Μπουτάρης: Σωστές οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη

Σωστές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μπορούν να λυθούν μόνο με τη δημιουργία καλών σχέσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων, ενώ για την υπογραφή της συμφωνίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική.

Ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», επισήμανε ότι με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας ολοκληρώνεται με επιτυχία μια προσπάθεια που ο ίδιος ξεκίνησε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη δημαρχία. Έκανε γνωστό ότι δύο ακτοπλοϊκές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για την εκτέλεση των δρομολογίων και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τις δύο χώρες και τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ανέφερε: «Πιστεύω βαθύτατα ότι μόνο με καλή σχέση μπορούν να λυθούν προβλήματα με την Τουρκία, εάν καθίσουμε κάτω και κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη είπε ότι ήταν σωστές.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία είναι το «χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης», με δεδομένη τη στάση των ηγετών της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα στο προσφυγικό, ο κ. Μπουτάρης διαφώνησε, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη, με 70 εκατ. κατοίκους, στρατό και οικονομία που ανθεί. «Εμείς είμαστε το χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης, η Ευρώπη μας κρατάει με τα δόντια, εμείς δεν κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε γιατί βγήκε η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία από το μνημόνιο με την πρώτη και εμείς έχουμε κάνει τρία μνημόνια. Ποιος είναι το χαϊδεμένο παιδί;», αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, υπενθύμισε ότι στην Ισπανία ετοιμάστηκαν κέντρα φιλοξενίας τα οποία, όπως είπε, παραμένουν άδεια και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν μεταφέρονται εκεί οι πρόσφυγες αεροπορικώς, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν έχει ενιαία αντίληψη για την αντιμετώπιση της κρίσης και στράφηκε κατά της Αυστρίας και των χωρών του Βίζενγκραντ για την πολιτική των κλειστών συνόρων που υιοθετούν.

Χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την ανταπόκριση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και έκανε γνωστό ότι το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να υποδείξει επιπλέον χώρους για τη δημιουργία και άλλων κέντρων φιλοξενίας, ενώ καταλήγοντας είπε ότι το προσφυγικό δεν θα πρέπει να συνδέεται σε καμία περίπτωση με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

newsbeast

Categories