Η Κύπρος εκτός μνημονίου μέσω… twitter

Συντάκτης: Ακης Φάντης
Λευκωσία, ανταπόκριση

Η Κύπρος είναι εκτός μνημονίου, έγραψε πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρης Γεωργιάδης, εν μέσω της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., σε μήνυμά του στο προσωπικό του λογαριασμό, επίσης στο twitter, κάνει λόγο για το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο.

«Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας» τονίζει ο πρόεδρος προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σοβαρότητα».

Η αυλαία της ολοκλήρωσης του προγράμματος λήγει τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάιο.

Η «ουρά» του προγράμματος

Η έξοδος από το πρόγραμμα θα συνοδευτεί με «εύσημα» προς τις κυπριακές αρχές, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει «ουρά» στα σχόλια της συνόδου, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πλείστες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το σχέδιο υγείας, η μεταρρύθμιση του Δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα στερηθεί της τελευταίας χαμηλότοκης δόσης των 275 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα περίπου 2,8 δισ. του προγράμματος.

Η Κύπρος δανείστηκε από το πρόγραμμα της Ε.Ε. και το ΔΝΤ περίπου 7,2 δισ., με επιτόκιο 1% έναντι μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και του κουρέματος που επιβλήθηκε το 2013 σε ανασφάλιστες καταθέσεις 8 δισ.

Στο τέλος του 2015 η Κύπρος εξέδωσε δεκαετές ομόλογο στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 4,25%.

efsyn

Categories