Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων. Το Πνευματικό στολίδι του Δήμου μας. video

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 2004 και από το 2006 μέχρι το 2011 λειτούργησε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη συνενώθηκε με τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα του νεοσύστατου Δήμου Σαρωνικού και αποτελεί έκτοτε τμήμα του Νομικού Προσώπου “Αριστόδικος” του  Δήμου Σαρωνικού”. Σημειώνεται ότι το ΝΠΔΔ  δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ παρά μόνο στην συνωνυμία του προσδιορισμού τους.  Στεγάζεται στο Δημαρχείο Καλυβίων (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου) στην αίθουσα του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων.

Έτσι κρίναμε σκόπιμο πριν την παρουσίαση της βιβλιοθήκης, να γνωρίσουμε το ΝΠΔΔ “ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ” μέσω μικρής συνέντευξης με τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ, Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Λιοδακάκη

Το  Νομικό Πρόσωπο προήλθε από τη συγχώνευση των εξής Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούσαν στις Δημοτικές Κοινότητες  πριν την συνένωσή τους
ΒΙΒΛ21. “Πνευματικό και Εκπολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καλυβίων Θορικού Αττικής”.
2. “Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καλυβίων Θορικού Αττικής (περιοχή Λαγονησίου)”.
3. “Δημοτική Φιλαρμονική Καλυβίων”.
4. “Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων”.
5. “Κοινοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης της Κοινότητας Κουβαρά”.
6. “Αθλητικός Οργανισμός Καλυβίων”.
7. “Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Δήμου Καλυβίων”.
8. “Κοινοτικός Παιδικός Σταθμός Κοινότητας Αναβύσσου”.
9. “Α΄ Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Καλυβίων”.
10.”Β΄ Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Καλυβίων”.
11.”Γ΄ Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Καλυβίων στην παραλιακή περιοχή του Δήμου”.
12.”Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Κοινότητας Αναβύσσου Ν. Αττικής”.
13.”Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας”.

Από την Αρχή του περασμένου έτους, εντάχτηκε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Σαρωνικού καθώς και πρόσφατα τα ΚΑΠΗ Σαρωνίδας και Καλυβίων. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες από το site του Δήμου, πατώντας ΕΔΩ.

Δείτε την συνέντευξη με τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ


Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων.

βιβλ20Ο τίτλος “Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων. Το Πνευματικό στολίδι του Δήμου μας” δεν είναι υπερβολή, είναι η πραγματική αποτύπωση μίας τεράστιας προσπάθειας που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, με πενιχρούς πόρους αλλά με πολύ αγάπη και αφοσίωση όχι μόνο από το προσωπικό που την συντηρεί αλλά και από ανώνυμους και επώνυμους πολίτες που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν αυτό τον Θεσμό.

Συζητήσαμε με την μοναδική υπάλληλο-και μάλιστα όχι μόνιμη, την Λυδία Αλαγιάννη, Βιβλιοθηκονόμο και Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων της Βιβλιοθήκης που δεν είναι και λίγες. Μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Paraktios.gr -και την ευχαριστούμε- είδαμε στο πρόσωπό της το πάθος της για το έργο που επιτελεί, το άγχος για τη σωστή διεκπεραίωση των τεράστιων υποχρεώσεων για να διατηρεί το χώρο της Βιβλιοθήκης, έναν ΑΝΟΙΧΤΟ χώρο Πολιτισμού.

βιβλ8Εκτός από την καθημερινή λειτουργία της, η Βιβλιοθήκη Καλυβίων είναι η “ψυχή” και άλλων σημαντικών δραστηριοτήτων κατά τις καλοκαιρινές περιόδους που περιγράφει η Λυδία στην συνέντευξή της. Σημειώνουμε επίσης την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει εθελοντικά η Ματίνα Καρελιώτη (συγγενική συνωνυμία με την συγγραφέα Ματίνα Καρελιώτη που πρόσφατε γνωρίσαμε με την έκδοση του βιβλίου “αθυρμα”) με μόνο κίνητρο την αγάπη της για τα βιβλία!

Από την πολύ εμπεριστατωμένη ενημέρωση που έγινε από την Λυδία, παρουσιάζουμε τα κυριότερα τμήματα της συζήτησης  ενώ στη συνέχεια παραθέτουμε κείμενα από το site της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε πατώντας ΕΔΩ

Επίσης σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και τη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο F/B πατώντας ΕΔΩ

Και οι δύο πηγές προσφέρουν καθημερινή ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ.

Δείτε την συνέντευξη της Λυδίας Αλαγιάνη.

βιβλ11Σήμερα η Βιβλιοθήκη, διαθέτει 16.000 τίτλους βιβλίων και cd διαφόρων κατηγοριών (ελληνικά και ξενόγλωσσα) και ήδη αριθμεί 1850 μέλη. Μεγάλο πλεονέκτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων είναι οι προθήκες με τα βιβλία της Τοπικής Ιστορίας και της Λαογραφίας της περιοχής. Υπάρχει σεβαστός αριθμός βιβλίων και μελετών για την τοπική ιστορία, την αρχαιολογία, τα μνημεία, την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Μεγάλο μέρος αυτών των βιβλίων αποτελείται από δωρεές διαφόρων προσωπικοτήτων των Καλυβίων. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αρχεία της ιστορικού και λαογράφου Μαρίας Μιχαήλ – Δέδε και του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, αλλά και πολλών ακόμα πνευματικών ανθρώπων του τόπου. Φιλοδοξία της βιβλιοθήκης είναι να επεκταθεί το ειδικό αυτό τμήμα και να μετατραπεί σε Κέντρο Μελετών για την περιοχή. Εκτός από τις παραπάνω δωρεές, η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει και τις δωρεές του Ιδρύματος Κ. και Ελ. Ουράνη καθώς και πολλούς τίτλους της Εμπορικής Τράπεζας.

βιβλ21Σκοπός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων και δημοτών του δήμου, καθώς και η απρόσκοπτη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας. Στόχοι της είναι η δια βίου εκπαίδευση και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Με την πνευματική, εκπολιτιστική και μορφωτική συμβολή της φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε μόνιμο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο. Ειδικότερα στις κατηγορίες της Τοπικής Ιστορίας και της Λαογραφίας μπορεί κανείς να βρει αρκετές πληροφορίες για την ζωή, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

Κύριος στόχος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων είναι η κάλυψη των εκπαιδευτικών, πληροφοριακών και ψυχαγωγικών αναγκών του κοινού που εξυπηρετεί.

Επίσης, στη βιβλιοθήκη μπορεί κανείς να:

βιβλ5Μελετήσει στο αναγνωστήριο
Ψάξει για πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν
Ολοκληρώσει εργασίες που του έχουν ανατεθεί από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο
Παίξει επιτραπέζια παιχνίδια
Γίνει μέλος της βιβλιοθήκης έχοντας το δικαίωμα να:
− Δανείζεται βιβλία και υλικό της βιβλιοθήκης στο σπίτι

− Έχει πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της βιβλιοθήκης και στο internet

− Φωτοτυπεί και να εκτυπώνει

Δείτε σχετικές παρουσιάσεις Paraktios.gr και άλλων βιβλιοθηκών στον Δήμο Σαρωνικού.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ (ΛΑΓΟΝΗΣΙ)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ. ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ. VIDEO

[sam id=”6″ codes=”true”]
Categories