Παρουσίαση Βιβλίου. “Το Λαγονήσι που αγαπήσαμε”. του Αντρ. Καράμπελα

Είμαι πολύ χαρούμενος και συγχρόνως συγκινημένος που μου δίνεται η δυνατότητα σε αυτό το μέσον ενημέρωσης, να κάνω τη παρθενική παρουσίαση  του βιβλίου, του συντοπίτη μου Αντρέα Καράμπελα, Καθηγητή του Λυκείου Αναβύσσου, με τίτλο “Το Λαγονήσι που αγαπήσαμε”

Και μόνο ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στα χρόνια που η δική μου γενιά περπάτησε, γνώρισε, και αγάπησε το Λαγονήσι για να ακολουθήσουν και τα παιδιά μας που έγιναν ένα, με αυτόν τον όμορφο τόπο.

Ο Αντρέας Καράμπελας για χρόνια μάζευε αποκόμματα και φωτογραφίες για το Λαγονήσι σε ένα συρτάρι. Όταν αποκτήθηκε  πρόσβαση στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, το υλικό εκτοξεύτηκε. Πριν από ένα χρόνο αποφάσισε να το οργανώσει σε ένα βιβλίο. Πολλοί φίλοι πρόσθεσαν στην πορεία τα δικά τους ντοκουμέντα. Εκείνος πρόσθεσε  τις αναμνήσεις του μέσα από τη δική του πολυσχιδή δραστηριότητα και προσφορά του στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου είτε ως Αντιπρόεδρος στον Σύλλογο ΛΥΚΟΥΡΙΖΑ , είτε ως Γραμματέας της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ  είτε γράφοντας στην τοπική εφημερίδα ΠΡΟΣΠΑΛΤΑ , είτε ως ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ και με πολλές άλλες δράσεις που μέχρι σήμερα συνεχίζει μέσα από την ιδιότητα του Καθηγητή Λυκείου, για να προκύψει  αυτό το βιβλίο.

Το χρονικό πλαίσιο που αναφέρεται το βιβλίο είναι στον 20ο Αιώνα, όμως απαραίτητη κρίθηκε και η σύνδεση με στοιχεία του μακρινού παρελθόντος, Τα νεότερα του 2000 στοιχεία-όπως γράφει ο συγγραφέας- δεν αποτελούν ακόμα νοσταλγική ανάμνηση και είναι πολύ νωρίς για να τα κρίνουμε.

Το ενδιαφέρον του αναγνώστη θα κεντρίσει σίγουρα, ντοκουμέντο στο οποίο αναφέρεται το πως γεννήθηκε το όνομα Λαγοννήσι και Λυκορρίζα  αλλά και ένα άγνωστο σε πολλούς στοιχείο καθώς σε χάρτη του Κάουπερ του 1874, ως “Λαγοννήσι” αναφέρεται και το νησάκι Αρζεντάς!!

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις δεκαετίες του ’30 και ’40 με τις πρώτες Καλύβες, τα αλατάδικα (Αλυκές) και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους της περιοχής με γνωστά ονόματα που ακούγονται  μέχρι σήμερα καθώς και σπάνιες φωτογραφίες της Φοινικιάς-Κιτέζας  και με τους δύο πρώτους Καλυβιώτες – κατοίκους που έδωσαν τα ονοματά τους στις ταβέρνες που λειτούργησαν για πρώτη φορά στο Λαγονήσι: του Μπαρμπα-Βαγγέλη και του Μπαρμπα-Γιώργη!!

ΔΕΗ, Νερό τα πρώτα Κοινοτικά τηλέφωνα, Δρόμοι, Συγκοινωνίες και οι πλανόδιοι έμποροι, στους παλαιότερους θα θυμίσουν τόσα πολλά!!

Αγία Μαρίνα, Άγιος Δημήτριος, Γαλάζια Ακτή, Πούντα, Άγ.Νικόλαος: Ξεχωριστές Ενότητες στο βιβλίο αλλά και χαραγμένες στις καρδιές μας.

Και βέβαια το ανεξίτηλο στις καρδιές όλων μας παλιό Λαγονήσι. “Ακτή Λαγονήσι”, μετέπειτα ¨Ξενία” και στο τέλος “Grand Resort”, το Ξενοδοχείο θρύλος όπου γυρίστηκαν οι πιο μεγάλες επιτυχίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ποιος δεν θα σκιρτήσει βλέποντας φωτογραφίες από το Σινεμά, τη πισίνα, το “Captain’s House”και τα “Βότσαλα”!!

Το βιβλίο δεν παραλείπει να αναφερθεί στις μαύρες μέρες του Δικτάτορα Παπαδόπουλου αλλά και ταυτόχρονα σε μικρούς χώρους διασκέδασης. “Sun Spot”, “Time”,”Mast club” κ.α.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω και αυτό που υπογραμμίζει ο Συγγραφέας στον Πρόλογό του. Κατά τη σελιδοποίηση του βιβλίου, προέκυψε κι άλλο υλικό καθώς και υλικό που θα προκύψει μετά την κυκλοφορία του αφού-ισως- όλοι μας έχουμε κάποια ξεχασμένη φωτογραφία στα συρτάρια μας. Προτείνω λοιπόν αυτό το υλικό να το στείλετε στον Συγγραφέα (antreask@sch.gr) ώστε να το αναδείξει στην επίσημη παρουσίαση που προγραμματίζεται να γίνει μέχρι το καλοκαίρι.  Παραθέτω επίσης ως επίλογο, ποίημα του Συγγραφέα που περιέχεται στο βιβλίο του.

Αντρέα, Συγχαρητήρια κι ευχαριστώ για το ταξίδι..

Α.Ξυγκάκης

Λαγονησάκι
Τα μάτια κλείνει, το χρόνο γυρίζει
στο Λαγονήσι εκεί στα παλιά.
Γιασεμί, λυγαριά και λουίζα μυρίζει
και μακρυά έχει ακόμα μαλλιά.
Τον Παναγιώτη καρτερά μ’αγωνία,
κόμικς να φέρει μαζί με ψωμιά.
Τον παγοπώλη κοιτά με μαγεία.
«Ε η Έβγα!» ακούει από μακρυά.
Ματώνει γόνατα παίζοντας μπάλλα
στο Τρεχαντήρι με άλλους εννιά.
Στο ποδήλατο τρέχει καβάλα,
στην Παπαφλέσσα ορθοπεταλιά.
Δυο πάρτυ απόψε έχει στη γειτονιά.
Θα βάλουν ντίσκο ή καμία ροκιά;
Στα μπλουζ θα έχουν τα φώτα σβηστά;
Σε ποιο θα πάει εκείνη η γλυκειά;
Στο φούρνο του Κόλλια αγοράζει τουλούμπα,
στο Space Invaders πατά τα κουμπιά.
Μπρος στα κορίτσια έφαγε τούμπα,
δε θα τον θέλει καμία τους πια.
Στο νησάκι πάει κολυμπώντας,
στον Άγιο Νικόλα κάνει βουτιά,
και στην πισίνα αράζει κοιτώντας,
μήπως και δει την κελεμπία του Βουτσά.
Με πενήντα δραχμούλες στην τσέπη
θέλει να πάει στο Ξενία σινεμά,
απ’τα καλάμια μπορεί όμως να βλέπει,
για τα Κοχύλια θα του μείνουν λεφτά.
Ούτε ένα πάρτυ για χρόνια στη γειτονιά.
Ούτε ένα μπλουζ, ούτε μία ροκιά.
Κι αν θες να μάθεις, εκείνη η γλυκειά,
μένει στο σπίτι κι έχει τρία παιδιά.

Α.Κ.

 Αν θέλετε απλώς να το διαβάσετε, μπορείτε να το δανειστείτε από τη Βιβλιοθήκη του Δημαρχείου Σαρωνικού ή της Σαρωνίδας. Αν επιμένετε να το θέλετε στην κατοχή σας, στείλτε μου ένα μήνυμα στο antreask@sch.gr Το βιβλίο χαρίζεται σε φίλους. Σε αγνώστους κοστίζει λίγο παραπάνω: Ένα πακέτο ζυμαρικά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ή μια φιλανθρωπία που εσείς θα θέλατε.

 

 

Categories