ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Πάγωσε και η Ελλάδα την περιουσία Βγενό

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ενα νέο δεδομένο το οποίο από μόνο του εξηγεί τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει ο Ανδρέας Βγενόπουλος και τις αντιδράσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα φέρνει σήμερα στο φως ο «Π» και αφορά προσφάτως εκδοθείσα δικαστική απόφαση στην Αθήνα.
Πρόκειται για απόφαση με την οποία επικυρώνεται, αναγνωρίζεται και τίθεται σε ισχύ και στο έδαφος της Ελλάδας η απαγόρευση αποξένωσης οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου και της παρέας του.
Ουσιαστικά, τίθεται και με απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης μπλόκο στα περιουσιακά στοιχεία του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Ευθύμιου Μπουλούτα, του Κυριάκου Μάγειρα και της «Marfin Investment Group Holdings S.A.».
Με αυτά τα νέα δεδομένα, τα τρία πρώην στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας, εκτός κι αν έχουν περιουσιακά στοιχεία πέραν των 3,79 δισ. ευρώ, δεν μπορούν, θεωρητικά τουλάχιστον, να πάνε ούτε στη… λαϊκή αγορά, αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε, βάσει της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, παραβίαση των διαταγμάτων παγοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η αίτηση
Η απόφαση εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2016 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από αίτηση της Λαϊκής Τράπεζας η οποία έγινε μέσω του ειδικού διαχειριστή Χριστάκη (Κρις) Παύλου. Ενώπιον του Πρωτοδικείου τέθηκε αίτημα για αναγνώριση, εγγραφή και εκτέλεση της απόφασης η οποία εκδόθηκε τον Μάιο του 2014 από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στο πλαίσιο της αγωγής της Λαϊκής Τράπεζας εναντίον του Α. Βγενόπουλου και των στενών συνεργατών του, πρώην στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας, με την οποία εκδόθηκαν δικαστικά διατάγματα παγοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων σε ποσό έως και 3,79 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω διάταγμα παγοποίησης περιουσιακών στοιχείων εκδόθηκε αρχικά μονομερώς και για περιορισμένη διάρκεια και εν συνεχεία κατέστη απόλυτο, δηλαδή θα ισχύει μέχρι την τελική εκδίκαση της αγωγής. Στο δεύτερο στάδιο ο Ανδρέας Βγενόπουλος και οι στενοί του συνεργάτες-συνεναγόμενοι προέβαλαν μέσω δικηγόρων τούς οποίους διόρισαν ενστάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν. Μάλιστα, η έκδοση της εν λόγω απόφασης προκάλεσε την πρώτη επίθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου κατά της κυπριακής δικαιοσύνης, όταν μιλούσε για πολιτικές αποφάσεις, ενέργεια η οποία σαφώς συνιστούσε καταφρόνηση δικαστηρίου.

Η απόφαση
Το Πρωτοδικείο Αθηνών, αφού μελέτησε τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιόν του και κατ’ εφαρμογή του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού που διέπει την αναγνώριση αποφάσεων δικαστηρίων ενός κράτους από άλλο κράτος μέλος της Ένωσης, έκρινε ότι θα έπρεπε να ικανοποιήσει το αίτημα. Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Πρωτοδικείου, το δικαστήριο «Κηρύσσει εκτελεστή στην Ελλάδα την από 23/5/2014 απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λευκωσίας, δυνάμει της οποίας κατέστησαν απόλυτα και ισχύουν μέχρι το πέρας της υπ’ αριθ. 8400/2012 αγωγής που άσκησε η ’Cyprus Popular Bank Public Co Ltd’ ενώπιον Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λευκωσίας, ή μέχρι άλλης διαταγής του ως άνω δικαστηρίου, τα προσωρινά διατάγματα που εκδόθηκαν στις 8/5/2013 από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας, με τα οποία διατάχθηκε και απαγορεύτηκε: α) στον Ανδρέα Βγενόπουλο, κάτοικο Αθηνών, (1) να μετακινήσει εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας οιαδήποτε εκ των περιουσιακών του στοιχείων τα οποία βρίσκονται εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και (2) να διαθέσει με οιονδήποτε τρόπο, να προβεί σε οιανδήποτε συναλλαγή ή να μειώσει την αξία οιωνδήποτε εκ των περιουσιακών του στοιχείων, είτε αυτά βρίσκονται εκτός, είτε εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, έως του ποσού των 3,79 δισ. ευρώ».

Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τον Ευθύμιο Μπουλούτα, ο οποίος από τις 15 Φεβρουαρίου είναι πρόσωπο του οποίου ζητείται η έκδοση στην Κύπρο για να βρεθεί στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου, για τον Κυριάκο Μάγειρα και για τη Marfin Investment Group Holdings S.A.

Χάνει έδαφος

Είναι πλέον προφανές ότι συνεχώς και με κάθε τρόπο η παντοκρατορία του Ανδρέα Βγενόπουλου, ακόμα και εντός έδρας, χάνει έδαφος. Αυτό εξηγεί και τις έντονες δημόσιες αντιδράσεις του, οι οποίες κορυφώθηκαν με την προχθεσινή τηλεοπτική παράσταση την οποία έδωσε επιχειρώντας να προσδώσει πολιτική χροιά σε κάθε ενέργεια η οποία είναι ενάντια στα συμφέροντά του, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο για εχθρική και ανήθικη ενέργεια της Κύπρου κατά της Ελλάδας, αναφερόμενος στις αξιώσεις της Λαϊκής Τράπεζας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

politis-news.com

Categories