Βρέθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου; Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το σχέδιο «νίκης»!

«Εάν αυτό δεν λειτουργήσει εγώ κατά πάσα πιθανότητα θα πάρω το καπέλο μου και θα ασχοληθώ με κάτι άλλο». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική ατάκα – δείγμα αισιοδοξίας του καθηγητή Τσαρλς Σουόντον, που συνέγραψε μια πολλά υποσχόμενη νέα μελέτη για την οριστική απαλλαγή του ανθρώπου από τον καρκίνο!

Σε μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι αλλάζει πλήρως τα δεδομένα καταπολέμησης της νόσου, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα μεταφέρουν μια «σημαία» που μπορεί να εντοπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα ανεξάρτητα από την μετάλλαξή τους (σ.σ. των καρκινικών κυττάρων).

Ουσιαστικά οι ερευνητές εντόπισαν την «αχίλλειο πτέρνα» του καρκίνου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπεία ακόμα και περιπτώσεων στις οποίες η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Οι μέχρι σήμερα θεραπείες είναι συχνά αναποτελεσματικές γιατί ο καρκίνος εξελίσσεται ταχύτατα αλλάζοντας «μεταμφιέσεις» ώστε να μπορεί να «ξεφεύγει» από τα φάρμακα.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου και το βρετανικό Cancer Research είναι ότι ακόμα και όταν πρόκειται για μεταλλαγμένο καρκίνο εξακολουθεί να μεταφέρει «μόρια-υπογραφή» που δεν αλλάζουν.

Αυτά τα μόρια είναι αντιγόνα – τοξίνες, δηλαδή, που μπορούν να εντοπιστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που μπορούν να πολεμήσουν αυτά τα αντιγόνα υπάρχουν ήδη στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες ώστε να είναι αποτελεσματικά.

Ωστόσο με το να «ψαρέψουν» αυτά τα κύτταρα και να τα πολλαπλασιάσουν στο εργαστήριο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να εξαφανίσουν τον καρκίνο ακόμα και όταν έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.
Με την ανακάλυψη αυτή, προβλέπεται ότι στο μέλλον οι γιατροί θα μπορούν, εξετάζοντας το γενετικό προφίλ ενός όγκου, να εντοπίζουν τις «σημαίες» αυτές και στη συνέχεια να παράγουν δισεκατομμύρια ειδικά ανοσοποιητικά κύτταρα ώστε να «σκοτώσουν» τους όγκους.

Το ίδιο γενετικό προφίλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίου για να ενισχύσει τις «άμυνες» του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Το πιο σημαντικό είναι ωστόσο ότι θα κάνει δουλειά σε καρκίνους που έχουν επεκταθεί σε όλο το σώμα γιατί όλοι αυτοί οι όγκου θα έχουν την ίδια γενετική «σημαία».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι πρώτες δοκιμές θα μπορούν να γίνουν σε ασθενείς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου. Σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια νέα ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τη χημειοθεραπεία», δήλωσε ο καθηγητής Σουόντον.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και έτσι δεν έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία ασθενών.

Όμως, ενώ η ιστορία της έρευνας για τον καρκίνο είναι γεμάτη με αποτυχίες, ελπίζει ότι αυτή θα προσδιοριστεί τελικά ως το βέλος στη φτέρνα του Αχιλλέα.

«Θα είμαι απογοητευμένος, αν δεν έχουμε θεραπεία ενός ασθενούς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Βρετανός επιστήμονας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστούν πολλά χρήματα για να εξελιχθεί η θεραπεία από το πειραματικό στάδιο στην εφαρμογή της.

coolnews

Categories