“Αποκριάς δρώμενα…στην Ανάβυσσο”_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Screenshot_1468

Την Κυριακή 6 Μάρτη 2016, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου διοργάνωσε με πλήρη επιτυχία την  αποκριάτικη εκδήλωση  με τίτλο «αποκριάς δρώμενα…στην Ανάβυσσο» όπου σε αυτή συμμετείχαν  5 πολιτιστικοί σύλλογοι, ο ΧΛΟΑ με μια επιλεγμένη  χορευτική του ομάδα, πλήθος κόσμου και μικρά παιδιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ηρώων της Αναβύσσου και οργανώθηκε αποκλειστικά από τα μέλη του συλλόγου μας και από εθελοντές που δέχθηκαν με χαρά την πρόσκλησή μας να βοηθήσουν. Σκοπός της ήταν η αναβίωση των αποκριάτικων εθίμων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και η διάδοση και συνέχισή τους στις επόμενες γενιές.

Από νωρίς το πρωί πλήθος παιδιών με τους γονείς τους ξεκίνησαν να κατασκευάζουν τον παραδοσιακό χαρταετό υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του Προέδρου μας κου Μάκη Ζιγκιρίδη.

Στη συνέχεια ακολούθησε το δεύτερο μέρος, αυτό της παρουσίασης των αποκριάτικων  δρώμενων .

Την αρχή έκανε η  ‘’Ένωση Θηραίων Λαυρεωτικής Μεσογαίας Αττικής ”Αγ.Ειρήνη”, η οποία παρουσίασε το ‘’γαϊτανάκι’’ εμπλουτισμένο με νησιώτικους συρτούς και μπάλους. Συνέχισαν οι σύλλογοι ‘’Προοδευτικός Σύλλογος Μαρλά – Μαμάδου Τήνου’’ και ο Σύνδεσμος Αναφαίων με χορούς από την Έξω Μεριά της Τήνου ο πρώτος και με τσαμπουνιστούς χορούς από την Ανάφη ο δεύτερος. Οι χορευτές από τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Μαρκοπούλου-Πόρτο Ράφτη ”Μυρρινούς”, με συγχορευτή τον δασκαλό τους Φώτη Φλώρο μας κράτησαν το ενδιαφέρον με τους ‘’κορδελάτους’’ αλλά και με μπάλλους, κοτσάκια κ.ά από την όμορφη Νάξο. Ο ΧΛΟΑ με τις εντυπωσιακές αποκριάτικες φορεσιές της Νάουσας, τον γενίτσαρο και την μπούλα, παρουσίασαν χορούς Μακεδονίας και το δρώμενο του γανωτζή ενώ ο Σύλλογος Ηπειρωτών Δήμου Λαυρεωτικής ”Ο Πύρρος” τη νύφη ή τον Λιποθυμιάρικο.

Ακολούθησε  παραδοσιακό γλέντι με πολύ φαγητό και κρασί για τους παρευρισκόμενους . Ευχαριστούμε για την αμέριστη βοήθεια όλους τους εθελοντές μας, τους χορηγούς μας κ. Γιάννη Κότταρη από την εταιρεία Physiopharma, τον κ. Μιχ. Αδάμη, το αρτοποιείο «Δ. Μουτσόπουλος», τους μουσικούς από την κομπανία του κ. Δ. Κώτσικα και των Χάλκινων της Κοζάνης, καθώς και τον δάσκαλό μας κ. Β. Δημούδη, οι οποίοι μας κράτησαν συντροφιά μέχρι αργά το απόγευμα. Επίσης, τους υπεύθυνους των συλλόγων κ. Γαβαλά Φλώρα, κ. Λαμπίρη Μανώλη, κ. Συρίγου Αργυρώ, κ. Καραγιώργη Γεωργία καθώς και τους χοροδιδασκάλους αυτών κ. Γ. Μαυρομάτη, κ. Καραγιώργη Αργύρη, κ. Κ. Κανελλόπουλο, κ. Φλώρο Φώτη, κ. Σοφία Χρήστου και τον κ. Σάκη Τσαγκογιάννη για την άψογη συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Η Οργανωτική Επιτροπή & το Δ.Σ του ΧΛΟΑ

Categories