι μόνο με βάση τις παρατηρήσεις υπαίθρου αλλά και με οδηγό τη βιβλιογραφία που υπάρχει για την ευρύτερη περιοχή. Στον χώρο όπου αναπτύσσεται ο ΧΑΔΑ της κοινότητας αναπτύσσονται λευκά, ροδόχρωμα και ενίοτε κυανότεφρα ταινιωτά μάρμαρα που σύμφωνα με την γενικότερη βιβλιογραφία για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, τα μάρμαρα αυτά ανήκουν στο «Κατώτερο Μάρμαρο».
Τα αποτεθέντα στον ΧΑΔΑ στερεά απόβλητα αφορούν:
• ΑΣΑ 40% κ.β.
• Υλικά κατεδάφισης 15% κ.β.
• Υλικά εκσκαφών 40% κ.β.
• Γεωργικά / πράσινα 5% κ.β.
Οι παραπάνω ποσοστώσεις είναι κατ’ εκτίμηση αφού δεν υπάρχουν ζυγολόγια ή αρχείο εισερχομένων (Τα στοιχεία ελήφθησαν από την εγκεκριμένη ΤΜΠΑ για το ΧΑΔΑ Παλαιάς Φώκαιας.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ
Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την αποκατάσταση του υπό μελέτη ΧΑΔΑ αφορούν:
Χωματουργικές εργασίες συλλογής διάσπαρτων απορριμμάτων από την συνολική έκταση του ΧΑΔΑ, και συγκέντρωσής τους επί της κυρίως ρυπασμένης περιοχής.
Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του αναγλύφου
Κατασκευή έργων τελικής κάλυψης στην συνολική έκταση
Έργα διαχείρισης ομβρίων
Έργα διαχείρισης βιοαερίου
Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης ΧΑΔΑ
Έργα πρασίνου και άρδευσης
Λοιπά έργα υποδομής (περίφραξη, πύλη κλπ.).
Paraktios
[sam id=”6″ codes=”true”]